Historia niezwykłej miłości dwojga młodych mieszkańców Moskwy na podstawie ich autentycznych listów i wspomnień. Swietłana i Lew poznali się na studiach w latach trzydziestych, ale potem rozdzieliła ich wojna i późniejsze uwięzienie Lwa w peczorskim łagrze, stalinowskim obozie pracy na dalekiej północy Związku Sowieckiego. Ich nielegalna, nieocenzurowana korespondencja z lat 1946–1954, przekazana w 2007 roku Stowarzyszeniu Memoriał, to największy zbiór prywatnych listów związanych z historią Gułagu. Każdy list jest nie tylko fragmentem poruszającej historii ich miłości, ale także bieżącym zapisem codziennego życia w łagrze i w powojennej Moskwie.
ORLANDO FIGES (ur. 1959 w Londynie), znany historyk i pisarz brytyjski, profesor historii w Birkbeck College, University of London, wcześniej wykładowca historii w Trinity College w Cambridge. Autor głośnych książek poświęconych Rosji: Peasant Russia, Civil War, A People’s Tragedy (Tragedia narodu, Wydawnictwo Dolnośląskie), Natasha’s Dance (Taniec Nataszy, Magnum) i The Whisperers (Szepty, Magnum), a także historii wojny krymskiej, Crimea: The Last Crusade. Książki Orlando Figesa zostały przełożone na ponad dwadzieścia języków i zdobyły wiele prestiżowych nagród.
Informacje dodatkowe o Poślij chociaż słowo. Opowieść o miłości i przetrwaniu w Gułagu:
Wydawnictwo: Magnum
Data wydania: 2012-05-08