Doceniona przez krytykę, najbardziej osobista i najbardziej przejmująca książka belgijskiego pisarza to poetycki zapis walki z Alzheimerem, chorobą, z którą nie sposób wygrać. Zapada na nią matka Mortiera. Autor pisze o tym językiem pełnym emocji i poezji najwyższej próby.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2014-11-05
Tytuł oryginału: Gestameld liedboek Moedergetijden
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Łukasz Żebrowski
Przeczytane:2018-03-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, POLECAM SZCZEGÓLNIE!,
Opowieść o tym jak przybliżanie się do śmierci zmienia człowieka. Opowieść o miłości i poświęceniu.
Wspaniała książka, która zapewne zapadnie w pamięć na długie lata.
Nietypowy sposób pisania oraz sam temat sprawia, że czytający połyka książkę w jeden wieczór.
Autor wnikliwie opisuje wszelkie zmiany chorobowe , które dotyczą jego matki. Historia zaczyna się od samego początku kiedy diagnoza została postawiona aż po chwile, gdy już nic nie jest w stanie zrobić sama.
" Boję się, że twoje powolne umieranie, to niekończące się zawieszenie między życiem a śmiercią jeszcze na długo pozostanią otwartą raną" -pisze autor i wierzcie mi, cała ta książka jest przepełniona słowami, które mnie wzruszają , zmuszają do zastanowienia się nad tym co takie ulotne...Wszystkim szczerze polecam.