Król w kuchni jest tylko jeden.
Pomidor!
Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale - najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji.
Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały!
Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.
Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta o Michał Rusinek o Tomek Czechowski o Paco Roncero o Izabela Iskierka o Piotr Ciemny o Mati Pichci o Przemysław Klima o Olga Tokarczuk o Hans Neuner o Zizi Hattab o Kuba Karaś o Adrian Bogdan Bęben o Diego Rossi o Anda Rottenberg o James Lowe.
Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats
Beata Śniechowska - umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania - filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.
Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.
Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.
Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.
Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.
Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.
Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.
Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.
W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.
Polecam przeczytać tę książkę.
„Pomidor. Przepisy na każdą porę roku” Beaty Śniechowskiej, to książka zawierająca wiele wspaniałych przepisów, które może wykonać zarówno zawodowy szef kuchni, jak również totalny laik i amator!
Pomidor, niby nic wielkiego bo czerwone warzywo, które każdy z nas doskonale zna i nie oszukujmy się, ale większość też lubi! Ja pomidory aktualnie doceniam ze zdwojoną siłą, bo mój czterolatek je uwielbia! A zawierają one tyle dobrego, że skoro je lubi, to niech je, jak tylko ma ochotę! Dlatego bardzo ucieszyłam się na tą publikację.
I wiecie co?? W ogóle się nie zawiodłam. Byłam jedynie pozytywnie zaskakiwana wspaniałymi pomysłami na kolejne wykorzystanie tego jakże wielowymiarowego warzywa! Okazuje się bowiem, że pomidor ma niezwykle wiele zastosowań, a stworzyć można z niego niemal wszystko. Od potraw, które podajemy w domowym zaciszu, dopiero rozpoczynając swoja przygodę z gotowaniem, po najbardziej wyszukanych potrawach podawanych na najwykwintniejszych przyjęciach! I za to właśnie cenię pomidora! Dostępny dla każdego, na każdą kieszeń, a stworzyć można z niego nieomal wszystko!
Wielkim atutem książki jest jej przejrzystość, przepisy dla każdego, bo wierzcie mi, że nie ma osoby, która nie znalazłaby tutaj czegoś na co ma ochotę i z czym sama poradzi sobie w kuchni! No i wspaniałe zdjęcia potraw, które sprawiają, że najlepiej od razu wszystko za koleją gotować! Bardzo polecam, a wydawnictwu dziękuję za możliwość poznania tej wyjątkowej pozycji!
,,.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."
Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.
W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.
Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.
Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.
Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.
Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.
Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.
Polecam, bon apetit??
"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"
Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam.
Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.
W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?
Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów.
Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.
Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru.
Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu.
Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C.
Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona.
Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!
Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe.
Ps.
Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niestety, przygotowując je, często popadamy w rutynę, nie mając pomysłu na urozmaicenie...
Absolutny hit wśród książek kulinarnych. Ponad 60 fantastycznych przepisów! Zwyciężczyni drugiej polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego...
Przeczytane:2024-10-27, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024,
Co jakiś czas zdarza mi się czytać książki z przepisami kulinarnymi. Tym razem miałam do czynienia z książką, której głównym bohaterem jest pomidor🍅. Czego się o nim dowiedziałam? Jakie pyszności można z niego stworzyć? Zapraszam do zapoznania się z moimi wrażeniami z lektury :)
Pomidor🍅. Niby nie warzywo, ale jednak tak postrzegany. Jednak zdziwiona jestem, jak wiele ma zastosowań. Wiadomo, że potrawy z jego udziałem, są znacznie bardziej wyraziste i bardzo smaczne. Powiem Wam tylko, że nie spodziewałam się, że można go zastosować aż w tylu potrawach! Na słono, w sałatkach to jak najbardziej! Ale o tym, że możemy spotkać go w ciastach czy w drinkach nie miałam najmniejszego pojęcia😅 Dodatkowo, bardzo się zdziwiłam, gdy odkryłam, że jest tyle odmian pomidora🍅. Wychodzi na to, że znałam zaledwie trzy😅 a ich jest o wiele, wiele więcej 😀 Normalnie, można powiedzieć, że pomidor 🍅 to prawdziwy król! Powiem Wam też, że czytając te przepisy, poznałam wiele nowych słów. Bo o niektórych ze składników to nawet wcześniej nie słyszałam 😅 No muszę przyznać, że ta pozycja to prawdziwa kopalnia wiedzy. Dla kogoś, kto lubi pichcić w kuchni i odkrywać nowe smaki, ta lektura będzie idealna.
Ja nie uważam się za kulinarnego orła, ale być może spróbuję przygotować niektóre z pomidorowych rarytasów. Bo muszę Wam przyznać, że czytając o niektórych daniach, wręcz ciekła mi ślinka 😁 Ja osobiście kocham pomidory🍅 za to, że : można je zjeść na kanapce, z mozzarellą, w sałatce z ogórkiem, oliwą i cebulką. Za to, że z nich można zrobić przepyszny sos pomidorowy do pizzy lub do spaghetti. Za to, że są dostępne przez cały rok a zupa pomidorowa jest po prostu jak spełnienie marzeń.
Ta książka, oprócz tego, że jest kopalnią wiedzy o pomidorach🍅, to dodatkowo, zawiera jeszcze wypowiedzi ludzi znanych. Mówią oni o tym, jakie były ich doświadczenia z tym przepysznym owocem. Jakie mają wspomnienia i w jakich potrawach lubią to najbardziej.
Jeśli tak jak ja, lubicie pomidory🍅, chcecie kulinarnie zaskoczyć swoich znajomych lub po prostu szukacie interesujących dań z pomidora🍅, to ta lektura będzie dla Was jak znalazł. Bardzo dziękuję Wydawnictwu Znak za egzemplarz do recenzji. Polecam i przyznaję 8 / ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 10 punktów 🍅