reklama

Pomidor. Przepisy na każdą porę roku

Ocena: 5.67 (3 głosów)

Król w kuchni jest tylko jeden.

Pomidor!

 

Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale - najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji.

 

Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!

 

Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.

 

Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta o Michał Rusinek o Tomek Czechowski o Paco Roncero o Izabela Iskierka o Piotr Ciemny o Mati Pichci o Przemysław Klima o Olga Tokarczuk o Hans Neuner o Zizi Hattab o Kuba Karaś o Adrian Bogdan Bęben o Diego Rossi o Anda Rottenberg o James Lowe.

 

Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats

 

Beata Śniechowska - umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania - filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.

Informacje dodatkowe o Pomidor. Przepisy na każdą porę roku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788324067671
Liczba stron: 304

Tagi: Diety

więcej

Kup książkę Pomidor. Przepisy na każdą porę roku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Pomidor. Przepisy na każdą porę roku - opinie o książce

Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.

Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.

Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.

Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.

Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.

Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.

Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.

Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.

W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.

Polecam przeczytać tę książkę.

Link do opinii
Avatar użytkownika - gosiaczek
gosiaczek
Przeczytane:2023-11-12,

„Pomidor. Przepisy na każdą porę roku” Beaty Śniechowskiej, to książka zawierająca wiele wspaniałych przepisów, które może wykonać zarówno zawodowy szef kuchni, jak również totalny laik i amator!

Pomidor, niby nic wielkiego bo czerwone warzywo, które każdy z nas doskonale zna i nie oszukujmy się, ale większość też lubi! Ja pomidory aktualnie doceniam ze zdwojoną siłą, bo mój czterolatek je uwielbia! A zawierają one tyle dobrego, że skoro je lubi, to niech je, jak tylko ma ochotę! Dlatego bardzo ucieszyłam się na tą publikację.

I wiecie co?? W ogóle się nie zawiodłam. Byłam jedynie pozytywnie zaskakiwana wspaniałymi pomysłami na kolejne wykorzystanie tego jakże wielowymiarowego warzywa! Okazuje się bowiem, że pomidor ma niezwykle wiele zastosowań, a stworzyć można z niego niemal wszystko. Od potraw, które podajemy w domowym zaciszu, dopiero rozpoczynając swoja przygodę z gotowaniem, po najbardziej wyszukanych potrawach podawanych na najwykwintniejszych przyjęciach! I za to właśnie cenię pomidora! Dostępny dla każdego, na każdą kieszeń, a stworzyć można z niego nieomal wszystko!

Wielkim atutem książki jest jej przejrzystość, przepisy dla każdego, bo wierzcie mi, że nie ma osoby, która nie znalazłaby tutaj czegoś na co ma ochotę i z czym sama poradzi sobie w kuchni! No i wspaniałe zdjęcia potraw, które sprawiają, że najlepiej od razu wszystko za koleją gotować! Bardzo polecam, a wydawnictwu dziękuję za możliwość poznania tej wyjątkowej pozycji!

Link do opinii
Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2024-08-20, Ocena: 6, Przeczytałem,

 

 

,,.. Addio pomidory addio ulubione

Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół

Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej

Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."

 

 

Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.  

W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach. 

Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.

Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle. 

Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.  

Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.  

Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.  

Polecam, bon apetit??

 

Link do opinii

"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"

 

Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam. 

Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.

W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?

Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów. 

Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.

Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru. 

Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie. 

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu. 

Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C. 

Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona. 

Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!

Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe. 

 

Ps. 

 

Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.

Link do opinii
Inne książki autora
Smaki marzeń. Książka zwycięzcy programu MasterChef
Beata Śniechowska0
Okładka ksiązki - Smaki marzeń. Książka zwycięzcy programu MasterChef

Absolutny hit wśród książek kulinarnych. Ponad 60 fantastycznych przepisów! Zwyciężczyni drugiej polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego...

Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania
Beata Śniechowska0
Okładka ksiązki - Pyszne poranki. 101 pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niestety, przygotowując je, często popadamy w rutynę, nie mając pomysłu na urozmaicenie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Pies
Anna Wasiak
Pies
Cienie. Po prostu magia
Katarzyna Rygiel
Cienie. Po prostu magia
Suplementy siostry Flory
Stanisław Syc
Suplementy siostry Flory
Lato drugich szans
Dagmara Zielant-Woś
Lato drugich szans
Odpowiedź Hiobowi
Carl Gustav Jung
Odpowiedź Hiobowi
Upiór w szkole
Krzysztof Kochański
Upiór w szkole
Piwniczne chłopaki
Jakub Ćwiek
Piwniczne chłopaki
Dolina Marzeń. Przeszłość
Katarzyna Grochowska
Dolina Marzeń. Przeszłość
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy