Ojciec Mateusz często mówi, że potrawy Natalii mają duszę.
Wypróbujcie je sami!
Kto nie lubi domowej kuchni? Wszyscy, którzy ją cenią, a także lubią gotować i biesiadować w gronie bliskich osób, powinni sięgnąć po tę książkę.
Kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza - Natalii Borowik. Smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto interesujące, zabawne opowieści - z których dowiemy się więcej o samej Natalii, Ojcu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu i innych serialowych bohaterach.
Smacznego!
Ojciec Mateusz to jeden z najpopularniejszych polskich seriali, na jesieni bieżącego roku będzie emitowana jego 11 seria (średnia widownia odcinka premierowego poprzedniej serii - 4,55 mln osób). Jedną z najbarwniejszych serialowych postaci jest gospodyni , Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis. W 11 serii Natalia, od pewnego czasu realizująca z powodzeniem swoje kulinarne pasje, pisze bloga kulinarnego a następnie wydaje książkę z przepisami. Wątek ten, jak również sama książka, pojawią się w serialu.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2014-10-22
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
"Przysmaki Ojca Mateusza" to niezwykła książka kucharska Natalii Borowik, bohaterki serialu o księdzu-detektywie z Sandomierza.
Lubię serial "Ojciec Mateusz", w którym główną rolę gra Artur Żmijewski. Co ciekawe, przypomina mi amerykański serial "Detektyw w sutannie", który oglądałam w dzieciństwie. W amerykańskiej wersji ksiądz rozwiązywał kryminalne zagadki, podobnie jak Ojciec Mateusz, z tą różnicą, że pomagała mu zakonnica. Wspominam o tym dlatego, że niedawno ukazała się niezwykła książka - "Przysmaki Ojca Mateusza", która nawiązuje do tego serialu.
"Przysmaki Ojca Mateusza" to niezwykła książka kucharska zawierająca 60 przepisów serialowej Natalii Borowik, gospodyni księdza. To bardzo ciepła osoba, która ma wiele serca. I choć początkowo miała dwie lewe ręce do gotowania, teraz robi to znakomicie - prowadzi nawet kulinarnego bloga.
Na pewno nie jest to typowa książka kucharska, gdyż każdy przepis poprzedza krótka historia dotycząca danej potrawy. Z zapisków z pamiętnika Natalii, stanowiących zabawne opowieści, miłośnicy serialu mogą dowiedzieć się więcej o Ojcu Mateuszu i jego przyjaciołach. Dla przykładu Natalia wspomina: Ksiądz Mateusz poprosił mnie o przygotowanie czegoś lekkiego na ważne spotkanie z opatem sandomierskich dominikanów, ojcem Ludwikiem. Lekkiego, błagał, bo opat słynie z umiaru w diecie. Pomyślałam sobie, niech mówi do mnie jeszcze, a bo ja nie znam zakonników? I postanowiłam: upiekę moją szynkę, niech gość wie, że mu nie żałujemy! Co było dalej, tego nie zdradzę. Jak można przeczytać w stopce redakcyjnej, autorami tekstów są: Joanna Hartwig-Sosnowska, Agnieszka Błotnicka i Grzegorz Łoszewski.
Bardzo spodobały mi się przepisy Natalii i dania kuchni regionalnej zawarte w tej książce. Na pewno niektóre z nich wypróbuję. Szczególnie kuszą mnie: tarta z malinami, Przysmak Opata (pieczona szynka), domowe ziemniaczane kluchy w sosie grzybowym, grillowana polędwica wołowa w sosie z rukoli i białego wina oraz maścibrzuch (danie jednogarnkowe).
Dużym walorem książki są fotografie potraw i serialowej Natalii, granej przez Kingę Preis. Te ostatnie zdjęcia stwarzają wrażenie, jakby gospodyni księdza Mateusza była rzeczywistą postacią, która napisała taką książkę. Polecam ją miłośnikom nietuzinkowych książek kucharskich oraz osobom szukającym inspiracji na nowe dania.
Jak powstają fale? Kto wynalazł spłuczkę? Co to jest gejzer? Świat nauki jest serią przeznaczoną dla najmłodszych Czytelników. Tematyka każdej książki...
Płyta CD do podręcznika matematyki dla klasy 4 szkoły podstawowej....