Ojciec wolnych ludzi

Inne wydania:

"Ojciec wolnych ludzi" to wciągająca opowieść oparta na faktach z życia Prymasa Tysiąclecia.

Mocarz, Mistrz, Obrońca Praw Człowieka, Narodu i Kościoła, Kapelan Armii Krajowej, Błogosławiony Patron, Ojciec Wolnych Ludzi - kardynał Stefan Wyszyński. Jak dobrze Go znamy? Jak dziś rozumiemy Jego naukę, która mimo upływu lat, zupełnie nie straciła na swojej aktualności, a wręcz przeciwnie, jeszcze bardziej porusza, motywuje i stanowi drogowskaz?

Beletryzowana biografia kard. Wyszyńskiego została uzupełniona o ponadczasową "rozmowę z Prymasem", w której pytania zadają czytelnicy portalu Stacja7.pl, a odpowiedzi, opracowanych przez Pawła Zuchniewicza w oparciu o fragmenty różnych pism - "udziela" sam kard. Stefan Wyszyński.

Od Autora: "Żyjąc w czasach Prymasa Wyszyńskiego i Papieża Jana Pawła II, zaciągnęliśmy dług. Mieliśmy okazję ich słuchać, spotykać, czerpać z mądrości i miłości ludzi, którzy oddali swoje życie służbie Kościołowi i Polsce. Pozostawili skarb, który zasługuje na to, by świecił pełnym blaskiem, a nie leżał gdzieś zakurzony na strychu historii" /Paweł Zuchniewicz/

Książka to lektura uzupełniająca dla szkół średnich, proponowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.

Informacje dodatkowe o Ojciec wolnych ludzi:

Wydawnictwo: Rafael
Data wydania: 2021-08-16
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: Religie i wierzenia

Kup książkę Ojciec wolnych ludzi

Ojciec wolnych ludzi - opinie o książce

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2023-02-03, Ocena: 6, Przeczytałam,

O bł.kard. Stefanie Wyszyńskim napisano już nie jedną książkę i ja też już nie jedną przeczytałam, więc czemu by sięgać po kolejną? Co nowego ona wniesie w temacie Prymasa Tysiąclecia?
Zacznę od tego, że książka "Człowiek wolnych ludzi" została napisana w całkiem innej formule. Dzieli się na dwie części. Pierwsza to fabularyzowana opowieść o kardynale oparta na faktach. Czyta się rewelacyjnie. Wciągnęła mnie i nie miałam ochoty przestać czytać. Wraz z błogosławionym przechodzimy przez kolejne etapy jego życia, przez powstanie warszawskie i późniejszą "walkę" z komunizmem. Poznajemy osoby z jego otoczenia jak też dylematy i problemy z którymi w tamtym czasie przyszło się ludziom mierzyć. Bardzo lekko i przyjemnie napisana, jak dobra powieść.
Druga część to "rozmowa z samym Prymasem". Czytelnicy portalu Stacja7.pl zadają pytania, a Stefan Wyszyński "odpowiada" za pośrednictwem autora, Pawła Zuchniewicza. Fragmenty jakie zebrał z różnych pism, posłużyły jako materiał do udzielenia odpowiedzi.

Polecam wam książkę z całego serca !! Nawet jeśli wydaje wam się, że o bł. kardynale już wszystko wiecie

Kolejna piękna opowieść Pawła Zuchniewicza o niewątpliwym autorytecie moralnym - Prymasie Tysiąclecia. Z pozoru Postać dobrze nam znana, w rzeczywistości tak niewiele wiemy o Jego zasługach i o traumatycznych wydarzeniach, które były Jego udziałem. Zawsze Go podziwiałam, budził respekt, w pewien sposób onieśmielał mnie swoją postawą, niezłomnością i mądrością. Po lekturze tego opracowania stał mi się jeszcze bliższy, zaczęłam Go bardziej postrzegać jako Ojca niż Księcia Kościoła czy Nauczyciela.
Cuda Jana Pawła II - Wydanie poszerzone i uaktualnione
Paweł Zuchniewicz0
Okładka ksiązki - Cuda Jana Pawła II - Wydanie poszerzone i uaktualnione

Kiedy kończyłem pisanie książki „Cuda Jana Pawła II”, wiedziałem, że pamięć o Papieżu z Polski jest wciąż żywa, natomiast nie wiedziałem, że...

Cuda Jana Pawła II . Pamiątka kanonizacji
Paweł Zuchniewicz0
Okładka ksiązki - Cuda Jana Pawła II . Pamiątka kanonizacji

,,Nie lękaj się! Wstań!" - usłyszała ciężko chora mieszkanka Kostaryki, Floribeth Mora, która kilka godzin wcześniej oglądała transmisję z uroczystości...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska