„Piaskowy Wilk i prawdziwe wymysły” to piętnaście kolejnych opowieści o przyjaźni Karusi i jej piaskowego przyjaciela oraz ich wspólnym poznawaniu świata.
Karusia, mała bohaterka tych historii, jest coraz starsza, zadaje więc coraz trudniejsze pytania – m.in. o czas, o śmierć, o istotę piękna. Zaś Piaskowy Wilk (świetnie narysowany przez Kristinę Digman) podsuwa jej kolejne odpowiedzi i pomaga rozwikłać niejedną tajemnicę.
Te bogate w mądrość myśli i pięknie napisane opowiadania Asy Lind o Karusi i wymyślonym przez nią przyjacielu w niezwykle interesujący sposób pomogą dziecku nazwać ważne dla niego problemy, a z drugiej strony podadzą mądre i przekonujące prawdy o świecie.
Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2009-09-17
Trzecia i ostatnia już część opowieści o Karusi i Piaskowym Wilku. Wydaje się poważniejsza niż pozostałe - raz, że w kilku opowiastkach porusza znacznie bardziej konkretne, zbliżające się do nauki tematy, dwa, że kończy się niespodziewanie smutno. Ostrzeżenie dla rodziców - w ostatniej historyjce Karusia odkrywa, że urosła. Wyrosła z jesiennej kurteczki, ale również wyrosła z Piaskowego Wilka, który ostatecznie wyprowadza się z jej plaży. Gdybym wiedziała wcześniej, chyba nie przeczytałabym tego ostatniego rozdziału memu dziecku, które nieomal się rozpłakało. Ale i tak jest gotowe czytać jeszcze raz dowolną część i dowolny rozdział.
Ogólnie oceniam nasza przygodę z Piaskowym Wilkiem bardzo dobrze. Zdecydowanie są to książeczki warte przeczytania z dzieckiem i posiadania na półce, by w każdej chwili można było po nie sięgnąć.