Historia późnej miłości pełna prawdy o jej naturze - posiadającej moc przemieniania, budzącej w człowieku zachwyt nad innymi. Bohaterowie są polskimi Żydami emigrantami. Ona ma sześćdziesiąt lat i jest młoda, bo umie walczyć o miłość; Abram jest stary nie dlatego, że ma osiemdziesiąt lat, lecz dlatego, że tej woli walki nie ma, że nie umie uporać się z doświadczeniem Holokaustu. Ciekawa jest forma powieści : narratorka tworzy legendę o przeszłości Abrama przypisując mu bohaterskie zachowania w czasie wojny, wszystko dlatego, że Abram nic nie potrafi powiedzieć o swoim życiu w tamtym tragicznym czasie.
Piękna opowieść o miłości, napisana w zaskakującej formie, w sposób niemal poetycki. Ukazała się w Danii w 2002 r. i od razu została wyróżniona. W Polsce wydana w 2010r.
Janina Katz (ur.w 1939 r.), autorka pięciu powieści, jedenastu tomików poezji, opowiadań dla dzieci, jest także krytykiem literackim i tłumaczem na duński m.in. Miłosza, Szymborskiej, Herberta i innych. Pochodzi z Krakowa, wyemigrowała w 1968r.
Jej ostatnie powieści to: "Pucka", "Moje życie barbarzyńcy"
Informacje dodatkowe o Opowieści dla Abrama:
Wydawnictwo: Czarna Owca