Polska. Losy państwa i narodu 1939 - 1989

Zwięzły, kierowany do najszerszego kręgu czytelników opis historii Polski obejmujący lata 1939-1989, autorstwa wybitnego historyka specjalizującego się w dziejach najnowszych, który w bardzo klarownym i obiektywnym, choć niepozbawionym osobistych akcentów toku narracji przedstawia wydarzenia i procesy historyczne (druga wojna światowa, przemiany społeczno-gospodarcze i ustrojowe, rola opozycji i Kościoła, rozwój nauki i kultury, polityczne tło europejskie i światowe). Andrzej Friszke porusza najdonioślejsze zagadnienia, nie pomijając przy tym mniej spektakularnych, ale ważnych epizodów tworzących pełny obraz losów naszego narodu.
Wydanie drugie, poszerzone i uzupełnione.

Informacje dodatkowe o Polska. Losy państwa i narodu 1939 - 1989:

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Polska. Losy państwa i narodu 1939 - 1989

Polska. Losy państwa i narodu 1939 - 1989 - opinie o książce

Andrzej Friszke0
Okładka ksiązki - Państwo czy rewolucja. Polscy komuniści a odbudowanie państwa polskiego 1892-1920

Setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości pozostała niewykorzystaną szansą na namysł wokół procesów, które doprowadziły...

Andrzej Friszke0
Okładka ksiązki - Sprawa jedenastu. Uwięzienie przywódców NSZZ "Solidarność" i KSS "KOR" 1981-1984

Rok 1981. Komuniści tracą grunt pod nogami. Władze robią wszystko, by odzyskać kontrolę nad państwem. 13 grudnia wprowadzony zostaje stan wojenny. Niedługo...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak