W życiu Clarissy, znanej już Czytelniczkom tytułowej bohaterki pierwszej części cyklu, pojawia się tajemniczy mężczyzna ze Szwajcarii, który w intrygujący sposób oddziałuje zarówno na nowo poznane przyjaciółki Clarissy, jak i na nią samą. Czy jego obecność wpłynie na życie małżeńskie Clarissy? Czy bohaterce uda się zrealizować najskrytsze pragnienia? Clarissa wciąż kocha swojego męża i chce wykorzystać czas spędzony na zagranicznej delegacji na zbliżenie się do Jonathana i rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu.
„Pokusy Clarissy” to drugi tom polskich przygód dojrzałej Brytyjki. Praca w dalekim kraju na wschodzie Europy okazuje się dla niej dobrym pretekstem do przemyślenia swoich życiowych decyzji. Czy czterdziestolatka, spełniona zawodowo i rodzinnie, ma jeszcze szansę na wielką miłość? Czy wypada jej realizować swoje erotyczne fantazje? Czy nowo poznane przyjaciółki jej w tym pomogą?
Razem z Clarissą kontynuujemy podróż po świecie różnic kulturowych i zrzucamy kolejne maski społecznych i erotycznych tabu. A wszystko to na tle wielkich transakcji przedsiębiorczych związanych z mistrzostwami w piłce nożnej i u boku tajemniczego inwestora. Ze szkoleń w jego firmie ludzie wracają w niezwykły sposób odmienieni. Czy Clarissie również będzie dane poznać tajemnicę „mężczyzny z Zug”?
Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Clarissa Temptations
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Justyna Lenk
Seks i humor to połączenie niełatwe… Czego Angielka może doświadczyć w Polsce? Kochająca żona, mama dwójki dorastających dzieci, spełniająca...
Przeczytane:2019-04-12, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, czytam regularnie 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
Druga część o perypetiach Clarissy podobała mi się bardziej, niż pierwsza. Z tego co pamiętam, to w pierwszym tomie długo nie mogłam się wciągnąć w akcję i dłużyło mi się, aż do momentu wyjazdu Clarissy do Polski. Dopiero w tym momencie lektura mnie pochłonęła. Tym razem od samego początku zostałam porwana w wir różnych sytuacji, które działy się w okół kobiety. Autor w drugiej części również rozpieścił swych czytelników większą ilością erotycznych opisów. Postawił na to, że główna bohaterka wydobyła z siebie, to co gdzieś głęboko w niej od lat siedziała, wydobyła na wierzch odwagę, by jej życie seksualne odżyło. Nie brakuje jej odwagi na coraz to odważniejsze kroki w tym kierunku i nieźle się bawi podczas niektórych gierek. Jednak czy to wszystko dzieje się w ramionach męża, czy też Anny? Tego nie zdradzę.
Pomimo tego, że w tej części zostałam szybciej porwana w wir różnych sytuacji, tak dokładnie to określiłam, to nie jest to też jednoznaczne z tym, że uważam książkę za bardzo dobrą, taką którą na długo zapamiętam i będę mogła wszystkim polecać. To tak nie wygląda, niestety. Czyta się ją szybko i nawet przyjemnie, a co najważniejsze nie nudzi, jednak nie jest jakoś szczególnie porywająca. Z jednej strony są elementy pikantne, ale do erotyku jej wiele brakuje, z drugiej strony patrząc bardziej na część pierwszą, można by pomyśleć coś o komedii, ale nią też nie jest. Ma te elementy, ale nie jest nimi przepełniona, dlatego z łatwością można tę lekturę zaliczyć do literatury obyczajowej oraz romansu. Romans z własnym mężem, jak również romans z kobietą. Który bardziej przykuł moją uwagę? Tym razem zdecydowanie podobały mi się gierki pomiędzy małżeństwem. A tajemniczy mężczyzna? Chyba zbyt wiele do powieści nie wniósł, trochę go było za mało moim zdaniem i nie wniósł żadnej pikanterii, ale też niczego innego, aby ubarwić fabułę. Po prostu został wspomniany kilka razy i tyle, bynajmniej ja to tak zapamiętałam.
Uważam, że jest to dobra lektura na wieczór, gdy człowiek potrzebuje relaksu i nie chce niczego ciężkiego. Lekka i przyjemna, ale taka która na długo nie pozostaje w głowie.
biblioteczkamoni.blogspot.com