Wspaniała lektura dla każdego miłośnika książek Astrid Lindgren oraz wszystkich zafascynowanych jej niezwykłą osobą. Książka dla małych, średnich i dużych, książka zdecydowanie rodzinna!
Czy chcecie razem z Astrid pobawić się w „nie dotykać podłogi”, spotkać jej najlepszą przyjaciółkę Madikę, wchodzić na dachy, skakać na siano, budować groty w trocinach i poczuć zawrót głowy z powodu olbrzyma Bam-Bama?
Czy chcecie odwiedzić szwedzkie miasteczko Vimmerby i okolice, gdzie wszystko to się działo i gdzie do dziś odnaleźć można ślady pasjonujących światów z książek Astrid Lindgren?
Czy chcecie się dowiedzieć, skąd czerpała pomysły do swoich książek, co wydarzyło się naprawdę i którzy bohaterowie istnieli w rzeczywistości?
Zapraszamy na niezwykłą wędrówkę po dzieciństwie i książkach Astrid Lindgren!
Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2020-09-04
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tłumaczenie: Hanna Dymel-Trzebiatowska
Ilustracje:Eva Eriksson
Obowiązkowa lektura dla fanów twórczości szwedzkiej pisarki Astrid Lindgren. Łatwa w odbiorze dla dzieci przybliża czasy dzieciństwa pisarki w początkach XX wieku. Książkę można podzielić na cztery części. W pierwszej Najduja się wspominki o Astrid i odnośniki ich w pozycjach napisanych przez nią, ponieważ dużo w swoich powieściach zaczerpnęła z własnego życia, bądź życia jej bliskich i przyjaciół. Kolejna część to opis współczesnego Nas i okolicy, która w jakiś sposób trafiła do książek pisarki.
Dalej mamy chronologiczny zapis dorosłego życia pisarki aż do jej śmierci. Bardzo skrótowy, bowiem lektura ta skupia się na latach najwczesniejsych. W końcu zostala skierowana do dzieci.
Na końcu znajduje się spis wszystkich książek tej wybitnej autorki.
Bardzo polecam tą pozycję. O dzieciństwie Astrid z entuzjazmem słuchał nawet mój niespełna czteroletni syn. Ja sama jestem zachwycona, bo opisy psot pani Lindgren zostały świetnie zobrazowane rysunkami Evy Eriksson i uzupełnione zdjęciami przyszłej pisarki oraz jej rodziny, przyjaciół i ówczesnego życia w Smalandii.