Podróże z Arkadym Fiedlerem

Poliglota, przyrodnik i podróżnik – to tylko niektóre określenia niezwykłego człowieka, jakim był Arkady Fiedler. Wychowany w nadwarciańskim Puszczykowie, z którego wcześnie wyruszył w świat, zostawił potomnym opracowania przetłumaczone na aż 23 języki. Na jego twórczości wychowało się kilka pokoleń czytelników. Wiesława Walkowska, snując barwną opowieść o życiu i podróżach pisarza, przedstawia Fiedlera jako człowieka pełnego pasji, który marzył i konsekwentnie realizował swoje marzenia. „Przygody z Arkadym Fiedlerem” to zaproszenie do jego świata, w którym zachwyt nad różnorodnością kultur i obyczajów, oparty jest przede wszystkim na szacunku do drugiego człowieka i natury. Na wartościach, o których my, współcześni, ostatnio zapominamy...

Wiesława Walkowska – doktor nauk humanistycznych, adiunkt w Instytucie Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego, pedagog i polityk społeczny. Autorka książek „Gdzie historia przeplata się z legendą. Z dziejów Mszany” (Mszana 1999), „Emigracja jako problem lokalny i globalny” (Mysłowice 2010), a także kilkudziesięciu artykułów naukowych w publikacjach zbiorowych i czasopismach naukowych dotyczących szeroko rozumianej polityki społecznej.

Informacje dodatkowe o Podróże z Arkadym Fiedlerem:

Podróże z Arkadym Fiedlerem - opinie o książce

Avatar użytkownika - stefg
stefg
Przeczytane:2015-06-09, Ocena: 1, Przeczytałem, Mam,
W książce roi się od komunałów typu ,,pisarz ukazał całą egzotykę zwiedzanego kraju, stosując barwny i plastyczny opis z doza humor" ( str. 111, język oryg.!!!) lub ,,w książce zawarł pisarz nie tylko ciekawe opisy przyrody, ale również ukazał interesujące przygody i błyskotliwe dygresje samego autora" (str. 110 - znów jęz.oryg.). Autorka powtarza fakty z życia tego cudownego autora znane z innych książek, autorstwa choćby Ratajczaka, Jernasa, K.Fiołki, synów Fiedlera - czy last not least samego Arkadego Fiedlera, nie wnosząc nic nowego do wiedzy na temat Jego życia i twórczości. Prymitywna sztampa, zdawkowość a nawet błędy geograficzne (autorce nie chciało się sprawdzić w atlasie gdzie leży wyspa Coche, ponieważ twierdzi, że ,,przy ujściu rzeki Orinoko" (str.90), a to nieprawda!!!). Reasumując: książka niewarta swej ceny i bardzo żałuję, że ją kupiłem!
Avatar użytkownika - natalia07
natalia07
Przeczytane:2015-03-07, Ocena: 6, Przeczytałem, 26 książek 2015,
Arkady Adam Fiedler to znany polski prozaik, reportażysta, przyrodnik i podróżnik oraz porucznik Wojska Polskiego. Laureat wielu nagród, którego opracowania i powieści przetłumaczone zostały na aż 23 języki! Jest to książka opisująca życie i utwory Arkadego Fiedlera. Biografia opowiada zarówno o jego życiu prywatnym, jak i o tym co osiągnął. Autorka mówi o jego dzieciństwie, podróżach, często nawiązuje do napisanych przez niego książek. W ciekawy sposób nawiązuje też do czasów, w których żył. Jest to pierwsza tego rodzaju przeczytana przemnie książka. Z chęcia przeczytam jego twórczość.
Avatar użytkownika - jarada
jarada