Rajski blef

Powraca bohater cyklu nominowanego do Bestsellerów Empiku!

Komisarz Hektor Cichy ponownie doświadcza zmian, ale tym razem na lepsze. Jest w związku z kobietą, którą darzy silnym uczuciem. Wrócił do wydziału kryminalnego, otrzymał awans i zyskał nowych przyjaciół. Po raz pierwszy od długiego czasu jest szczęśliwy i optymistycznie patrzy w przyszłość.

Jedynym jego zmartwieniem jest Pola Ostrowska, która nie akceptuje nowego związku Hektora i zaczyna obsesyjne interesować się jego życiem. O pomoc w rozwiązaniu tego problemu mężczyzna prosi prokurator Annę Wiedźmińską, gdyż sam jest zajęty rozpoczętym właśnie nietypowym śledztwem. Dobrze znany policji Dante rozkręcił narkobiznes i staje się coraz bardziej bezlitosny. Jego ofiarami padają pracujące dla niego kobiety. Umierają w cierpieniach. Hektor podejmuje więc ryzykowną grę z pomocą znajomego dilera Grincha dołącza do grupy Dantego i rozpoczyna śledztwo pod przykryciem.

Czy poradzi sobie psychicznie z zadaniem, balansując na granicy bezprawia, zanurzając się w świecie narkotyków, alkoholu i pięknych kobiet.

Czy w Raju Dantego nie powróci do nałogu?

Informacje dodatkowe o Rajski blef:

Wydawnictwo: Melanż
Data wydania: 2024-10-25
Tytuł oryginału: Rajski blef

Kup książkę Rajski blef

Rajski blef - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytaj_chwile
zaczytaj_chwile
Przeczytane:2024-11-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Rajski blef
Kasia Magiera

„Rajski blef” autorstwa Kasi Magiery to trzeci tom serii Hektor Cichy, intrygujący kryminał, który nie zawodzi. Książka od pierwszej strony trzyma w napięciu i ukazuje oprócz kryminalnych elementów, skomplikowane relacje międzyludzkie. Intensywność wydarzeń sprawia, że czujemy stale niepokój o bohaterów. Akcja również tym razem skrywa wiele tajemnic i ukrytych dramatów. W tej scenerii wybucha skandal związany z serią zagadkowych wydarzeń – od zniknięcia jednej z dziewczyn-tancerek z klubu Dantego po niejasne powiązania między bohaterami. Wchodząc w świat Dantego, Cichy wstępuje do samego piekła, w którym Bohun miesza smołę śmierci. Wyjście z tego układu żywym wydaje się niemożliwe. Szybko bohaterowie się o tym przekonują. Budowane napięcie potrafi świetnie dawkować emocje, stopniowo odkrywając przed czytelnikiem kolejne szczegóły i zaskakujące powiązania z przeszłością.

Mocną stroną są bohaterowie – pełni wad i zalet, autentyczni w swoich dążeniach i lękach. Są nieprzejednani, autentyczni i wybudzający różne uczucia, od sympatii po nienawiść. Każdy z nich ma swoją historię i tajemnicę, co sprawia, że całość jest bogata i wielowymiarowa. W szczególności główna postać – Hektor Cichy, śledczy, który nieustępliwie dąży do odkrycia prawdy, zmaga się z osobistymi demonami i trudnościami życia zawodowego, pokusami dawnych przyzwyczajeń. Magiera zręcznie portretuje ich psychologiczne zmagania, co dodaje opowieści głębi. Z tych powodów nie da się nie kochać Hektora Cichego. Zniszczony przeszłością, dopiero przy Roksanie rozważa szczęście z kobietą u boku. Pełen obaw i sprzeczności, pozostaje nieugięty w walce o sprawiedliwość, przemyślanie dąży do ukarania winnych śmierci kobiet. Cienie przeszłości i osoby, których obecność przywołuje ucisk serca nie pozwalają śledczym zawrócić z obranej drogi. Kto zdoła uchronić Hektora przed upadkiem? Czy jest dla niego szansa na ponowne szczęście i posiadanie rodziny? Sam musi o to zawalczyć i pokonać własne słabości. Przyjaźń z Polą staje się zagrożeniem dla akcji i życia innych. Ostrowska zniekształciła relację z Hektorem i obrała za cel zniszczenie jego otoczenia. Jej przeszłość pozwala częściowo zrozumieć działania, ale dopiero wyjaśnienia jej siostry odkrywają niewiadome i puzzle zagadki wskakują na swoje miejsce.

Fabuła prowadzona jest w sposób nieoczywisty i zaskakujący, a przy tym kreuje świat, który mocno osadza w polskiej rzeczywistości, z jej codziennymi problemami, społecznymi wyzwaniami i lokalnymi kolorytami oraz  współpracy władz z półświatkiem. Postać prokurator Wiedźmińskiej jest genialnie zbudowana. Nieudolność i zarazem skuteczność policji, ich możliwości i korupcja trafnie oddaje rzeczywistość. Autorka sprawia, że ten kryminał staje się czymś więcej – opowieścią o ludzkich pragnieniach, zdradach i walce o prawdę, o przetrwanie.

Podsumowując, „Rajski blef” to świetna propozycja dla wielbicieli kryminałów z polskim akcentem, którzy szukają lektury zarówno wciągającej, jak i pełnej ludzkich emocji. Hektor skradł moje serce od pierwszych stron. Ta seria jest moim nr 1 . Polecam z całego serca.

Echo milczenia
Kasia Magiera0
Okładka ksiązki - Echo milczenia

Lubomierz – małe, spokojne miasteczko w województwie dolnośląskim. Pewnego dnia na ławeczce przed ratuszem zostaje znalezione ciało młodej...

Panie z jeziora
Kasia Magiera 0
Okładka ksiązki - Panie z jeziora

1978 roku w Nowinach znikają bez śladu cztery siedemnastolatki. Nikt nie wie, co się z nimi stało, mimo że w noc zaginięcia widziano je na hucznej zabawie...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;