Przeklinam to miasto Tom 1

Historyczna powieść obyczajowa o wielkiej miłości polskiej patrycjuszki, córki elbląskiego mincerza i szwedzkiego żołnierza z czasów wojny ze Szwedami. W obu krajach jedno z nich zawsze byłoby wrogiem, dlatego postanowili szukać szczęścia w dalekich krajach. Wiele razem przeżyli i wiele się nauczyli, jednak Kordula powróciła do swojej ojczyzny, a wraz z nią małżonek..

Książka pod patronatem: Mirosława Dudko – oaza recenzji, Kulturalne Rozmowy – Sylwia Cegieła, Portal dlaLejdis, Oliwolumin, Książkowe Wyliczanki

Informacje dodatkowe o Przeklinam to miasto Tom 1:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2021-12-15
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788381199001

Tagi: seryjni mordercy

Kup książkę Przeklinam to miasto Tom 1

Przeklinam to miasto Tom 1 - opinie o książce

Przeklinam to miasto" to pierwsza część dylogii, w której śledzimy losy pięknej córki elbląskiego mincerza. Akcja powieści dzieje się w XVII wieku, gdy w Polsce toczą się wojny polsko-szwedzkie. Wówczas rodzinne miasto autorki, ale też bohaterki, młodej Korduli, nosiło nazwę Elbing.

Dziewczyna pragnie zaznać szczęścia i miłości u boku ukochanego Piotra, ale nie jest to możliwie, gdyż ojciec upatrzył dla niej znacznie bogatszego kandydata. W związku z tym, wraz z pierwszymi akapitami powieści, od razu zostajemy wrzuceni na głęboką wodę wydarzeń.

Ewa Lenarczyk zabiera nas wraz z Kordulą w podróż po siedemnastowiecznym świecie, która zaczyna się w Szwecji, ale wraz z kolejnymi epizodami odwiedzamy Danię, Sewillę, płyniemy wzdłuż wybrzeży Afryki aż w końcu osiadamy w Mogadorze. Tym samym stawia to bohaterkę w różnych sytuacjach, które pokazują życie, którego ona do tej pory nie znała, co skłania ją do wielu decyzji, od których zależy jej bezpieczeństwo, ale też stabilność i szczęście. Poznaje wielu ludzi, styka się z różnym traktowaniem kobiet, odkrywa sekrety relacji damsko-męskich, także tych skrywających się w alkowie. Nie raz musi pokonać swój opór, pójść na kompromis, zdusić bunt w sobie, gdyż jej wychowanie pod opieką ojca nie przygotowało ją na to, czego przyszło jej doświadczać.

To wszystko składa się na niezwykle barwną opowieść pełną przygód, którą czyta się szybko, momentami z napięciem, a czasami z uśmiechem.

Cała recenzja:https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/12/968-przeklinam-to-miasto-tom-i.html

Pod innym niebem
Ewa Lenarczyk0
Okładka ksiązki - Pod innym niebem

Wyobraź sobie, że nic Ci się nie układa. Nieplanowane dziecko, które może pokrzyżować plany zawodowe i studenckie. Mężczyzna wypierający się ojcostwa...

Przeklinam to miasto Tom 2
Ewa Lenarczyk 0