O zabijaniu

Pierwsze wydanie polskie „O zabijaniu” Dave’a Grossmana, obowiązkowej lektury dla studentów Akademii West Point, traktuje o zachowaniu żołnierzy w obliczu zagrożenia na polu bitwy zarówno w historii ostatnich, jak i zamierzchłych konfliktów zbrojnych. Grossman, opierając się na zaskakujących badaniach S.L.A. Marshalla, zastanawia się, dlaczego jedynie 15–20% żołnierzy aż do wojny wietnamskiej używało broni przeciwko nieprzyjaciołom. Przełomem – zdaniem autora – było odpowiednie warunkowanie, tak by użycie broni nie wiązało się z wrodzoną człowiekowi traumą. Czytelnicy serii „360 stopni” znajdą w nominowanej do Nagrody Pulitzera książce podpułkownika marines odpowiedzi na pytania o kontrolę stresu, współpracę w ramach grupy, wreszcie przygotowanie do zadania, w której stawką może być ludzkie życie. Do wydania dołączony jest film Nicka Broomfielda „Bitwa o Irak” rekomendowany przez Ministra Obrony Narodowej.

Informacje dodatkowe o O zabijaniu:

Wydawnictwo: Mayfly
Data wydania: 2012-03-05

POLECANA RECENZJA

Kup książkę O zabijaniu

O zabijaniu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Gosia2725
Gosia2725
Przeczytane:2013-06-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2013, Mam,
Muszę przyznać że ciężko było mi zacząć ją czytać,kupiłam kiedyś tą książkę mojego chłopakowi który jest żołnierzem i był na niejednej misji... właśnie może dlatego że on ją pochłonął w kilka dni i wielu jego kolegów też przestudiowało od deski do deski stwierdziłam że może i ja dam radę... Przyznaję bardzo ciekawa publikacja.Ukazuje wiele kwestii związanych z aktem zabójstwa,zachowanie żołnierzy na misjach jak i współczesnych problemów. Dzięki tematyce tej książki można zrozumieć wiele ludzkich zachowań. Obowiązkowa lektura dla żołnierzy i psychologów.