Panika

Ocena: 4.73 (11 g³osów)

Jack Wallace, z pochodzenia Polak, jest w³a¶cicielem ¶wietnie prosperuj±cej polskiej restauracji w Chicago. Od ¶mierci ¿ony samotnie wychowuje syna. Pewnego dnia dowiaduje siê o tragedii, jaka rozegra³a siê na obozie skautowym w Owasippi. Samobójstwo pope³ni³o tam jednocze¶nie a¿ siedemnastu skautów i kilku opiekunów. W¶ród ofiar znalaz³ siê przyjaciel Sparky’ego, Malcolm. Policja nie potrafi wyja¶niæ przyczyn tego tragicznego wydarzenia. Niespodziewanie Jack uzyskuje szansê rozwi±zania tej zagadki. Przypadkiem dowiaduje siê, ¿e w czasie drugiej wojny ¶wiatowej w dalekiej Polsce samobójstwo pope³ni³ tak¿e jego pradziadek. Okoliczno¶ci jego ¶mierci do z³udzenia przypominaj± wydarzenia z Owasippi. Okazuje siê, ¿e wyja¶nienie tajemnicy zbiorowego samobójstwa amerykañskich skautów le¿y w Puszczy Kampinoskiej. Jack, po raz pierwszy w ¿yciu, udaje siê razem z synem do kraju swoich przodków, gdzie bêdzie musia³ siê zmierzyæ ze straszliw± si³a, której istnienia nawet nie podejrzewa³…

Informacje dodatkowe o Panika:

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Panika

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Panika - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2016-09-30, Mam,
"Panika" jest jedn± z tych ksi±¿ek, na któr± ostrzyli sobie zêby polscy fani. W wywiadach Masterton wielokrotnie powtarza³, ¿e akcja ksi±¿ki zostanie osadzona w Puszczy Kampinoskiej i Warszawie. Brytyjskiego pisarza zainteresowa³y polskie lasy i to, co dzia³o siê w nich podczas II Wojny ¦wiatowej ze szczególnym naciskiem na masakrê polskiej inteligencji. W ten sposób motywem przewodnim sta³o siê to, co czuje cz³owiek samotnie przemierzaj±cy gêste lasy. Jack Wallace pochodzi z rodziny polskich emigrantów. Jego pradziadowie przed wojn± nazywali siê Wallach. ¯yje z dwunastoletnim synem, który cierpi na zespó³ Aspergera (jest to rodzaj autyzmu), prowadzi popularn±, polsk± restauracjê w Chicago. Przed dwoma laty opu¶ci³a go ¿ona, a on do tej pory nie mo¿e sobie z tym poradziæ. W momencie gdy poznajemy t± dwójkê bohaterów, dostaj± tragiczn± wiadomo¶æ. Najlepszy przyjaciel Sparky`ego, Malcolm pope³ni³ samobójstwo na obozie skautowskim w Michigan. Okazuje siê tak¿e, ¿e ¿ycie odebrali sobie wszyscy skauci i ich opiekunowie. Jack i Sparky lec± do Michigan, aby pomóc matce Malcolma w trakcie identyfikacji zw³ok. Gdy wchodz± w las doznaj± bardzo dziwnego uczucia strachu... ogarniaj±cej ich paniki. Widz± tak¿e bia³± postaæ, której nie mog± zidentyfikowaæ. Po opuszczeniu lasu chc± wyja¶niæ to, co widzieli. Niestety bezskutecznie. Sprawy przybieraj± gorszego obrotu, gdy Jack dostaje telefon od pani Koczerskiej, starszej pani mieszkaj±cej w Stanach, która twierdzi, ¿e wie co sta³o siê z jego pradziadkiem w czasie II Wojny ¦wiatowej. Okoliczno¶ci jego ¶mierci przypominaj± wydarzenia, które mia³y miejsce w Michigan. Co ³±czy przesz³o¶æ z tera¼niejszo¶ci±? Czy Jack pokona z³o? Jak± rolê w tym wszystkim odegra Sparky? Bez w±tpienia Graham Masterton ma talent do tworzenia klimatu. Podczas czytania w³os je¿y siê na g³owie, strach staje siê naszym nieod³±cznym towarzyszem. Czy naprawdê istniej± le¶ne duchy, które s± w stanie oddzia³ywaæ na nasz± psychikê? Brytyjczyk operuje ju¿ swoim tradycyjnie plastycznym jêzykiem, a czytaj±c ksi±¿kê mamy wra¿enie, ¿e znajdujemy siê w miejscu akcji. Powi±zanie fabu³y z Polsk± jest bardzo sympatyczne, daje du¿y plus dla autora. Bardzo dobrze napisana ksi±¿ka nie pozostawia miejsca na nudê. Wszystko tu jest napisane idealnie, tak jak byæ powinno. Tê ksi±¿kê z pewno¶ci± nie jeden czytelnik odbierze osobi¶cie, a losy Jacka i jego syna wci±gn± go bez reszty.
Avatar u¿ytkownika - Alex9
Alex9
Przeczytane:2013-08-05, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2013, Mam,

Najpierw pojawia siê obawa, potem lêk, w koñcu strach i jedna jedyna my¶l, na nic innego nie ma ju¿ miejsca. W tym momencie liczy siê jedynie g³os w g³owie, to on kieruje ka¿dym krokiem, ruchem, kontroluje umys³ i nie dopuszcza niczego innego do ¶wiadomo¶ci. Nie pozostaje nic innego tylko pod±¿yæ za nim, zrobiæ co ka¿e. Innego wyj¶cia z tej sytuacji nie ma, jedyna pomoc jakiej mo¿na oczekiwaæ prowadzi do jednego - tego, co podpowiada ca³y czas g³os. Co lub kto stoi za tym i dlaczego tylko ma to tylko miejsce w lesie?

Jak zareagowaæ gdy dostaje siê informacjê, ¿e kilkana¶cioro nastolatków i ich opiekunowie pope³nili samobójstwo, a po¶ród nich jest najlepszy przyjaciel twojego dziecka? Najpierw pojawia siê niedowierzanie, potem zaczyna siê zastanawianie co czuj± jego rodzice, w koñcu dociera do cz³owieka istota tej makabrycznej informacji oraz to, ¿e trzeba to przekazaæ najbli¿szej osobie. Jack Wallace musi znale¼æ odpowiednie s³owa by powiedzieæ o ¶mierci przyjaciela synowi, ch³opcy byli z sob± bardzo z¿yci, taka wiadomo¶æ by³aby ciosem dla ka¿dego, co dopiero dla kilkunastolatka ju¿ i tak do¶wiadczonego przez los. Jednak to, co s³yszy od Sparky`iego dziwi go, a to dopiero pocz±tek niewyt³umaczalnych rzeczy w ich ¿yciu. Las w Owasippe okazuje siê mieæ o wiele mroczniejsz± twarz ni¿ ktokolwiek siê spodziewa. Trudno zrozumieæ co kierowa³o ofiarami, ¿e targnê³y siê na w³asne ¿ycie, jak to mo¿liwe, i¿ taka tragedia wydarzy³a siê? Mo¿e odpowied¼ jest ukryta tysi±ce kilometrów od miejsca tego dramatu? Pradziadek Jacka zagin±³ podczas drugiej wojny ¶wiatowej w Polsce, po kilkudziesiêciu latach dociera do niego informacja jaka zdaje siê ³±czyæ z tym co mia³o w³a¶nie miejsce. Mê¿czyzna ju¿ siê przekona³, ¿e s³owa sprzed lat s± potwierdzeniem tego, co faktycznie wydarzy³o siê kiedy¶ i powtórzy³o siê obecnie. Podró¿ do kraju przodków wydaje siê odpowiednim krokiem, ale czy da odpowiedzi na wszystkie pytania?

Puszcza Kampinoska kryje wiele tajemnic, a ta dotycz±ca ¶mierci Grzegorza Walacha wydaje siê w³a¶nie wyja¶niaæ, ale czy na pewno? Fakty to jedno, lecz rzeczywisto¶æ jest o wiele bardziej skomplikowana, bo kryje siê za ni± to, co trudno wyt³umaczyæ i w co jeszcze trudniej uwierzyæ. Jack po raz kolejny przekonuje siê o sile ludzkiego umys³u i jednocze¶nie jego s³abo¶ci, to czego by³ oraz jest ¶wiadkiem nie pozwala o sobie zapomnieæ, ju¿ raz wp³ynê³o na ¿ycie jego rodziny, ale tym razem wydaje siê mieæ o wiele wiêksz± si³ê oddzia³ywania. Mroczne widma przesz³o¶ci nie daj± o sobie zapomnieæ, a kolejne tragiczne wydarzenia wci±gaj± Jacka i jego syna coraz mocniej w spiralê ¶mierci.

W lesie wszystko siê rozpoczê³o, lecz czy siê zakoñczy? Jaki bêdzie fina³ dla Sparky`iego i jego ojca? Dlaczego jeden z nich jest tak wa¿ny dla kogo¶ lub czego¶? Co w³a¶ciwie ma miejsce? Wallace bierze udzia³ w rozgrywce, gdzie ¶mieræ pojawia siê a¿ za czêsto i nikt nie mo¿e przed ni± uciec. G³os w g³owie podpowiada jedyne wyj¶cie w tej sytuacji ...

Strach rodzi siê czasem powoli, a czasem atakuje znienacka, Graham Masterton w "Panice" ukazuje jeden i drugi wariant. Buduje napiêcie od pocz±tku, zwiêkszaj±c j± z rozdzia³u na rozdzia³, ka¿de wydarzenie zawiera w sobie jego element, co¶ niezauwa¿alnego, ale mrocznego zdaje siê wci±¿ towarzyszyæ bohaterom. Akcja zatacza pe³ne ko³o, chocia¿ wydaje siê, ¿e odpowied¼ jest ju¿ niedaleko okazuje siê, i¿ w spodziewanym miejscu pojawia siê kolejny znak zapytania. Postacie zdaj± siê uczestniczyæ w grze, w której s± pionkami sterowanymi przez kogo¶ zza kulis. Rozwi±zanie ³±czy w sobie przesz³o¶æ i przysz³o¶æ oraz obietnicê, któr± przysz³o wype³niæ komu¶ innemu ni¿ ten, kto j± dawa³ ...

Avatar u¿ytkownika - Noelka
Noelka
Przeczytane:2014-01-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014, Mam, Przeczytane,
Do czego mo¿e doprowadziæ "Panika"?

Odpowiedzi na tytu³owe pytanie nale¿y szukaæ w horrorze Grahama Mastertona. "Panika" stanowi po³±czenie greckiego mitu z polsk± histori±.

Panika jest do¶wiadczeniem ekstremalnej trwogi o swoje ¿ycie. Wed³ug s³ownika jêzyka polskiego to nag³y, niepohamowany, czêsto nieuzasadniony strach, ogarniaj±cy zwykle wiêksz± liczbê ludzi. Uczucie lêku zaczyna siê nagle i narasta, a¿ osi±gnie swój szczyt (zwykle w ci±gu kilkunastu minut). Najwa¿niejszymi symptomami panicznego lêku s± m.in.: mocne bicie serca, przyspieszenie têtna; trudno¶ci oddechowe, uczucie duszno¶ci, ból w klatce piersiowej, zawroty g³owy, uczucie os³abienia, dr¿enie, nudno¶ci, drêtwienia koñczyn oraz blado¶æ. Do¶wiadczyli jej bohaterowie "Paniki" Grahama Mastertona i nie wszyscy wyszli z tego ca³o.

Jack Wallace, Polak z pochodzenia, prowadzi w Chicago polsk± restauracjê. Odk±d zmar³a jego ¿ona samotnie wychowuje syna Sparky'ego. Choæ ch³opiec cierpi na zespó³ Aspergera, jest niezwykle inteligentny i ma dar czytania z gwiazd. Pewnego dnia dociera do nich smutna wiadomo¶æ o zbiorowym samobójstwie grupy skautów wraz z opiekunami na obozie w Owasippe. Na polanie le¿a³y zw³oki przynajmniej piêtnastu ch³opaków i siedmiu doros³ych mê¿czyzn. (...) Czê¶æ mia³a poder¿niête gard³a, podobnie jak rudy ch³opiec z lesie. Inni mieli porozcinane nadgarstki, jednak nie w poprzek lecz a¿ po barki wzd³u¿ ¿y³ i têtnic, które by³y dos³ownie porozrywane w ten sposób, ¿eby ofiary wykrwawi³y siê jak najszybciej, by uratowaæ ich by³o niemo¿liwe, nawet gdyby jakim¶ cudem pomoc dotar³a do nich, gdy jeszcze ¿yli.

Okazuje siê, ¿e w¶ród ofiar by³ przyjaciel Sparky'ego - Malcolm. Ojciec z synem postanawiaj± odkryæ przyczynê tej tragedii. Nie przypuszczaj± nawet, na jakie niebezpieczeñstwo siê nara¿aj± i z jak± si³± przyjdzie im siê zmierzyæ - nie tylko w Stanach, lecz tak¿e w Polsce, któr± odwiedz± po raz pierwszy w ¿yciu. To, co tam odkryj± odmieni ich na zawsze...

Jak ju¿ wspomina³am wcze¶niej, powie¶ci Grahama Mastertona s± bardzo nierówne. Raz trafia siê na s³abe (np. "K³y i pazury"), innym razem na prawdziwe pere³ki (np. "Walhalla"). I w³a¶nie tê drug± grupê reprezentuje "Panika". Muszê przyznaæ, ¿e autor bardzo mile mnie zaskoczy³. Po³±czy³ mit o Panie (greckim bogu opiekuñczym lasów i pól) z polsk± histori±. A konkretnie okresem 1939-1941, w których to latach Niemcy zamordowali oko³o 2 tysi±ce Polaków - wiê¼niów politycznych przywiezionych z Warszawy. Ich groby znajduj± siê w Palmirach, na terenie Puszczy Kampinoskiej.

Nie pierwszy raz Materton wplata polskie w±tki do swoich ksi±¿ek, jednak tym razem okaza³o siê to dobrym zabiegiem (w przeciwieñstwie do "Bazyliszka", który rozgrywa³ siê w Krakowie). Autor ma przy tym ciekawe porównania - niedaleko hotelu, po drugiej stronie ulicy, sta³ ciê¿ki szary budynek w kszta³cie tortu weselnego z iglic±, wysoki na dwie¶cie metrów. Chodzi oczywi¶cie o Pa³ac Kultury i Nauki. Jest przy tym niezwykle przekonuj±cy, tak jakby rzeczywi¶cie odwiedzi³ te miejsc - Warszawê, Puszczê Kampinowsk±, wie¶ Truskaw i Palmiry. Widaæ, ¿e siê przygotowa³, zebra³ materia³y przed napisaniem tej powie¶ci.

Ksi±¿kê czyta siê szybko, gdy¿ jest napisana lekkim jêzykiem. Historia jest tak niezwyk³a, ¿e wci±ga czytelnika od samego pocz±tku. Do tego stopnia, ¿e czuje siê dreszczyk emocji i wspó³czuje bohaterom w chwilach zagro¿enia. Niestety nic nie mo¿na zrobiæ, by im pomóc. Co najwy¿ej trzymaæ za nich kciuki, by wyszli ca³o z opresji. Masterton umiejêtnie buduje napiêcie, poprzez dozowanie informacji oraz nag³e zwroty akcji, które ca³kowicie zmieniaj± punkt widzenia. Nale¿y nastawiæ siê tak¿e na makabryczne opisy, które towarzysz± czytelnikowi przez ca³± ksi±¿kê. Jak na dobry horror przysta³o zakoñczenie jest zaskakuj±ce. Polecam tê ksi±¿kê mi³o¶nikom horrorów oraz Grahama Mastertona, a tak¿e osobom, które dopiero planuj± rozpoczêcie przygody z jego twórczo¶ci±.

Avatar u¿ytkownika - Sheti
Sheti
Przeczytane:2013-08-18, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,
,,Panika - jest to nag³y i nieoczekiwany wybuch silnego i szybko rozprzestrzeniaj±cego siê zbiorowego strachu, wywo³anego najczê¶ciej urojeniem lub wyolbrzymionym niebezpieczeñstwem, powoduj±cego gwa³town± ucieczkê, której towarzyszy zaæmienie ¶wiadomo¶ci ulegaj±cych jej osób. Panika jest nag³a. Cz³owiek nie zastanawia siê co robiæ, dzia³a instynktownie, nie my¶li logicznie." * Có¿, tak sobie my¶lê... gdyby panika by³a broni±, by³aby naprawdê skuteczn± broni±. Jack Wallace prowadzi w Chicago polsk± restauracjê, która cieszy siê ogromnym powodzeniem. Odk±d umar³a jego ukochana ¿ona, sam wychowuje swojego dwunastoletniego syna, na którego wszyscy mówi± Sparky. Pewnego dnia dowiaduje siê o strasznej tragedii - w Owasippe dosz³o do zbiorowego samobójstwa w¶ród grupy skautów, a jedn± z ofiar jest bliski przyjaciel jego syna. Nikt jednak nie potrafi wyja¶niæ, dlaczego dosz³o do tego zdarzenia - nawet policja. Po kilku dniach Jack dowiaduje siê tak¿e, ¿e w podobnych okoliczno¶ciach samobójstwo pope³ni³ jego przodek. Mimo tego, ¿e Jack nie chce mieæ nic wspólnego z rozwi±zywaniem tej zagadki, wszystko kieruje go do tego, ¿e wplata siê w ni± coraz bardziej. ,,Panika" to moje drugie spotkanie z Grahamem Mastertonem. Poniewa¿ pierwsze wypad³o wrêcz znakomicie, to liczy³am na podobn± sytuacjê i w tym przypadku. I tak te¿ siê sta³o - ,,Panika" okaza³a siê bardzo dobr± ksi±¿k±, a pan Masterton chyba stanie siê jednym z moich ulubionych autorów. Ciekaw± rzecz± jest to, ¿e zagraniczny autor osadzi³ akcjê swojej powie¶ci z naszym kraju. G³ówny bohater, chc±c nie chc±c, zostaje wpl±tany w ca³± sprawê, a jego syn nalega, ¿eby odkryli prawdê. Jack Wallace, wraz z synem, udaje siê do Warszawy, aby zwiedziæ le¿±c± nieopodal Puszczê Kampinowsk±, w której zgin±³ jego dziadek - a przynajmniej na to wskazuj± wszystkie przekazy. Oczywi¶cie nie jest to jedyne miejsce akcji, bowiem przebywamy trochê w Chicago, a tak¿e na miejscu zbrodni - czyli w lesie w Owasippe. O ile Warszawê raczej ka¿dy Polak jest w stanie sobie wyobraziæ, tak z dwoma pozosta³ymi miejscami mog³oby byæ ciê¿ko. Jednak Graham Masterton znakomicie potrafi przekazaæ czytelnikowi obraz ka¿dej sytuacji i miejsca, w którym siê ona rozgrywa. Tak na pierwszy rzut oka, te wszystkie wydarzenia nie maj± ze sob± nic wspólnego. Tutaj zbiorowe samobójstwo skautów, tutaj jakie¶ powroty do przesz³o¶ci, a w tym wszystkim przeciêtny cz³owiek prowadz±cy restauracjê. Pocz±tkowo pomy¶la³am sobie o tym tyle: ,,Panie Masterton! Có¿ to za brak logiki i wymieszanie w±tków, które do siebie nie pasuj±?!". Ju¿ siê ba³am, ¿e pierwsze wra¿enie, które zrobi³ na mnie ten autor, by³o jednorazowe. Muszê siê chyba jednak przyzwyczaiæ, ¿e ten pisarz zawsze bêdzie w stanie mnie czym¶ zaskoczyæ. To niesamowite, ¿e potrafi³ on ze sob± po³±czyæ to wszystko w taki sposób, ¿e faktycznie okaza³o siê byæ logiczne, a jedno wydarzenie nawi±zywa³o do kolejnego. A teraz trzeba by siê zastanowiæ nad napiêciem i mro¿±cymi krew w ¿y³ach obrazami zbrodni. Oczywi¶cie nie mog³o tego zabrakn±æ w twórczo¶ci tego autora. Ju¿ od pierwszych stron dostajemy dok³adny opis cia³ skautów i ich opiekunów, którzy pope³nili samobójstwo. Potem mamy niby chwilê wytchnienia i makabrycznych opisów brak. Momentami zaczyna³am siê ju¿ obawiaæ, ¿e nie bêdzie tutaj wiêcej ¿adnych mocnych scen. Ta obawa te¿ zosta³a rozwiana, poniewa¿ autor nikogo nie oszczêdza - pojawia siê jeszcze kilka innych ofiar, a wiecie co jest najlepsze? Do koñca nie by³am pewna, czy Jack prze¿yje czy te¿ nie. Te wszystkie sceny, w których bohaterów ogarnia³y napady paniki, by³y po prostu niesamowite. Strach naprawdê by³ nieco odczuwalny, zw³aszcza gdy ca³kowicie zatraci³am siê w czytaniu tej powie¶ci - a to wcale nie jest takie trudne, wrêcz przeciwnie. Fabu³a jest naprawdê bardzo wci±gaj±ca. ,,Ju¿ nigdy nie bêdê czu³ bólu, niczego nie bêdê siê ba³, nigdy nie wpadnê w panikê."** Muszê równie¿ przyznaæ, ¿e wykreowanie bohaterów siê ¶wietnie autorowi uda³o. Bardzo ciekaw± postaci± jest syn g³ównego bohatera - Sparky. Cierpi na zespó³ Aspergera, ale jest niesamowicie inteligentnym ch³opcem. Bardzo intensywnie interesuje siê astrologi±, na której opiera ca³e swoje ¿ycie. Na podstawie planet potrafi odczytaæ przysz³o¶æ oraz zrozumieæ przesz³o¶æ. Jak widaæ, w±tek astrologiczny zosta³ tutaj wpleciony w dosyæ sprytny sposób. Pragnê jeszcze wspomnieæ o samym rozwi±zaniu zagadki, która wi±¿e siê z tytu³ow± panik±. Oczywi¶cie nie bêdê Wam zdradzaæ tego rozwi±zania, bo nie chcê tutaj spolerowaæ, jednak muszê przyznaæ, ¿e autor opisa³ to wszystko w mistrzowski sposób. Rzecz niby niecodzienna i uznawana w sumie za nierealn±, a tutaj zosta³a przedstawiona tak naturalnie i realistycznie, ¿e po prostu nie da³o siê w ni± nie uwierzyæ. ,,A do mnie dopiero zaczyna docieraæ, komisarzu, jak wielu rzeczy nie rozumiemy my, ludzie. I nigdy nie zrozumiemy". *** Nieprzewidywalno¶æ i zaskakuj±ce zwroty akcji, mocne i makabryczne sceny, idealnie przedstawienie ataku paniki, dobrze wykreowani bohaterowie, rosn±ce napiêcie i ciekawo¶æ dotycz±ca rozwi±zania zagadki, która ca³kowicie zaprz±ta nasze my¶li - to wszystko charakteryzuje ,,Panikê". * ¬ród³o: http://www.sciaga.pl/tekst/41557-42-panika_i_przeciwdzialanie_jej ** ,,Panika" - Gragham Masterton, str. 273, wydawnictwo Rebis, 2013 *** ,,Panika" - Gragham Masterton, str. 312, wydawnictwo Rebis, 2013 www.sheti-shetani.blogspot.com
Ksi±¿ki Mastertona to zawsze ciekawa akcja, stopniowane napiêcie i koniec którego nigdy nie mo¿na przewidzieæ przed zakoñczeniem lektury! No i na dodatek polski w±tek. zawsze jestem ciekawa, jak widza nas obcokrajowcy.
Ocena tylko w teorii, bo ksi±¿ki nie czyta³am - ale wierzê, ¿e bêdzie jak wiêkszo¶c pozycji Mastertona - wy¶mienita:)
Avatar u¿ytkownika - wiolamp
Inne ksi±¿ki autora
Zemsta Manitou
Graham Masterton0
Ok³adka ksi±zki - Zemsta Manitou

Niepokonany Misquamacus powraca, by dokonaæ krwawej zemsty. Wcielony w o¶mioletniego ch³opca zapowiada, ¿e w dniu ciemnych gwiazd odrodzi siê dwudziestu...

Martwi za ¿ycia
Graham Masterton0
Ok³adka ksi±zki - Martwi za ¿ycia

Po nieudanej operacji Trójz±b detektyw nadkomisarz Katie Maguire ma pe³ne rêce roboty. Mimo policyjnych dzia³añ Cork zalewa fala narkotyków...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek