Pośród złudzeń

W życiu prawie każdej dziewczyny, pojawia się taki moment, w którym uświadamia sobie, że czas zostawić dumę i rozsądek, kiedy spotyka się kogoś, dla kogo warto porzucić dawne zasady. Nastoletnia Mia zakochuje się w swoim nauczycielu. Starając się ukryć swoje kontakty z matematykiem, nie zauważa gdy zwykłe relacje zmieniają się w toksyczny związek. Z czasem zdaje sobie sprawę jak bardzo się pomyliła, a naiwność zaprowadziła ją w pułapkę.

Informacje dodatkowe o Pośród złudzeń :

Data wydania: 2013-01-10
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-7848-032-7

Kup książkę Pośród złudzeń

Pośród złudzeń - opinie o książce

Avatar użytkownika - bambi12
bambi12
Przeczytane:2014-02-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Czy związek pomiędzy uczennicą a nauczycielem ma przyszłość? O tym dowiecie się czytając powieść dziewiętnastoletniej Julii Deji.

Główna bohaterka książki - Mia jest uczennicą liceum i mieszka w Cliverwood w Anglii. Jest to bardzo spokojne, ciche wprost idylliczne miasteczko. Nadal tęskni za matką, która zginęła w wypadku samochodowym. Na szczęście ma kochającego ojca i grupę przyjaciół: Austina,Connera, Dylana, Alyssy i Lindsay. Dziewczyna uczy się dobrze i przejawia talent plastyczny. Planuje kontynuować realizację swoich pasji w przyszłości. Nagle jej życie ulega całkowitej zmianie, gdy nowym nauczycielem matematyki w jej szkole zostaje Robert Daryl. Mężczyzna ma 30 lat, jest przystojny, nonszalancki i czarujący. Wszystkie uczennice i nauczycielki są nim oczarowane. Mia pod wpływem fascynacji zapisuje się nawet na dodatkowe zajęcia z matematyki, przedmiotu którego do tej pory nie trawiła. Okazuje się, że Robert również jest zainteresowany Mią i tak rozpoczyna się bardzo burzliwy romans... To jednak nie jedyny wątek w tej książce. Wśród jej przyjaciół pojawiają się problemy - od nieodwzajemnionej miłości, po narkomianię. Jednak dziewczyna przeżywa największy w swoim życiu szok, gdy dowiaduje się, co ojciec ukrywał przed nią przez całe życie...

Książka porusza temat mocno kontrowersyjny - uczucie pomiędzy nauczycielem a nieletnią uczennicą. Pisarka napisała powieść, która na długi czas pozostaje w pamięci. Doskonale ukazała rolę pozorów w życiu każdego z nas. Wątek romansu nauczyciel-uczennica jednak nie przeważa. Autorka bardzo umiejętnie łączy go z innymi: narkomanią, śmiercią bliskiej osoby, zakazaną relacją nauczyciela z nieletnią uczennicą oraz przemocą i gwałtem.

Autorka nie krępuje się poruszać trudnych tematów tabu. Historia Mii wydaje się bardziej tragiczna, ponieważ może to spotkać każdą nastolatkę. Pisarce udało się płynnie spoić wszystkie wątki i powstała przekonująca historia. Pierwszoosobowa narracja to był dobry wybór. Dzięki temu miałam sposobność wnikliwie obserwować proces myślowy Mii, która żyła bardzo długo ułudą, a potem nagle wybudziła się z cudownego snu.

Język powieści jest prosty, momentami wręcz potoczny. Jasny przekaz to zdecydowany walor tej publikacji, ponieważ trafia bez problemu do czytelnika. Powieść trzyma w napięciu. Akcja toczy się w szybkim tempie. Książka w wielu momentach wręcz zaskakuje. Wzrusza niekiedy szokuje. Nie można pozostać wobec niej obojętnym.

Avatar użytkownika - agnik66
agnik66
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Mia ma siedemnaście lat i uczęszcza do liceum. Nowy rok szkolny zmieni na zawsze życie dziewczyny, ponieważ w szkole pojawia się nowy nauczyciel matematyki - Robert. Jest to trzydziestoletni, przystojny mężczyzna, na punkcie którego szaleje mnóstwo uczennic, w tym także Mia. Nauczyciel nie jest wobec niej obojętny. Mia zaczyna się coraz bardziej zbliżać do Roberta... Wątkiem przewodnim jest tutaj romans nauczyciela z uczniem. Zanim zaczęłam tę książkę czytać pomyślałam, że ten temat będzie jedyny, ale się bardzo pozytywnie zaskoczyłam. Autorka serwuje nam mnóstwo wątków i sporo by tutaj trzeba było wymieniać. Jedno jest pewne: w tej powieści każdy znajdzie coś dla siebie. Jest temat narkotyków, toksycznej miłości, śmierci i wiele innych, których zdradzać nie chcę. Julia Deja, mimo że ma dziewiętnaście lat to stworzyła przepiękną i mądrą książkę. To nie jest kolejna banalna historia miłosna, co to, to nie! Autorka świetnie połączyła wszystkie wątki, ukazała współczesne problemy i przede wszystkim zrobiła to niezwykle ciekawie. Od książki wprost nie mogłam się oderwać. Byłam ciekawa jak dalej potoczą się losy głównej bohaterki i jej przyjaciół. W książce czeka na nas bardzo dużo tajemnic i niespodzianek. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie! Oprócz Mii i Roberta w książce są jeszcze inni bohaterowie np. przyjaciele głównej bohaterki. Mia jest trochę naiwna i zbyt ufna, ale polubiłam ją i trzymałam za nią kciuki zarówno na początkowych stronach, jak i na końcowych. Natomiast Robert na początku zdobył moje zaufanie, polubiłam go, ale później coś mi w nim zaczynało nie pasować i moje podejrzenia okazały się słuszne. Książka niestety jest dostępna tylko w wersji elektronicznej, ale nawet jeśli nie macie czytnika to warto przeczytać ja chociażby na telefonie, czy komputerze. Opinia została opublikowana takze na moim blogu: http://kingaczyta.blogspot.com/2013/08/julia-deja-posrod-zudzen.html
Avatar użytkownika - karolina128
karolina128