Wilk chce urządzić przyjęcie z okazji swoich urodzin. Jednak jego przyjaciele nie są tym zachwyceni. Rozzłoszczony Wilk odchodzi dąsać się do lasu. Wtedy wszystko zaczyna się komplikować… Przez co przejdzie Wilk zanim urodzinowy bankiet dojdzie do skutku?
Parę przykładów. Zainicjuje loty załogowe na Marsa (przy okazji udowadniając, że teleportacja to nie mrzonki). Przebrnie przez nietknięte wilczą stopą zarośla nowogwinejskiej dżungli. Stoczy zapierający dech w piersiach bój z pytonem, mistrzem Oceanii w zapasach. Użyje maczety, wykąpie się, zdrzemnie, przekąsi co nieco… Uff, chyba wystarczy.
Naszego Wilka znają już 2 miliony dzieci na całym świecie, czyli trochę więcej niż mieszkańców liczy sobie Warszawa, mimo to on sam nie czuje się celebrytą. Nie szuka poklasku, wręcz przeciwnie – stara się uniknąć medialnego szumu wokół siebie (na paparazzich warczy). Żyje sobie spokojnie w Dalekim Lesie, wieczorami czytając razem z zającem historie o dzielnych rycerzach.
W serii ukazały się także: "O Wilku, który chciał zmienić kolor", "O Wilku, który bał się własnego cienia"
oraz "O Wilku, który trafił do baśniowego lasu".
Informacje dodatkowe o O Wilku, który obchodził urodziny:
Wydawnictwo: Adamada