Jak żałosny byłby Bóg, który pozwoliłby bezkarnie rzucić sobie wyzwanie?
Durkiss jest zabójcą. Fanatycznie oddanym, świetnie wyszkolonym, bezwzględnym. Doskonałym narzędziem w rękach swojego Boga, prawdziwym Oprawcą Bożym.
Kolejne zadanie wydaje się proste: znaleźć i ukarać człowieka, który nie wywiązał się z zawartej z Bogiem umowy. Ukarać przykładnie, aby nikomu innemu nie przyszło do głowy próbować tego samego.
Pozornie prosta misja szybko zmienia się w dramatyczną walkę o zachowanie życia i duszy. Pętla zaciska się na szyi Durkissa coraz ciaśniej a ilość ofiar budzi wątpliwości nawet w jego zatwardziałym sercu.
Od woli Boga nie ma jednak odwrotu. Oprawca wypełni swą misję lub zginie próbując.
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2019-06-07
Przygoda sługi bożego jest ciekawa ale nie za wysokich lotów. Dość przewidywalna.
Przeczytane:2022-11-01, Ocena: 4, Przeczytałam,
Czy posłuszeństwo Bogu jest ważniejsze od prawdziwej miłości ? Dlaczego zawsze trzeba wybierać między tym co powinniśmy a tym czego pragniemy?
Głównym bohaterem jest Durkiss, któy żyje z eliminacji potworów ale nie obce są mu także zabojstwa. Bohater ku swojemu zdziwieniu zostaje wezwany na rozmowę z swoim Bogiem który zleca mu zabójstwo człowieka który unika odpowiedzialności i wykonania przysięgi złożonej dawniej Bogu. Durkiss wyrusza w trasę podczas której spotyka miłość życia. W głównym bohaterze rodzą się wątpliwości czy dalej wypełniać niebezpieczną misję?czy uciec z ukochaną i zacząć nowe życie?
Autor z mistrzowska precyzja opisuje postać głównego bohatera, jego rozterki wewnętrzne, walki z samym sobą ale także opisy krajobrazu oraz spotykanych postaci. Sama fabuła wciąga i zaskakuje na każdym kroku. pojawiają się momenty w których traci się cały sens historii, jednakże ciekawość ciągnie nas dalej w fabule. Najbardziej zaskakujące okazuje się zakończenie historii Durkissa.
Moim zdaniem jest to lekka książka która pozwala odciąć się od codzienności i zatopić w inną rzeczywistość jednakże nie należy spodziewać się po niej rzeczy nie możliwych.