Precelek z Kociej Szajki (#4). Precelek idzie do fryzjera

Poznajcie kota Precelka, przyjaciela pani Wieczorynki i Kociej Szajki!

Pewnego dnia Precelek odkrywa na końcu ogona włochatą paskudę. Czy to rzep? A może gąsienica? Nie! To prawdziwy kołtun. Skąd się wziął i czy aby nie gryzie? Precelek bardzo chce się go pozbyć, ale na widok nożyczek miękną mu łapki. Bracia Piksele nie mają wątpliwości - czas się wybrać do fryzjera!

Seria dla przedszkolaków o przygodach kota Precelka z udziałem Kociej Szajki, autorstwa Agaty Romaniuk z ilustracjami Malwiny Hajduk.

Informacje dodatkowe o Precelek z Kociej Szajki (#4). Precelek idzie do fryzjera:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2023-10-25

Tagi: Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Precelek z Kociej Szajki (#4). Precelek idzie do fryzjera

Precelek z Kociej Szajki (#4). Precelek idzie do fryzjera - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2024-04-06, Ocena: 5, Przeczytałam,

O włosy trzeba dbać. Należy je reglanie myć i szczotkować. Kotek Precelek nie dopilnował odpowiedniej higieny futerka i na ogonie zrobił mu się kołtun. I co teraz? Jak pozbyć się tej dziwnej kulki? Czy nie obejdzie się bez nożyczek? Jak rozwiązano ten problem dowiecie się z książki autorstwa Agaty Romaniuk „Precelek idzie do fryzjera”.

Moja córka to typ pięknisi i na swoją pierwszą wizytę u fryzjera była bardzo podekscytowana. Natomiast wiem, że są dzieci, które bardzo to stresuje. Z jakiegoś powodu uważają, że nożyczki mogą obciąć ucho, albo skaleczyć. Być może to w podejściu rodzica do nożyczek tkwi problem, trudno mi powiedzieć. Niemniej fryzjer to taki temat, z którym (czasami) należy niektóre dzieci nieco oswoić. I tu przychodzi na pomoc Precelek.

Co prawda kotek przespał sam fakt obcinania kołtuna – trochę szkoda, bo „na trzeźwo” mógłby stwierdzić jednoznacznie, że to nie boli – jednak samą wizytę wspomina dobrze. Można powiedzieć, że fryzjerka doskonale zajęła się swoim klientem. Do tego Agata Romaniuk świetnie podkreśliła konieczność dbania o włosy. Z tym szczotkowaniem bywa różnie. Czasami chce się spać, a czasami grzebień za mocno szarpie, jednak kołtun to nic urokliwego. Staramy się go unikać.

Precelek ma w sobie to coś. Moje dzieci szaleją za nim od pierwszego tomu jego przygód. Mam wrażenie, że przy kolejnych recenzjach piszę, iż Agata Romaniuk porusza inne tematy, lęki, niż te z jakimi my się zmagamy, ale za każdym razem podkreślam, że są to książki, które i tak chętnie czytamy. Widzę, że maluchy lubią tego bohatera. Także brawa dla autorki za wymyślenie go.

Precelek jedzie tramwajem
Agata Romaniuk0
Okładka ksiązki - Precelek jedzie tramwajem

Poznajcie kota Precelka, przyjaciela Pani Wieczorynki i Kociej Szajki! Jest mały, niebieski i bardzo ciekawy świata. Uwielbia grać pazurkiem na grzebieniu...

Kocia Szajka i duchy w teatrze
Agata Romaniuk0
Okładka ksiązki - Kocia Szajka i duchy w teatrze

Pazury naostrzone, ogony w szpic - Kocia Szajka wraca do akcji! Dołącz do kocich detektywów, przeżyj porywającą przygodę i pomóż Morfeuszowi rozwiązać...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk