Odstawieni. Ewolucja karmienia piersią. Historia kontrowersji

Okładka Time'a z matką karmiącą kilkulatka. Facebook usuwający zdjęcia karmiących kobiet. Papież Franciszek zachęcający matki do karmienia w Kaplicy Sykstyńskiej – jak to się stało, że procesowi biologicznemu towarzyszy tyle kontrowersji?

Reporterskie śledztwo Jennifer Grayson (pracującej dla Huffington Post, publikującej także w USA Today i Washington Post) prowadzi nas do zakamarków laboratoriów badających mleko kobiece, kultowego gabinetu doktora Searsa i pokazuje, do jakiego szaleństwa doprowadziła fiksacja na punkcie erotycznej przydatności kobiecego biustu.

„Odstawieni” ukazują, jak wygląda karmienie niemowląt w ortodoksyjnych społecznościach religijnych, dlaczego na Tajwanie odsetek niemowląt karmionych piersią poszybował ostatnio w górę i dlaczego rząd Stanów Zjednoczonych jedną ręką wręcza ulotki o korzyściach naturalnego karmienia, a drugą hojnie rozdaje mleko modyfikowane, stając się najlepszym klientem jego producentów.

Książka stanowi niezwykle ważny głos w debacie o zdrowiu publicznym, tym bardziej frapujący, że zabrany z pełnym pasji zaangażowaniem, które jednak nie przesłania chłodnej analizy faktów.

Informacje dodatkowe o Odstawieni. Ewolucja karmienia piersią. Historia kontrowersji:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2017-08-01
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-65796-24-0
Tytuł oryginału: Unlatched. The Evolution of Breastfeeding and the Making of a Controversy
Tłumaczenie: Jowita Maksymowicz-Hamann

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Odstawieni. Ewolucja karmienia piersią. Historia kontrowersji

Odstawieni. Ewolucja karmienia piersią. Historia kontrowersji - opinie o książce