Kontynuacja Czerwonej jaskółki; druga część trylogii.
Kapitan Dominika Jegorowa, agentka rosyjskiej SWR, wraca do moskiewskiej centrali, gdzie zostaje podwładną psychopatycznego sadysty Aleksieja Ziuganowa, szefa kontrwywiadu SWR. Jest teraz podwójną agentką i wciąż zakochana w Nathanielu Nashu, swoim prowadzącym, pracuje dla Amerykanów.
Na rozkaz prezydenta Putina jedzie do Wiednia, żeby zwerbować irańskiego naukowca, specjalistę od wzbogacania uranu (Irańczycy planują zakup posadzki antysejsmicznej do tajnego ośrodka badań nuklearnych). Dominika szantażuje go i pozyskuje. Zazdrosny o jej sukcesy Ziuganow nasyła na nią swoich zbirów.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2018-05-09
Tłumaczenie: Kraśko Jan
Doskonała powieść kryminalna kontynuacja "Czerwonej Jaskólki gdzie autor przedstawił nam główną bohaterkę Dominike jako baletnice . która u progu wspaniałej kariery zostaje wyeliminowana przez konkurencje. W drugiej części ukazane są zawiłości moskiewskiego podziemia walka z e szpiegostwem ale też miłość oddanie i poświęcenie dla sprawy pomimo przeciwności.
Świetna kontynuacja pierwszej części. Przy czym należy pamiętać, że tej dość obszernej książki nie da się przeczytać w dwa wieczory. Książka wymaga uwagi i zaangażowania. Dobrze też jest znać pierwszą część, ponieważ ułatwia to znacznie poznanie głównych bohaterów tej szpiegowskiej powieści. Świat agentów wywiadu czy kontrwywiadu, sposoby pozyskiwania i ochrony informatorów, " likwidowania" zagrożeń, prowadzenia obserwacji, inwigilacji, szkolenia czy zwykłej chciwości autor pokazuje bez różowych okularów. Wszystko jest niebezpieczne, ukryte, zmanipulowane, brutalne, bezduszne itd. I wszystko to ma celu ochronę państwa i obywateli albo zapewnienie sobie władzy i posłuchu, albo zwyczajnie chęci zarobku. Zależne to jest od poszczególnych agend w różnych krajach i oczywiście pracujących w nich osób, z których każda może mieć inny motyw pracy . Akcja ,, Pałacu zdrady" rozgrywa się w kilku krajach i pokazuje różne zależności poszczególnych służb. Super książka na zimowe wieczory.
Kontynuacja Czerwonej jaskółki. Po raz kolejny Dominika musi się zmierzyć z zadaniami jakie powierzają jej Rosjanie. Tym razem jako podwójny szpieg. Znów spotyka się z Nate'm. Kolejny tom świetnie napisany. Kolejny tom, w którym każdy rozdział kończy się przepisem kulinarnym. I kolejny tom, gdzie pokazane jest w jaki sposób działa wywiad i jak próbuje wyciągać informacje. Również tutaj jest nieustanna próba miłości Dominiki i Nate'a.
Zdecydowanie lepsza od części pierwszej. Akcja jest bardziej wartka, mamy nowe, ciekawe postaci. Plusem jest także, że dość często pojawia się Putin. Ale przepisy kulinarne denerwujące w dalszym ciągu. Na pewno przeczytam tom 3.
Powieść sensacyjna pióra byłego agenta CIA. Takiej historii szpiegowskiej jeszcze nie czytaliście! Rosja Putina. Piękne agentki wywiadu wbrew ich...
Przeczytane:2019-02-05, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,
Kapitan Dominika Jegorowa, agentka rosyjskiej SWR wraca do moskiewskiej centrali, gdzie zostaje podwładną psychopatycznego sadysty Aleksieja Ziuganowa, szefa kontrwywiadu. Jest teraz podwójną agentką pod pseudonimem "Diva" i wciąż zakochana w swoim prowadzącym, pracuje dla Amerykanów.
Na rozkaz Putina jedzie do Wiednia, żeby zwerbować irańskiego naukowca, specjalistę od uranu. Dominika pozyskuje go. Zazdrosny o jej sukcesy Ziuganow za wszelką cenę chce ją wyeliminować.
Po wstrząsającym zakończeniu pierwszej części trylogii, wkraczamy w drugi tom niebezpiecznej gry, który rzuci nas na głębokie wody ludzkich dążeń, motywacji i pragnień. „Pałac zdrady”, udana kontynuacja "Czerwonej jaskółki", należy do literatury szpiegowskiej. Napisany przez Jasona Matthewsa, emerytowanego agenta CIA, którego doświadczenia wprowadzają nas w arkana pracy wywiadowczej i pozwoliły na rzeczywiste oddanie realiów świata „kretów” .
Książka oparta jest na sprawdzonych już w pierwszej części schematach. W dalszym ciągu Rosjanie w większość są zaściankowymi chciwymi sadystami, na czele z Władmirem Władimirowiczem. W "Pałacu zdrady" owo rozwartwienie jest jeszcze mocniej zarysowane. Ponownie nasi bohaterowie zostają wciągnięci w wielka machinę świata spisków i zdrad. Mimo powtarzających się już wzorców książkę czyta się dobrze. Fabuła jest ciekawie poprowadzona a narracja płynna i wciągająca, czytelnik naprawdę angażuje się w tę opowieść. Ten tom jest głębszy i bardziej złożony, postacie lepiej wykreowane.
Minusem są bezsensowne przepisy kulinarne zwięczające każdy rozdział. Niemniej jednak „Pałac” według mnie jest lepszy niż pierwsza część.
Jednocześnie rozumiem że nie każdy odnajdzie się w tego typu klimacie, ja jednak spędziłam z ta pozycją niezwykle przyjemny czas. Niecierpliwie czekam na trzecią część.