Psychol. Spirala zła

Tom 2 cyklu Psychol

Psychol - Spirala zła" to kontynuacja losów Piotra i Marty, którzy pomimo rozstania nie potrafią o sobie zapomnieć. Jednocześnie próbują wrócić do życia jakie prowadzili zanim się poznali.

Okazuje się, że dla obojga nic już nie jest takie samo.

Piotr przestaje dostrzegać sens swojej działalności, a Marta tęskni za mężczyzną, do którego czuje o wiele więcej, niż tylko wdzięczność za ratunek. Dziewczyna staje również przed koniecznością sprzedaży mieszkania po babci, gdy po odejściu Tadeusza nie jest w stanie sama go utrzymać. Piotr obserwuje dziewczynę i czuje do niej zdecydowanie więcej niż tylko pożądanie.

Niestety demony przeszłości nie dają o sobie zapomnieć. Jeden z klientów nieżyjącego już Maxa postanawia dokończyć przerwany film, nagrywany w piwnicy seksklubu. Odnajduje Martę i ponownie porywa dziewczynę.

Poziom niebezpieczeństwa zdecydowanie wzrasta. Porywacz jest gwałtowny i nieobliczalny. Własne niepowodzenia odbija sobie na ofiarach, brutalnie je gwałcąc i bijąc do utraty przytomności.

Czy i tym razem Piotrowi uda się ocalić dziewczynę?
Co czeka Martę w niewoli?
Jaką rolę w poszukiwaniach Marty odegra komisarz Marcel Zieliński?

Jedno jest pewne - nie zabraknie emocji, pożądania, strachu i brutalności. Zakończenie natomiast jest tak zaskakujące, że powala z nóg.

Informacje dodatkowe o Psychol. Spirala zła :

Avatar użytkownika - Booklutek
Booklutek
Przeczytane:2022-09-18,

Monika Liga „Psychol. Spirala zła” 🔞

Kontynuacja losów Piotra i Marty z książki pt. „Psychol - Początek”.

Piotr zastanawia się, czy ponownie brać zlecenia klientów. Od feralnego zdarzenia nie może przestać myśleć o Marcie, więc postanawia ją obserwować.
Dziewczyna również tęskni, na dodatek zmuszona jest sprzedać mieszkanie po babci.

„Intuicja mówiła jej, że może już nigdy nie spotkać kogoś takiego jak Piotr.”

Przeszłość puka do drzwi i wyciąga swoje macki. Marta znowu zostaje porwana przez niebezpiecznego człowieka pokroju Maxa. Czy Piotr zdoła ją uratować? Czy policjant Marcel rozwiąże zagadkę?

„Cierpienie, ból i brak nadziei popychały ją z każdą godziną ku granicy doczesności, ku śmierci i uwolnieniu się od potwora - ich oprawcy.”

Powiem wam, że podoba mi się relacja bohaterów. Pokręcona na swój sposób. ❤️‍🔥

„Tuż przed zetknięciem ust, zamarli oboje. Jakby chcieli zapamiętać moment, gdy byli jeszcze w stanie zatrzymać lawinę, choć żadne tego nie chciało. Już umawiając się na spotkanie, oboje wiedzieli, że ono jest jedynie pretekstem do bycia bliżej. Ciekawość była silniejsza niż obawa przed konsekwencjami, choć to przecież to drugie uczucie rządziło dotychczas ich życiem.”

Pozycja dla tych, co mają powyżej osiemnastu lat i lubią ostre akcje bez trzymanki. Jest tu seks, brutalna przemoc fizyczna, gwałty. Spodziewam się, że wielu czytelników może zszokować i zniesmaczyć, więc czytacie na własne ryzyko. Podłoże psychologiczne gra ważną rolę zarówno u pierwszoplanowych postaci, jak i drugich. Władza. Władza i kontrola nad czyimś umysłem to coś, co napędza i góruje u ludzi, którzy z pozoru mogą wydawać się nam uprzejmi i zrównoważeni.

Końcówka jest zatrważająca. Jestem ciekawa, co autorka przygotowała nam w kolejnym tomie. 🔥

Avatar użytkownika - Grazyna_a_czyta
Grazyna_a_czyta
Przeczytane:2022-04-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Po wydarzenia, które zakończyły pierwszą część „Psychola”, bohaterowie, próbują wrócić do poprzedniego życia. Jak mają to jednak zrobić, gdy oboje nie mogą przestać o sobie myśleć, a wzajemna fascynacja przejmuje kontrolę nad ich codziennością? W tym samym czasie, komisarz Marcel, próbuje ustalić kim są tajemnicze osoby, które pojawiły się na nagraniu z piwnicy. Czy trafi na ślad głównych bohaterów? Wszystko się zmienia, gdy Marta zostaje porwana, przez człowieka, który pragnie dokończyć nagranie Maksa. Czy Piotrowi uda się uratować dziewczynę?
Autorka po raz kolejny udowadnia, że nie tylko potrafi łamać konwenanse, ale łączyć ze sobą gatunki, aby tworzyły spójną, rewelacyjną historię. Fascynujący thriller w świecie, w którym psychopaci realizują swoje nieludzkie, wynaturzone pragnienia, wplecione w nie namiętne, erotyczne sceny, a to wszystko połączone z wątkiem sensacyjnym. To i wiele więcej znajdziecie w środku.
Po raz kolejny mamy możliwość wczucia się w sposób działania mordercy, dostrzec, jak funkcjonuje jego chory umysł. Dodatkowo intryguje postać Marcela, komisarza, który pozbawiony dodatkowego źródła dochodu postanawia odszukać tajemniczego mężczyznę, który przyczynił się do zamknięcia klubu, w którym nagrywane były taśmy ostatniego tchnienia. Powody, którymi się kieruje nie mają nic wspólnego z działalnością na rzecz społeczeństwa. W bieżącą akcję, wprowadzone zostały wspomnienia bohaterów, które tworzą nam większy obraz postaci i pozwalają lepiej je poznać.
Z pewnością ta książka intryguje i zarazem przeraża brutalnością, więc zanim się zabierzecie za lekturę, dobrze zastanówcie się czy lubicie takie klimaty, bo na okładce nie przypadkiem znalazł się znak +18 – i fakt jest taki, że nie jest to przesadzone. „Psychol. Spirala Zła” to historia, obok której nie da się przejść obojętnie i zostawia w człowieku ślad. Autorka wprowadza nas stopniowo w coraz to mocniejsze klimaty, buduje napięcie i po przeczytaniu jej czułam rewolucje różnorakich emocji. Obawa, poniesiony poziom adrenaliny stopniowo opada. Pozostaje jednak swego rodzaju porażenie tym, do czego zdolni są ludzie, bo mimo tego, że wiemy, że książka jest tylko fikcją, to gdzieś z tyłu głowy tli się iska, że takie rzeczy się naprawdę zdarzają, tacy ludzie chodzą po ziemi i mogą być gdzieś obok. Jest to pozycja, po którą warto sięgnąć. Wyczekuję już kolejnej części, aby poznać dalsze losy bohaterów, aby zobaczyć z czym jeszcze przyjdzie im się zmierzyć.
Polecam tę pozycję czytelnikom o mocnych nerwach.

Na rynku wydawniczym pojawiła się druga część książki, która jest niezwykle mocną i wstrząsającą pozycją, przeznaczoną dla czytelników o mocnych, wręcz stalowych nerwach. Po lekturze tomu pierwszego długo dochodziłam do siebie i często powstrzymywałam torsje. Uwierzcie, że tu wcale nie jest lepiej, a autorka dołożyła wszelkich starań, by ta powieść okazała się jeszcze bardziej spektakularna, tajemnicza i brutalna.

Niestety Piotr i Marta się rozstali, jednak żadne z nich nie może przestać myśleć o drugim. Uczucia jakie żywią do siebie są intensywne i przeszkadzają w codziennej egzystencji. Ich spokój zakłóca pewien mężczyzna, który pragnie dokończyć nagrywanie filmu. Odnajduje on dziewczynę i porywa, a do czego jest zdolny wiedzą tylko jego ofiary.

Czy Piotr odnajdzie i uratuje Martę, a może jest już na to za późno? Czego ona doświadcza i czy zdoła to przetrzymać? Kim jest tajemniczy porywacz, który preferuje brutalne gwałty i bicie do nieprzytomności. Kim jest komisarz Zieliński i jaką odegra on rolę w tej historii?

Po wcześniejszej książce pani Moniki, byłam już trochę przygotowana na to co czeka każdego czytelnika. Jednak i tak było mnóstwo przerażających, mocnych scen, otrzymałam lawinę emocji tak silnych, że brakowało mi tchu, próbując złapać oddech jak ryba wyjęta z wody, a w głowie zapanował totalny chaos. Tu główną rolę ma strach, cierpienie, perwersyjne fantazje, brutalność, gwałt i poniżanie.

Fabuła jest tak zaskakująca, że nie sposób jest się oderwać od książki. Genialnie wykreowane postacie uatrakcyjniają całość, a pikantne i gorące sceny seksu są jak wisienka na torcie.

Dzięki temu, że autorka ma prosty i przystępny styl pochłonęłam lekturę w rekordowym czasie i nie raz przecierałam zdumione oczy, zastanawiając się do czego chora ludzka fantazja może doprowadzić człowieka.

Zapewniam was, że nie można się nudzić z tą książką, a zakończenie spowoduje, że na długo zamieniacie się w słup soli, powtarzając: -„Co to było? Dlaczego?”

Po takim finale umieram z ciekawości, czym uraczy nas jeszcze M. Liga w trzecim tomie. Będzie mi ciężko, ale postaram się wytrzymać i poskromić moje wścibstwo.
Zachęcam odważnych!

💋RECENZJA PATRONACKA💋

„Los zaaranżował ich spotkanie w najdziwniejszych z możliwych sposobów. Obojgu dał nadzieję na panowanie nad sytuacją i bycie górą w tej namiastce związku. Wepchnął ich sobie w ramiona, dał złudzenie bycia drapieżnikiem i że jedno poluje na drugie. Tymczasem oboje grzęźli w bagnie, byli ofiarami”

Marta i Piotr wracają do swojego życia, lecz dziwna wzajemna tęsknota, nie pozwala im normalnie funkcjonować. Zaniedbanie obowiązków, zamyślenie i tęsknota, budzi w nich emocje i uczucia, przed którymi całe życie się bronili. Piotr nie mogąc żyć bez dotyku i zapachu Marty, postanawia przekonać ją do siebie i jego porąbanego charakteru, jedynym mu znanym, choć chorym sposobem.

W tym samym czasie Marcel nieustannie próbuje rozwikłać zagadkę masakry w klubie i dorwać tego, który pozbawił go dodatkowego dochodu, zabijając jego, lubiącego ostre i krwawe zabawy, właściciela.

Wypady do pubu i zaspakajanie na grupowych orgiach z przyjacielem Grzegorzem, tylko chwilowo odwracają jego uwagę, od tej nurtującej go sprawy. Gdy jednak, udaje się mu namierzyć sprawcę, jego znacznego zubożenia dochodów, sprawa nabiera równie zagadkowego co szokujacego obrotu. Piotr natomiast, jeszcze nie wie, że ukryty wróg, w rzeczywistości może okazać się jego sprzymierzeńcem i jedyną nadzieją, na uratowanie obecnie, najważniejszej w jego życiu osoby.

Pojawia się jeszcze jeden aktor w tym przerażającym przestawieniu, który zszokuje Was na pewno, równie mocno co mnie, a jego osoba wywoła same negatywne emocje, od samiutkiego początku.

Ta część Psychola, jest niesamowitą mieszanką kontrastów. Z jednej strony, mamy opisy chorych i brutalnych pragnień i procederów, a z drugiej rodzące się uczucie dwojga ludzi, którzy, pomimo, iż próbują zaprzeczyć swoim ludzkim odruchom, wywołanym emocjami w stosunku do drugiej osoby, ze skrzywionych psychicznie, wyzutych z emocji istot, powoli stają się zakochanymi i pożądającymi siebie wzajemnie, zwykłymi ludźmi.

Momenty, które mogą zniesmaczyć, a nawet przerazić, tak na prawdę, są świetnym tłem do historii, dwóch połówek pomarańczy, które nigdy nie spotkałyby się, gdyby, nie ich skrzywiona, przez przeszłość psychika.

Niech Was nie zrażają komentarze, o tym, że opisane, w Psycholu sceny mogą zniesmaczyć, bo nawet, jeśli będziecie chcieli ominąć czytanie, tych fragmentów, to na bank się nie uda, bo autorka tak obrazowo i dosadnie je opisuje, że pomimo przerażenia, nie sposób się od nich oderwać.

Czytając „Psychola.Spirale zła”, nie byłam jednak przygotowana na szok, jaki zafundowała nam Monika na sam koniec, nam, ale przede wszystkim bohaterom tej części. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec tej historii, bo ja z chęcią poznałabym bliżej Marcela, który intryguje, przyciąga i pozostawia wiele znaków zapytania w swojej historii.

Pięknie dziękuję autorce, za jej kolejną świetną książkę, którą mogłam objąć patronatem medialnym i stanowczo jestem za i czekam na następne tego typu mocne książki, bo świetnie spełn iasz się właśnie w takim stylu i fabule!
💋💋💋

Avatar użytkownika - dosia1709
dosia1709
Przeczytane:2022-04-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

Witajcie kochani dziś wracam do Was recenzją kontynuacją bardzo mocnej książki jaka jest Psychol spirala zła.

Dzięki autorce miałam przyjemność zostać wciągnięta w świat Psychola.

TYLKO DLA LUDZI O MOCNYCH NERWACH !!!!!!!

Książka przedstawia dalsze losy Marty i Piotra których zdążyliście poznać w pierwszej części ale również pojawi się Marcel który również odegra tu dużą rolę.

Piotr i Marta się rozstali, jednak żadne z nich nie może przestać myśleć o drugim. Uczucia jakie żywią do siebie są intensywne i przeszkadzają w codziennej egzystencji. Ich spokój zakłóca pewien mężczyzna, który oglądając film Maxa zauważył na nim Martę i już wiedział że musi ją mieć. Odnajduje on dziewczynę i porywa, a do czego jest zdolny wiedzą tylko jego ofiary.

,,Nie potrafił utrzymać spokoju, wiedząc, że zbliżała się taka przyjemność. Nareszcie! Będzie mógł pobawić się nimi. Jego ślicznymi, żywymi laleczkami. Leżały w pokoju na łóżkach i czekały na niego. Laleczki, tak tym były. Żywe, a nie takie, jakimi bawił się kiedyś. Miał silikonowe kobiety, lalki naturalnej wielkości. Przez chwilę go to bawiło, dając namiastkę przyjemności."

Powiem wam że ta część zryła mi beret totalnie ? przez pół nocy analizowałam jak można być takim psycholem.

I niby przez większość książki jest spokojnie autorka pokazuje nam odczucia bohaterów. Poznajemy nowe postacie, to końcówka to hardkor level i daje czadu.

Oczywiście książka tylko dla ludzi o mocnych nerwach dla których nie straszny jest brutalny seks, krew oraz zwierzęce instynkty.

Druga część serii "Psychol"...

"Psychol. Spirala zła" autorstwa Moniki Ligi to mroczny thriller erotyczny, który wyciągnął mnie w niebezpieczną grę emocji, pożądania i brutalności. Książka kontynuuje losy bohaterów, Piotra i Marty, którzy mimo rozstania nie potrafią oderwać się od wspomnień i próbują wrócić do swojego dawnego życia.

Autorce udaje się stworzyć niezwykle intensywną atmosferę, w której bohaterowie muszą zmierzyć się z demonami przeszłości. Piotr traci sens swojej działalności, a Marta tęskni za mężczyzną, który dla niej oznaczał znacznie więcej niż tylko wdzięczność za uratowanie. Dodatkowo, konieczność sprzedaży mieszkania po babci stawia przed nią nowe wyzwania, gdyż nie jest w stanie utrzymać go sama.

Kiedy jeden z klientów nieżyjącego Maxa postanawia kontynuować przerwany film nagrywany w piwnicy seksklubu, sytuacja staje się niebezpieczna. Marta zostaje ponownie porwana, a poziom brutalności i niebezpieczeństwa znacznie wzrasta. Bohaterowie muszą zmierzyć się z własnymi lękami, a ja zostałam wprowadzona w świat pełen emocji, pożądania i strachu.

Monika Liga doskonale operuje napięciem, przedstawiając sceny, które wstrząsają i prowokują do refleksji. Opisuje brutalność z niezwykłą precyzją, co może być szokujące dla niektórych, dlatego słusznie zawiera ostrzeżenie przed treściami przeznaczonymi tylko dla dorosłych.

Fabuła jest nieprzewidywalna, a zaskakujące zakończenie sprawiło, że książka trzymała mnie w napięciu do samego końca. Autorka świetnie operuje językiem, tworząc wizualne obrazy i nakierowując wyobraźnię na mroczne sceny.

"Psychol. Spirala zła" to mocny, brutalny, a jednocześnie emocjonalny rollercoaster, który wciągnął mnie w mroczną grę psychopatów, erotyki i sensacji. Doskonale napisana i przemyślana, książka, która z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy poszukują intensywnego doświadczenia literackiego w klimatach thrillera erotycznego.

Laleczka szefa
Monika Liga 0
Okładka ksiązki - Laleczka szefa

Andrzej nie spoufala się z pracownicami. Tym bardziej z Magdą, która jest od niego dużo młodsza. Nie zmienia to faktu, że Andrzej wręcz obsesyjnie myśli...

Psychol. Pokuta
Monika Liga 0
Okładka ksiązki - Psychol. Pokuta

Zło jest jak Hydra.W miejsce odciętej głowy pojawia się kolejna.Miasto to dżungla zagłusza wołanie o pomoc. Zuza pochodzi z patologicznej rodziny.Próbuje...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;