O chłopcu, który przeszedł do legendy

Zbuntowany Marcus trafia do bardzo nietypowej szkoły z internatem. Zamierza zrobić wszystko, by wpakować się w kłopoty i sprowokować dyrektora, aby odesłał go do domu. Gdy podczas jednego z nocnych wybryków budzi giganta imieniem Crom, nieoczekiwanie sprawy przybierają magiczny obrót.

Marcus szybko zdaje sobie sprawę, że przypadkiem wyrwał ze snu całą bandę rozgniewanych olbrzymów, a gatunek ludzki znalazł się w niebezpieczeństwie. By zapobiec katastrofie, chłopak będzie musiał zapanować nad własnym gniewem, odnaleźć w sercu odwagę i zaakceptować pomoc, której gotowi są mu udzielić nieoczekiwani sojusznicy. Czy uda mu się wygrać wyścig z czasem, a przy okazji rozwiązać własne problemy?

To trzymająca w napięciu, magiczna przygoda dla całej rodziny, uświetniona ilustracjami Elisy Paganelli.

Informacje dodatkowe o O chłopcu, który przeszedł do legendy:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-09-25
ISBN: 9788383192529

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę O chłopcu, który przeszedł do legendy

O chłopcu, który przeszedł do legendy - opinie o książce

,,O chłopcu, który przeszedł do legendy" to opowieść pełna emocji o Marcusie, który pewnego dnia trafił do nietypowej szkoły. I od pierwszego dnia w niej robił wszystko by odesłano go do domu. Wszystko zmienia się gdy pewnego dnia przez przypadek budzi giganta imieniem Crom i w sumie nie tylko jego. Ludzkość stanęła przed niebezpieczeństwem i żeby ocalić wszystkich Marcus będzie musiał zapanować nad swoim gniewem. Czas ucieka, czy mu się uda? Przekonacie się sami.

Ben Miller posiada lekki i zarazem łatwy styl pisania. Opowieść o Marcusie potrafi dostarczyć wielu emocji, a sam chłopiec jest niezwykle barwną postacią. Na początku wydaje się, że nie da się go lubić, ale później zyskuje w oczach i staje się naszym kolejnym bohaterem, którego stworzył Ben.

Książka chociaż skupia się na bardziej magicznym aspekcie, to ukazuje również to co dzieje się w głowach dzieci, których rodzice rozchodzą się.

Książka przeznaczona jest dla dzieci od 9 do 12 lat. Napisana jest dużą czcionką dzięki czemu młodszy czytelnik nie ma problemu z samodzielnym przeczytaniu tej opowieści. Powieść zawiera również czarno-białe ilustrację, które bardzo przykuwały naszą wyobraźnię i szkoda, że nie było ich więcej.

O chłopcu, który zniknął świat
Ben Miller0
Okładka ksiązki - O chłopcu, który zniknął świat

A ty, co wrzuciłbyś do czarnej dziury, gdybyś mógł? Harrison z całych sił stara się być dobrym dzieciakiem: nigdy nie zwędził nic ze sklepu, zawsze...

Jak utknęliśmy w bajce
Ben Miller0
Okładka ksiązki - Jak utknęliśmy w bajce

Gdy Lana i Harrison przyjeżdżają do dziadków na wakacje, odkrywają, że ich ukochane puste w środku drzewo, w którym uwielbiają się bawić, wkrótce zostanie...