Eliza Orzeszkowa jakiej nie znamy! 90 tekstów o różnej objętości, formie i przede wszystkim tematyce (m.in. Patriotyzm i kosmopolityzm, O Żydach i kwestii żydowskiej, Kilka słów i kobietach, ale też… list o zaćmieniu Słońca!) daje przegląd najważniejszych tematów, o jakich Polacy dyskutowali w II połowie XIX wieku na ówczesnych forach publicznych; jest to więc niejako kulturowy portret naszego społeczeństwa tego okresu.
Wprawdzie większość materiału za życia autorki ukazała się w prasie (lub formie broszury), ale potem nie była już nigdy wznawiana. Jedna czwarta tekstów to zaś absolutny rarytas – wydobyte z archiwów rękopiśmienne inedita, dotąd nieznane czytelnikom.

Artykuły zostały opatrzone przejrzystym aparatem krytycznym, ułatwiającym lekturę zarówno na poziomie naukowym, jak i popularnym (noty z krótką historią powstania każdego tekstu, przypisy i komentarze o charakterze historyczno-kulturowym). Obejmująca całą twórczą biografię Orzeszkowej, trzytomowa, edycja Publicystyki społecznej autorstwa Orzeszkowej została opracowana przez Grażynę Borkowską i Iwonę Wiśniewską z Instytutu Badań Literackich PAN.

Informacje dodatkowe o Publicystyka społeczna. Myślenie obywatelskie, Żydzi, kwestia kobieca. Tom 1. Rozprawy, studia, artykuły. Tom 2. Felietony, korespondencje, recenzje, przemówienia. Tom 3:

Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 2021-02-24
Kategoria: Publicystyka
ISBN: 978-83-8196-159-2

Tagi: publicystyka

Kup książkę Publicystyka społeczna. Myślenie obywatelskie, Żydzi, kwestia kobieca. Tom 1. Rozprawy, studia, artykuły. Tom 2. Felietony, korespondencje, recenzje, przemówienia. Tom 3

Publicystyka społeczna. Myślenie obywatelskie, Żydzi, kwestia kobieca. Tom 1. Rozprawy, studia, artykuły. Tom 2. Felietony, korespondencje, recenzje, przemówienia. Tom 3 - opinie o książce

Wiedźma
Eliza Orzeszkowa0
Okładka ksiązki - Wiedźma

Wiedźma to według wierzeń ludowych kobieta podlegająca mocy diabła, mająca moc rzucania uroków, ale i kobieta brzydka i złośliwa. O obu tych znaczeniach...

Marta
Eliza Orzeszkowa0
Okładka ksiązki - Marta

"Życie kobiety to wiecznie gorejący płomień miłości – powiadają jedni. Życie kobiety to zaparcie się – twierdzą inni. Życie kobiety to macierzyństwo...

Kyle
T.M. Piro