Podniebie

ŻADNA GŁĘBIA NIE POCHŁONIE PRAWDY NA ZAWSZE

Para krakowskich detektywów, Iga Bagińska i Igor Szot, bada sprawę zaginięcia kobiety, której ślad urywa się na wiślanych bulwarach. Żadnych świadków, żadnych dowodów, żadnych podejrzanych - tylko pytania.

Czy kobiecie coś się stało? A może jej zniknięcie to wyraz desperacji? Ucieczka od życia, które okazało się nieznośne? Pod płaszczykiem wciągającej intrygi kryminalnej Graca kreśli poruszający obraz zwykłego kobiecego losu we współczesnej Polsce i zadaje pytania o to, jak żyjemy i jak chcemy ze sobą żyć.

Graca z charakterystycznym dla siebie literackim kunsztem splata elementy klasycznego kryminału z psychologiczną głębią. Kraków, tak dobrze znany, staje się miastem pełnym cieni i niedopowiedzeń.

"Podniebie" to intensywna, wnikliwa i pełna napięcia opowieść o granicach wytrzymałości, wyborach, definiujących nasze życie, i pragnieniu ucieczki od rzeczywistości, która jest zbyt ciężka do uniesienia.

Agnieszka Graca udowadnia, że nie boi się podejmować kontrowersyjnych tematów, a kryminał, jako gatunek, doskonale wybrzmiewa w kobiecych rejestrach.

Katarzyna Zyskowska, autorka powieści "Nocami krzyczą sarny"

Informacje dodatkowe o Podniebie:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-03-12

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Podniebie

Czarny poniedziałek
Agnieszka Graca0
Okładka ksiązki - Czarny poniedziałek

ILE ZROBISZ, BY ODWRÓCIĆ WZROK? Październik 2016, Kraków. Wczesnym rankiem po Czarnym Proteście znalezione zostają zwłoki młodej kobiety. Nikt nie widział...

Kyle
T.M. Piro