Wielka miłość, wspaniała rodzina i kłamstwa za zamkniętymi drzwiami idealnych domów. Świetnie napisana i mocno angażująca emocjonalnie powieść o przyjaźni i solidarności ,,drugich żon", lojalności, zdradzie i przebaczeniu....
Ponad 230 tys. egzemplarzy sprzedanych w Wielkiej Brytanii, numer 1 na liście bestsellerów iBooks, 2 miejsce na liście bestsellerów Kindle'a oraz Kobo, 8 lokata na liście najlepiej sprzedających się e-booków w Amazonie.
Czy zaryzykowałabyś wszystko dla ukochanego? Nawet gdybyś wiedziała, że zrobił coś strasznego?
Życie Lary wydaje się doskonałe. Czuły mąż Massimo, cudowny synek Sandro i piękny dom. Lara jednak wie coś o swoim mężu. Coś, czego nie może nikomu wyznać. W przeciwnym razie Massimo straciłby wszystko, na co tak ciężko pracował przez całe życie: posadę, reputację i syna. Ten sekret sprawia, że małżeństwo staje się dla Lary więzieniem.
Maggie wyszła za mąż za Nico, brata Massimo. Mieszkają razem z dziećmi ze swoich pierwszych związków. Maggie wie wszystko o mężu. Pewnego dnia jednak na strychu znajduje list, z którego poznaje straszną prawdę o pierwszej żonie Nico, Caitlin. Czy ujawni to, czego właśnie się dowiedziała, czy też wybierze milczenie, aby ochronić tych, których kocha? W rodzinie, którą spajają same kłamstwa, za prawdę trzeba będzie zapłacić ogromną cenę.
Miłośniczki powieści Jojo Moyes, Diane Chamberlain, Marleny de Blasi i Petera Pezellego w Kerry Fisher odnajdą pokrewną duszę!
,,To opowieść, od której trudno się oderwać. Wnika głęboko w rodzinne tajemnice, odsłania zaborcze osobowości oraz sekrety ukrywane za zamkniętymi drzwiami".
ChicLit Club
Kerry Fisher - angielska pisarka, wychowała się w Peterborough. Absolwentka studiów filologicznych, mówi płynnie po włosku, hiszpańsku i francusku. Próbowała różnych zawodów - pracowała jako nauczycielka angielskiego w Hiszpanii, zbierała winogrona w Toskanii, była dziennikarką i recenzentką. Ukończyła kurs pisania na University of California, po czym zajęła się pisaniem powieści. Jest autorką 5 bestsellerowych powieści, które w USA jej książki sprzedały się nakładzie 500 000 egzemplarzy. W Wielkiej Brytanii sama Posłuszna żona osiągnęła rekordowy wynik sprzedażowy - 230 000 egzemplarzy.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2018-07-18
Tytuł oryginału: The Silent Wife
"Posłuszna żona" Kerry Fisher to świetna powieść, której czytanie było prawdziwą przyjemnością. Maggie, samotnie wychowująca syna Sama, właśnie wyszła za mąż za Nico Farinelli. Mężczyzna jest wdowcem, ma nastoletnią córkę Francesce. Cała rodzina Farinellich bardzo przeżyła śmierć Caitlin. Minęły dwa lata od śmierci żony i Nico czuje, że jest gotowy aby kolejny raz kochać i budować swoje życie i szczęście od nowa. Francesca jednak nadal nie potrafi się pogodzić ze śmiercią matki. Po ślubie Maggie i jej syn wprowadzają się do domu Nico. Wszyscy wspólnymi siłami próbują odnaleźć się w nowej sytuacji i jak najlepiej ułożyć sobie relacje w tej patchworkowej rodzinie. Nie jest to łatwe, szczególnie że wszędzie pełno jest pamiątek po Caitlin i w całym domu nadal czuć jej obecność. Francesca otwarcie okazuje niechęć macosze, a teściowa Anna co rusz wpada na niezapowiedziane wizyty i stale porównuje Maggie z idealną pierwszą żoną swojego syna. Lara, jest drugą żoną Massimo Farinelli, który jest bratem Nico. Para ma syna Sandra. Massimo rozwiódł się z pierwszą żoną Dawn, ponieważ kobieta nie chciała mieć dzieci. Lara wiedzie szczęśliwe, wręcz idealne życie. Kochający mąż, cudowny synek, piękny dom. Czego można chcieć więcej? Tak naprawdę ta idealna otoczka to tylko pozory, rzeczywistość jest zupełnie inna. Lara wie o Massimo coś czego nie może nikomu wyznać. Nawet gdyby to zrobiła, nikt by nie uwierzył. Jako drugie żony braci Farinellich, Maggie i Lara dość szybko nawiązują przyjacielskie relacje, wspierają się, a nawet mają wspólne sekrety. Maggie cały czas stara się jak może aby przekonać do siebie Francesce. Pojawiają się nawet pierwsze małe sukcesy i blade widmo porozumienia. Wtedy jednak, podczas porządków na strychu, Maggie znajduje coś co później staje się powodem kolejnego konfliktu. Kobieta jako jedyna poznaje straszną prawdę o Caitlin, prawdę która może wywołać niesamowite cierpienie, tych których kocha. Czy zdecyduje się ujawnić czego właśnie się dowiedziała? Czy zburzy obraz idealnej, cudownej Caitlin? Czy może zachowa milczenie aby chronić rodzinę? Massimo również ma tajemnice, których nie zna nawet Lara, a które mogą zniszczyć rodzinę Farinellich. Czy wyjdą one na światło dzienne? Kerry Fisher stworzyła opowieść o zawiłościach relacji rodzinnych. Ukazała trudności, z którymi zmagają się kobiety będące drugimi żonami. Autorka zwróciła również uwagę na to jak wiele są wstanie znieść kobiety aby chronić swoje dzieci. Pozory często mylą i nigdy nie wiemy co tak naprawdę dzieje się za zamkniętymi drzwiami idealnych domów. "Posłuszna żona" to powieść, która dotyka trudnych i poważnych tematów, jednak lekkie pióro autorki sprawia, że czyta się ją bardzo przyjemnie i szybko. Jest to pełna napięcia opowieść o przyjaźni, solidarności, lojalności, miłości małżeńskiej i macierzyńskiej, a także o zdradzie, rozczarowaniu, wytrwałości i przebaczeniu. Jest to powieść, która ukazuje mądrość i siłę kobiet. Moim zdaniem "Posłuszna żona" to rewelacyjna historia, od której trudno się oderwać.
Z reguły nie czytam tzw. bestsellerów, które są rekomendowane przez prawie wszystkich. Tym razem zrobiłam wyjątek, dlaczego? Dlatego, że zaintrygowała mnie fabuła tej książki, poruszająca problem społeczny, jakim jest przemoc.
Laura na pozór ma wszystko: przystojnego męża, udanego synka, gustownie urządzoną posiadłość. Lecz to tylko złudzenie, ponieważ nic nie jest takie, na jakie wygląda. Kobieta dysponuje pewnymi informacjami o swoim ukochanym, ale z pewnych względów nie może ich nikomu ujawnić. Bohaterka jest w potrzasku.
Natomiast Maggie poślubiła Nico, brata Massima. Nie przypuszcza jak jeden dzień zmieni wszystko w jej życiu. Przyczyną staje się list znaleziony na strychu. Jego treść jest wstrząsająca, dotyczy pierwszej żony Nica, Caitlin.
Kobiety diametralnie się różnią: inteligencją, wykształceniem, sposobem życia. Ale obie wzbudzają sympatię. Co uczynią ze swoją wiedzą?
Dużo się dzieje, sporo emocji, zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych.
Powieść autorstwa Kerry Fisher pt. '' Posłuszna żona'' od samego początku, gdy rozpoczęłam, jej czytanie stanowiła dla mnie zagadkę ze względu na jej tajemniczo brzmiący tytuł.
Nie jest łatwo jednej z głównych bohaterek żyć w cieniu rodziny, gdy zamiast cieszyć się, że uczestniczy, w codziennym przebywaniu toczy właściwie to wewnętrzną walkę o akceptację własnego ja. Maggie ma wspaniałe wrażliwe serce, które spodobało się, Nico zakochał się w niej i poślubił ją po śmierci żony.
Odnosiłam z czasem wrażenie, że Maggie jest tutaj idealną obserwatorką, umiejącą być i znaleźć rozwiązanie na każde powierzone jej zadanie i musi wykazać się dokonania wielu decyzji, o których nie ma pojęcia, gdyż ich nie poznała, bo niedane jej było, poczuć czym jest, prawdziwy ból bez widzenia tego, czego jest tak bliskie, a momentami dalekie od realnej rzeczywistości.
Polubiłam obie synowe Anny mającą swoje wymagania względem układania życia komuś innemu i jak widoczniej nie widzi nic i nie dostrzega oprócz wobec własnego ego, jako teściowa umiejącą jedynie komentować zapominając o tym, że są jej synowie, którzy potrzebują jej miłości. Denerwowało mnie to, że nie potrafi, akceptować, a ranić słowem.
Ciekawostką, która uświadamia nam, że życie ciągle nas zaskakuje, jest to, że bohaterowie na swój sposób są prawdziwi i nie boją się, ukrywać swoich emocji czując po części strach przed tym, co będzie lub nieoczekiwanymi zmianami, które mogą coś wnieść w ich dotychczasowe życie lub nie.
Powieść ta jest napisana przez autorkę lekkim piórem, która to zdecydowała się podjąć się w niej i opisać trudny temat, jakim jest przemoc w rodzinie, który to na ogół nie należy do łatwych w pojmowaniu zwykłej normalnej codzienności wśród przebywających w rodzinie traumy, jaką jest bezsilność i niemoc.
Nie zabraknie opisanej w tej powieści nostalgii wypełnionej skrajnymi odczuciami, ale miejmy też na uwadze, że są, tacy jak my potrzebując na co dzień wsparcia, miłości, a przy okazji poczucia, że są potrzebni w skrywanej dawce poczucia humoru dzięki mamie Maggie i dzieciom, które są tu promykiem i nadzieją, że każdy kolejny dzień będzie lepszy.
Elementem dodatkowym w tej powieści jest to, że została trafnie dobrana w tekście czcionka ułatwiająca jej przeczytanie, zaprojektowana piękna okładka przedstawiająca niezwykle ujęty niebiesko - biały kolor nieba oraz słowa skierowane dla Czytelników od autorki, która ma dla nich ogromny szacunek.
Moje drugie spotkanie z twórczością autorską Kerry Fisher uważam za udane.
Wydawnictwu Literackiemu dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Kerry Fisher pt. '' Posłuszna żona''.
Polecam przeczytać tę powieść.
"Jedno po drugim, uczucia, które sobie cichutko siedziały i dziobały, nie spodziewając się, że kiedyś zostaną wypuszczone, wylatywały z łopotem skrzydeł ku wolności, niepewne, czy przeżyją w szerokim świecie, ale skłonne zaryzykować."
Autorka poruszyła wiele aspektów związanych z budowaniem trwałych relacji rodzinnych, nie zabrakło tu odwołań do zaufania, lojalności, wierności, partnerstwa, przyjaźni, miłości, do niełatwego ułożenia puzzli patchworkowych rodzin, wznoszenia nadziei przez osoby decydujące się na wykorzystanie drugiej życiowej szansy, ale też do niebezpiecznie nakręcającej się spirali kłamstw, sekretów i tajemnic, które ze strachu lub wstydu skrzętnie chowane są w zapomnianych zdjęciach, listach, szkatułkach. Skala emocji, na których próbowała zagrać autorka bardzo rozległa, wczuwamy się w sytuację bohaterów, ukazując im przychylność, zrozumienie, sympatię, lecz także wyrażamy sprzeciw wobec czynów i postaw. Szybko orientujemy się kto jest kim.
Wkraczamy w mieszankę skrajnych odczuć mających wprowadzić czytelnika we wciągające zaczytanie, nie pozwolić na oderwanie się od książki, poprowadzić w kierunku relaksu z refleksją w tle. Jednak powieść nie do końca mnie przekonała, owszem opisywane wydarzenia podszyto prawdopodobieństwem, ale jednocześnie je przerysowano i przejaskrawiono, tak jakby odbiorca nie mógł samodzielnie wyciągnąć wniosków, podchwycić kontekst, czasem dać się zaskoczyć. Przyznam, że to obniżyło ocenę spotkania z przygodą czytelniczą. A początek zapowiadał się bardzo dobrze, sprytnie opleciona intryga, frapujące budowanie napięcia, chwilami wyczuwalne elementy thrillera, przyjemny styl narracji. Później wkradła się monotonia i przewidywalność.
Wkraczamy w życie Maggie, która właśnie została żoną Nico. Oboje mają nastoletnie dzieci z poprzednich związków. Pragną stworzyć zgodną i szczęśliwą rodzinę, lecz droga do wyśnionego wzorca pełna jest niepewności i pułapek. Im więcej Maggie dowiaduje się o rodzinie męża, tym bardziej zdaje sobie sprawę z fałszywych nut rozbrzmiewających w relacjach bliskich. Przygląda się małżeństwu Lary i Massimo, brata Nica, wyczuwając, że nie wszystko wydaje się być tym czym jest. Dokąd poprowadzi ją intuicja, wyostrzony zmysł obserwacji i zagadkowe znalezisko? Jak rozległa może być gra pozorów, fasad i przykrywek wobec wątpliwych etycznie postępków?
bookendorfina.pl
„Posłuszna żona” towarzyszyła mi pod koniec urlopu. Jak wrażenia? Przeczytajcie sami :)
Mnie posłuszeństwo kojarzy się z absolutną uległością, z pozbawieniem własnego zdania i całkowitemu podporządkowaniu się osobie, względem której to posłuszeństwo mamy okazać. Nie brzmi to trochę jak niewolnictwo? „Posłuszna żona” jest obrazem tego słowa, ponieważ ukazany związek małżeński Massima i Lary, jest związkiem toksycznym, w którym dominuje jedna strona. Lara jest całkowicie podporządkowana, ze strachu, niepewna własnego zdania, zaszczuta. Starając się chronić synka przed ambitnym i nieznoszącym porażek Massimem, nie chce się sprzeciwiać, choć wewnętrzny bunt narasta w niej z każdym dniem. Jednak stwarzany przez nią obraz szczęśliwej i zgodnej rodziny pęka jak bańka mydlana.
Przeciwieństwem małżeństwa Lary i Massima jest drugi opisany związek – Nico i Maggie, choć i tu mamy pewien rodzaj manipulacji, próby podporządkowania sobie drugiej osoby. Jednak tu nie chodzi o małżonków, a o relację córki i ojca. Franceska jest niezadowolona, że jej ojciec ponownie się żeni, więc poniekąd wykorzystując swój ból po stracie matki, próbuje wpływać na jego nowy związek. Czy i w jakim stopniu jej się to uda musicie sprawdzić sami :)
„Posłuszna żona” poza wątkami psychologicznymi jak relacje rodzinne, jest również powieścią obyczajową. Kerry Fisher pokazuje życie codzienne Farinellich, bogatej włoskiej rodziny, na której czele stoi kobieta – Anna. W tej książce główną rolę odgrywają kobiety, fabuła na nich głównie się skupia i to z perspektywy dwóch kobiet – Lary i Maggie poznajemy całą historię.
Powieść Kerry Fisher jest książką bardzo emocjonalną ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Postaci pierwszoplanowe i drugoplanowe oraz cała fabuła są dopracowane, więc książkę czyta się bardzo dobrze. Jedynym – małym minusem – była dla mnie objętość, nie jest ona może obszerna, ale momentami „rozwleczona”. Mimo tego skończyłam ją w miarę szybko i polecam Wam zapoznanie się z tą historią. Warto!
Współczesna Anglia, Brighton. Na tej samej ulicy, ale w osobnych domach mieszkają członkowie rodziny Farinellich. Anna-seniorka rodu, matka Nica i Massimo. Czterdziestoletni Nico po śmierci pierwszej żony, która urodziła mu córkę Franceskę żeni się z Maggie wychowującą samotnie dziesięcioletniego Sama. Nico jest właścicielem jednego z największych centrów ogrodniczych w mieście, a Maggie prowadzi malutką firmę poprawek krawieckich. W czasie sprzątania na strychu Maggie znajduje ukryte listy należące do pierwszej żony Nica, które skrywają rodzinną tajemnicę. Zastanawia się, czy wyjawić sekrety Caitlin, czy milczeć, aby nie narażać rodziny na przykrości i cierpienie? Massimo i Lara uważani są za idealne małżeństwo. Dobrze im się wiedzie, bo Massimo pracuje w najlepszej firmie w kraju jako księgowy, a Lara po zwolnieniu się z pracy poświęciła się wychowywaniu synka Sandro. Nikt nawet nie przypuszcza, co rozgrywa się za drzwiami ich domu...
Kerry Fisher napisała interesującą powieść o skomplikowanych rodzinnych relacjach, a wydarzenia poznajemy na przemian z perspektywy Maggie i Lary. Anna Farinelli próbowała wszystkich sposobów, by odwieść Nico od ślubu z Maggie. Uważała się za osobę stojącą na szczycie drabiny społecznej, a nowa synowa mieszkała na osiedlu domów komunalnych. Wszystko, co nie pasowało do jej światopoglądu należało wyselekcjonować i odstrzelić. Każdą synową traktowała inaczej. Chwaliła zmarłą Caitlin, ale kiedy żyła potrafiła jej dopiekać na każdym kroku. Larze powtarzała ciągle, że musi maskować brzuch szalem, bo jej odstaje po ciąży i zostawiała na stole w kuchni wycinki z gazet jak szybko schudnąć. Wytykała jej braki w gotowaniu i ogrodnictwie, zawstydzała ją przy innych członkach rodziny. Massimo jest pełen sprzeczności. Troskliwymi i miłymi gestami równoważy przykre wybuchy gniewu. Oczekuje od siedmioletniego syna, że będzie lubił sport, będzie odważny, krzepki i zdecydowany, że będzie odbiciem jego intelektu, gustów i zdolności, a Sandro jest ciągle zamyślony, ma artystyczną duszę i nad pływanie przedkłada rysowanie kredkami. Massimo narzuca swoją wolę żonie, a ona ze strachu nie sprzeciwia się mu, choć ma odmienne poglądy. Massimo i jego matka nigdy nie godzą się na przegraną, są władczy, zdecydowani, zdeterminowani w działaniu, muszą mieć wszystko co najlepsze, dominują w rodzinie. Nico jest człowiekiem o niewzruszonej pogodzie ducha. Stara się ułożyć poprawne relacje w ,,patchworkowej rodzinie" i ułatwić kontakt córki z macochą.
Cała recenzja znajduje się tutaj:https://magiawkazdymdniu.blogspot.com/
Wielka miłość, wspaniała rodzina i kłamstwa za zamkniętymi drzwiami idealnych domów. Świetnie napisana i mocno angażująca emocjonalnie powieść o przyjaźni i solidarności „drugich żon”, lojalności, zdradzie i przebaczeniu...
Kerry Fisher, angielska pisarka; absolwentka studiów filologicznych. Pracowała jako nauczycielka angielskiego w Hiszpanii, była dziennikarką i recenzentką, a także zbierała winogrona w Toskanii. Ukończyła kurs pisania na University of California, po czym zajęła się pisaniem powieści. Jest autorką pięciu książek, które sprzedały się w nakładzie 500 000 egzemplarzy i stały się bestsellerami.
Życie Lary wydaje się doskonałe. Czuły mąż Massimo, cudowny synek Sandro i piękny dom. Lara jednak wie coś o swoim mężu. Coś, czego nie może nikomu wyznać. W przeciwnym razie Massimo straciłby wszystko, na co tak ciężko pracował przez całe życie: posadę, reputację i syna. Ten sekret sprawia, że małżeństwo Lary staje się dla niej więzieniem.
Maggie wyszła za mąż za Nico, brata Massimo. Mieszkają razem z dziećmi ze swoich pierwszych związków. Maggie wie prawie wszystko o mężu. Pewnego dnia na strychu znajduje list, z którego poznaje straszną prawdę o pierwszej żonie Nico, Caitlin. Czy ujawni to, czego się dowiedziała, czy też wybierze milczenie, aby ochronić tych, których kocha?
Przeczytałam na pewnej stronie w Internecie, że wychodząc za Włocha dostaje się w spadku całą jego rodzinę. Autorka artykułu pisze, że trudno się z tym nie zgodzić. Ja, po lekturze Posłusznej żony przyznaję jej rację. Pozornie Włosi nie są skomplikowani, ale zachowują się jak aktorzy na scenie. Są głośni, gestykulują, ciągle coś grają. A dodatkowo prowadzą życie stadne i są bardzo towarzyscy. I jeszcze, często na urlop też jadą razem, jakby nie mogli od siebie po prostu odpocząć na wakacjach.
Do takiej rodziny trafiły dwie bohaterki Posłusznej żony, Lara i Maggie. Łączy je to, że obie są drugimi żonami braci Farinellich, Massimo i Nico. Pozornie każdy mieszka oddzielnie, ale to oddzielnie polega na tym, ze są swoimi najbliższymi sąsiadami, a całą rodziną niepodzielnie rządzi seniorka rodu, Anna. Anna, którą naprawdę bardzo ciężko jest zadowolić. Choćby nie wiem co się zrobiło, to i tak na pewno będzie źle.
Kerry Fisher do głosu dopuściła właśnie Larę i Maggie. Dzięki temu czytelnik ma szansę poznawać wydarzenia z dwóch punktów widzenia. Życie z Włochem nie jest łatwe o czym obie kobiety się przekonują. Mąż Lary, Massimo, jest typowym tyranem terroryzującym żonę i syna. Nico jest inny, za to Maggie ma ciągle pod górkę z jego córką, która cały czas bardzo tęskni za niedawno zmarłą mamą i ma kłopot z akceptacją nowej kobiety przy boku ojca.
Brytyjska pisarka postawiła na mocno rozwiniętą stronę psychologiczną książki. Jeśli ktoś tego nie lubi, to nie polecam. Ja uważam, że przez to historia Fisher stała się bardziej realna. Bohaterowie zostali wykreowani bardzo dobrze. Odważna i silna Maggie, niepewna siebie Lara, Massimo, którego najchętniej kopnęłabym w cztery litery, sympatyczny Nico i Anna, której dałabym miotłę i „wysłała” na księżyc (no dobra pod koniec książki trochę zyskała w moich oczach, ale księżyc to bardzo dobry pomysł). Nikt nie jest kryształowy. Każdy ma swoje wady, zalety, problemy i tajemnice.
Styl Kerry Fisher jest lekki, ale nie frywolny. Książkę czyta się świetnie, mimo tego, że nie jest to cienka publikacja. Przeleciałam przez nią jak wicher i bardzo prawdopodobne, że jeszcze kiedyś do niej wrócę. Historia napisana przez Brytyjkę powoduje wiele skrajnych emocji, od smutku do śmiechu. Jestem pewna, że Posłuszna żona długo nie da mi o sobie zapomnieć. Sądzę, że jeszcze sięgnę po książki Kerry Fisher.
Posłuszna żona to opowieść dla miłośników powieści obyczajowych i mniej lub bardziej złożonych historii rodzinnych z mocno rozbudowaną stroną psychologiczną.
Przeczytałam jednym tchem. Świetnie napisana książka, wciągająca.
Naratorkami i głównymi bohaterkami są Maggie i Lara, obecne żony dwu braci mieszkających obok siebie,Nico i Massimo. Małżeństwo Lary i Massimo wydaje się idealne,. Lara ma piękny dom, pięknego wysportowanego męża, nie musi pracować, Massimo okazuje publicznie jej miłość. Ale pawda o ich małżeństwie okazuje się zupełnie inna. Autorka porusza wiele istotnych problemów w rodzinie: przemoc, wygórowane ambicje wobec dzieci, zdradę, problemy z pasierbicą, problemy z wymagającą i zrzędliwą teściową, wpływ różnic w statusie materialnym na akceptację. Poznajemy punkt widzenia na przebieg zdarzeń przez dwie synowe. Osoby, które poznajemy w tej powieści są różne, mają zupełnie inne metody rozwiązywania problemów i konfliktów rodzinnych. Podoba mi się sposób jaki prezentuje Maggie i jej matka. Beryl czyli matka Maggie jest prostą straszą kobietą, ale zawsze wie jak należy zareagować, aby rozładować napięcie. Ksiązka bardzo mi się podobała, pozwalała poznać wiele aspektów wystepujących w rodzinie i jak sobie z nimi radzić.
Ciekawa, ale liczyłam na większy dreszczyk emocji zwłaszcza na końcu książki. Autorka uświadamia nam , ze nic nie jest takim jakim się wydaje. Ludzie pokazują na zewnątrz to , co chcą pokazać, a nie to co jest w rzeczywistości. Polecam!
Historia Maggie przypomina bajkę o kopciuszku, który wyrwał się z zagraconej kawalerki mamy i dzięki małżeństwu z zamożnym Włochem zamieszkał w przestronnym domu z pięknym ogrodem. Zamiast jednak "żyli długo i szczęśliwie" musi zmierzyć się ze zbuntowaną pasierbicą, wszystkowiedzącą teściową i nieskalanym duchem byłej żony Nico.
Maggie z zazdrością przygląda się małżeństwu starszego brata Nico. Marzy by mąż okazywał jej tyle czułości co Massimo Larze. Odkrywając jednak kolejne sekrety rodziny Farinelli natrafia na rodzące się kłamstwa, spiski i zdrady.
Kerry Fisher ujawniła zakamarki relacji zachodzących w rodzinach. Przedstawiła intencje i pragnienia matek, żon, synowych, braci, mężów i teściowej. W umiejętny sposób opisała uczucia drugich żon. Ich ciągły niepokój, lęk przed porównaniem, dążenie do perfekcji, akceptacji. W książce "Posłuszna żona" mamy okazję wcielić się w rożne role, przeżyć emocje każdego bohatera.
Książka Kerry Fisher zdecydowanie należy do tych, przez które zarywa się noce. Warto po nią sięgnąć.
Dojrzała Maggie wychodzi za mąż za mężczyznę, który nie przekreślił jej ze względu na niższy stopień społeczny. Kobieta wraz z synem wprowadza się do domu Nico i zostaje macochą nastoletniej Francescy. Dziewczynka zaczyna robić wiele awantur i nie może zaakceptować, że miejsce jej matki, miałaby zająć jakaś inna kobieta. Kiedy z czasem sytuacja zaczyna stabilizować się, rodzina przegląda rzeczy zmarłej Caitlin i niespodziewanie znajdują wyjątkową szkatułkę. Okazuje się, że tylko Maggie dostrzega pewien sekret z nią związany, co prowadzi do wielu nieporozumień...
W domu obok mieszka Lara wraz z mężem Masimmo i synkiem Sandro. Po porodzie kobieta zrezygnowała z pracy, a z czasem została pełnoetatową gospodynią domową. Jej małżeństwo na pozór wygląda idealnie, jednak za zamkniętymi drzwiami rozgrywa się coś dziwnego. Czy mimo wszystko miłość zwycięży? Dlaczego Lara ma dwa oblicza?
Akcja książki została przedstawiona z punktu widzenia Maggie oraz Lary. Kobiety są drugimi żonami braci Farinellich i starają się, aby życie ich mężów było lepsze, a wymagania teściowej spełnione. Dzięki zabiegowi przedstawienia fabuły przez dwie bohaterki, mamy okazję zauważyć to, co nie opuszcza ścian domu, a także dostrzec dane zachowania z dwóch płaszczyzn.
Los dał się we znaki Maggie - ojciec jej syna okazał się nieodpowiedzialnym mężczyzną, samotna matka musiała ciężko pracować, a miejsce w którym mieszkała z matką było okropne. Wiele osób uważało, że wyszła na mąż dla pieniędzy, a nie z miłości. Czy kobiecie uda się udowodnić, że zmiana miejsca zamieszkania i dopływ gotówki nie namieszały jej w głowie? A może prawda jest inna, a ona tylko gra? Czy mimo przeciwności losu uda jej się znaleźć nić porozumienia z członkami nowej rodziny?
Zupełnie inny obraz kobiety przedstawia Lara. Charakteryzuje ona typ kobiety, która zawsze ma wszystko pod kontrolą. Posiłki muszą być gotowe na czas, w domu musi panować nieskazitelny porządek,a Pani Domu musi elegancko wyglądać. Czy takie życie od zawsze planowała dla siebie bizneswoman? Czy kobieta chciała po narodzinach dziecka zostać na zawsze w domu? Jak tak naprawdę wyglądają jej relacje z mężem i o co w nich chodzi? Czy rodzina jak z obrazka może skrywać pewną tajemnicę?
Autorka w swojej powieści porusza wątek wierności. Obie żony poznały pewne tajemnice, jednak dla dobra ich najbliższych nie chciały ich ujawniać. Kobiety miały do wyboru dwie drogi - oczyścić swoją duszą i powiedzieć publicznie, co leży im na sercu, albo trzymać sekret ukryty w głowie i być pewną, że rodzinie nie grożą nieporozumienia.
Bardzo podobała mi się ta powieść. Mimo, iż książka zalicza się do literatury współczesnej, można dopatrzeć się w niej małego wątki dramatyzmu i niewiedzy. Bohaterki ukrywając sekrety otaczały nas nutką tajemniczości i grozy. Akcja nie była przewidywalna i nigdy nie wiadomo, co mogła czekać aktualnie daną osobę. Mnie fabuła wciągnęła do swojego świata, że ciężko było mi się rozstać z tą pozycją na rzecz domowych obowiązków. Serdecznie polecam Wam "Posłuszną żonę". To przepiękna historia o sile miłości, walce o dobro najbliższych, a także dylemacie pomiędzy wyborem odpowiedniej drogi.
Prawie pół miliona czytelników na całym świecie pokochało Kerry Fisher! Wielkie miłości, wspaniała rodzina i kłamstwa za zamkniętymi drzwiami...
Brudne kłamstwa za pięknymi obrazkami. Czy nowy dom to szansa, aby zacząć wszystko od nowa? Pełna emocji powieść autorki bestsellerowej Posłusznej...
Przeczytane:2024-05-20, Ocena: 4, Przeczytałam, 2024,
Niestety wielkiej miłości nie ma. Choć czytało się ją bardzo miło to zabrakło mi w niej akcji i emocjonujących momentów. Płynęła lekko, bez podnoszenia ciśnienia akcją, co w tego typu książkach jest pożądane. Przeciętna, nie zapadająca w pamięć.