Pełnia miłości

Główna bohaterka ""Pełni miłości"" opowiada o spotkaniach i rozmowach z różnymi ludźmi napotkanymi w codziennym życiu: niewidzianym od dawna byłym partnerem, właścicielką wynajmowanego przez nią mieszkania Airbnb, obcym mężczyzną, który prosi o pomoc w dotrzymaniu towarzystwa matce. Z wszystkich tych rozmów wybrzmiewa potrzeba bycia zrozumianym i podzielenia się swoimi doświadczeniami z kimś, kto nas naprawdę słucha. Kobieta skupia się na swoich rozmówcach, ale pozostaje wobec nich raczej obojętna, aż nagle, po latach osłabionych kontaktów towarzyskich, odbiera telefon od dawnej przyjaciółki i mierzy się z jej niezwykle trudną i niespodziewaną prośbą o coś, co być może jest najważniejsze – o towarzyszenie w odchodzeniu.
Sigrid Nunez jest znana w Polsce za sprawą wydanej w 2019 roku powieści Przyjaciel, która wzbudziła zachwyt całej rzeszy czytelników. Ta piękna opowieść o przemijaniu i miłości stała się jednym z bestsellerów Pauzy, trafiła również na pierwsze miejsca rankingów najlepszych książek wydanych w 2019 roku. Nunez powraca w pięknym stylu, jak zawsze trafiając w najczulsze punkty i opisując najskrytsze emocje. To powieść o empatii i o tym, jak bardzo możemy pomóc swoją obecnością drugiej osobie, która nas potrzebuje.

Informacje dodatkowe o Pełnia miłości:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2020-09-30
Tytuł oryginału: What Are You Going Through
Język oryginału: angielski

Tagi: literatura piękna o miłości

Kup książkę Pełnia miłości

Pełnia miłości - opinie o książce

„Pełnia miłości” to lektura niezwykle subtelna, rekleksyjna ale i pełna emocji. Opowiada o miłości, stracie, życiu, przyjaźni ale i o śmierci która jest nieunikniona oraz chorobach, które nadchodzą gdy ich się najmniej spodziewamy. Zmusza do wspomnień oraz refleksji o sensie istnienia, a przede wszystkim do wysłuchaniu drugiego człowieka. Całość opowiada o przemijani oraz o czasie który ucieka nam między palcami. Wspomina również o potrzebie bliskości ale i zrozumieniu.

Autorka w niezwykle umiejetny sposób pozwala nam przyjrzeć się z bliska rozterki, przemyśleniami oraz obawy jakie przeżywa bohaterka.  W książce wszystkie postacie są bezimienne co dodatkowo sprawia, że całość jest niezwykle ​ osobista. Przecież jedna z tych osób może być każdy z nas.

To zdecydowanie wyjątkowa pozycja, które pozwala oswoić się z przmijaniem. Nunez przed wszystkim nie ocenia, a zostawia to nam, bo przecież każdy z nas zmierzy się że śmiercią tak naprawdę sam. Nic tu nie jest wymyślone, wręcz przeciwnie jest do bólu realne.

Słabsi
Sigrid Nunez 0
Okładka ksiązki - Słabsi

Najnowsza powieść Sigrid Nunez, autorki książek „Przyjaciel”, „Pełnia miłości”, „Dla Rouenny” i „Sempre Susan:...

Sempre Susan. Wspomnienie o Susan Sontag
Sigrid Nunez 0
Okładka ksiązki - Sempre Susan. Wspomnienie o Susan Sontag

Pierwszy w historii Wydawnictwa Pauza tytuł nonfiction musiał być wyjątkowy. I jest. To wzruszające, intymne wspomnienie i wielki hołd dla jednej z najbardziej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk