Oracle Database 10g. Kompendium administratora

Baza danych Oracle od dawna cieszy się zasłużoną sławą. Jest wykorzystywana wszędzie tam, gdzie dba się o stabilność i bezpieczeństwo danych oraz szybkość dostępu do nich. Każda nowa wersja Oracle'a wnosi coś nowego i wytycza nowe standardy. Ogromne możliwości Oracle'a pociągają za sobą konieczność dołączania do niej tysięcy stron dokumentacji. Każdy z opasłych tomów instrukcji szczegółowo opisuje inne elementy systemu. Często jednak podczas pracy z bazą zachodzi konieczność szybkiego odnalezienia konkretnej informacji. W takich przypadkach przydatne okazuje się zestawienie najbardziej istotnych zagadnień, zebranych w jednej publikacji.

W książce "Oracle Database 10g. Kompendium administratora" zebrano wszystkie najważniejsze pojęcia dotyczące bazy danych Oracle. W jednym podręczniku zgromadzone są opisy poleceń, funkcji i właściwości oraz dokumentacja narzędzi dołączanych do Oracle'a. Każdy użytkownik, administrator i programista baz danych znajdzie tu coś, co przyda mu się w pracy. Jednych zainteresuje opis języka SQL, innych -- opis instalacji, konfiguracji i strojenia bazy, a jeszcze inni docenią omówienie zasad tworzenia aplikacji współpracujących z Oracle'em. Instalacja bazy danych Oracle 10g Planowanie i projektowanie aplikacji bazodanowych Język SQL i narzędzie SQL*Plus Operacje na danych z wykorzystaniem języka SQL Budowanie złożonych zapytań Zarządzanie tabelami, perspektywami, indeksami i klastrami Mechanizmy bezpieczeństwa bazy danych Eksport danych i technologia Data Pump Zapytania flashback Dołączanie tabel zewnętrznych Tworzenie aplikacji w języku PL/SQL Strojenie aplikacji i optymalizacja zapytań

Dodatkową pomocą dla użytkowników Oracle'a jest przewodnik po wszystkich jej funkcjach, potencjalnych zastosowaniach i zestawienie poleceń wraz z opcjami i parametrami.

Ta książka powinna znaleźć się na biurku każdego, kto wykorzystuje w pracy bazę Oracle 10g.

Informacje dodatkowe o Oracle Database 10g. Kompendium administratora:

Oracle Database 10g. Kompendium administratora - opinie o książce

Oracle Database 11g. Kompendium administratora
Kevin Loney 0
Okładka ksiązki - Oracle Database 11g. Kompendium administratora

Poznaj najbardziej efektywne funkcje najnowszej wersji bazy danych Oracle Jak używać nowych funkcji i narzędzi Oracle 11g? Jak uruchamiać efektywne...