Seria pięknie ilustrowanych sztywnostronicowych książek dla najmłodszych . W każdej z nich znajduje się jeden ponadczasowy wiersz Juliana Tuwima.
Okulary - o tym, jak pan Hilary szukał swoich okularów, które przez cały czas były... na jego nosie, Spóźniony słowik - o tym, jak pani słowikowa zamartwiała się o swojego męża, który spóźnił się na kolację, gdyż... podziwiał uroki letniego wieczoru.
O Grzesiu Kłamczuchu i jego cioci - o tym, jak Grześ opowiadał ze szczegółami o swoich przygodach podczas wysyłania listu, którego tak naprawdę... nigdy nie dostał do wysłania.
Dotychczas w serii ukazały się: Lokomotywa, Słoń Trąbalski, Pan Maluśkiewicz i wieloryb, W aeroplanie, Rzepka, Ptasie radio, O panu Tralalińskim.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-01-25
Wiersze miłosne Juliana Tuwima mogące być wymarzonym prezentem dla ukochanej osoby....
Kiedy latem 1936 roku Julian Tuwim zaczął pisać Bal w Operze, zapewne nie zdawał sobie sprawy, że jego dzieło trafi na listę arcydzieł literatury polskiej...
Przeczytane:2019-03-10,
Utwór ten należy do klasyki literatury dziecięcej.
Zna je każde dziecko, każdy dorosły, a to znaczy, że Pan Hilary łączy pokolenia!
Od parudziesięciu lat Pan Hilary biega po całym domu, robiąc rewetes, że zgubił swe drugie oczy zwane okularami i cały czas je odnajduje na własnym nosie.
Rodzi się pytanie czego uczy Pan Hilary? Myślę, że autor nieświadomie powiedział nam, że trzeba walczyć do końca i szukać zagubionych rzeczy, zagubionego samego siebie i innych do końca. A jeżeli już znajdziemy daną rzecz, lub odnajdziemy siebie to wtedy jest w nas taka radość, że cieszymy się jak dzieci, które przeczytały tenże zabawny wierszyk.