Dwójka błyskotliwych detektywów, meandry zbrodni i medyczne zagadki
Policjant po przejściach Franciszek Stawicki i ambitna aspirant Maja Kwiatkowska prowadzą śledztwo w sprawie morderstwa. Podejrzanym jest znany chirurg, a tropem prowadzącym do ofiary - sekrety jego córki. Policjanci stają przed pytaniem, dlaczego ceniony i otoczony szacunkiem lekarz miałby pchnąć nożem dilera narkotyków.
Sprawa okazuje się coraz bardziej zagmatwana, śledztwo zatacza coraz szersze kręgi, a przeszłość podejrzanego okazuje się pełna tajemnic. Dodatkowo wszystko komplikuje aresztowanie... jednego z detektywów.
Jaką rolę w dochodzeniu odegra Weronika, prawniczka, której Stawicki uratował kiedyś życie? Czy śledczym pomoże emerytowany sędzia, dawny mentor komisarza? Czy dwójka atrakcyjnych singli - Maja i Franciszek - nie przekroczy granic profesjonalizmu?
Największą tajemnicę skrywa jednak nóż wyjęty z serca ofiary...
***
Ałbena Grabowska
Ceniona pisarka, która niezwykłe imię, oznaczające kwitnącą jabłoń, zawdzięcza bułgarskim korzeniom. Z wykształcenia lekarka, doktor nauk medycznych ze specjalizacją w neurologii i epileptologii.
Popularnosc wsrod czytelnikow zawdziecza przede wszystkim bestsellerowej sadze Stulecie Winnych. Potencjał tej epickiej opowieści dostrzegli również filmowcy - na jej podstawie nakręcono serial w gwiazdorskiej obsadzie.
Procz Stulecia Winnych spod piora Ałbeny Grabowskiej wyszły m.in. kryminał Ostatnia chowa klucz oraz ksiazki Tam, gdzie urodził sie Orfeusz, Lot nisko nad ziemią, Lady M., Coraz mniej olśnień (Wydawnictwo Zwierciadło). Mieszka z trojka dzieci, dwoma kotami i psem w podwarszawskim Brwinowie.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-11-27
Ałbena Grabowska kojarzy się wielu czytelnikom głównie z serią „Stulecie winnych”, która do dziś zbiera same pochlebne opinie. Niestety, nie miałam okazji przeczytać tej serii, ale za to z zachwytem sięgnęłam po dwie inne książki autorki. „Nóż w sercu” to jej najnowsza powieść, a dodatkowo kryminał, co wzbudziło moje duże zainteresowanie, zwłaszcza w kontekście tego, jak autorka poradziła sobie w tej mroczniejszej odsłonie.
Komisarz Franciszek Sawicki i jego partnerka, młodsza aspirant Maja Kwiatkowska, prowadzą śledztwo w sprawie morderstwa dilera, w które zamieszany jest znany i ceniony chirurg. Policjanci stają przed pytaniem, dlaczego szanowany lekarz miałby wbić nóz w serca dilera, a następnie przeprowadzać reanimację. Z każdym nowym tropem śledztwo zatacza coraz szersze kręgi, sprawa staje się coraz bardziej zagmatwana, a przeszłość podejrzanego okazuje się pełna tajemnic.
„Nóż w sercu” to powieść kryminalna, której fabuła toczy się dwutorowo – obserwujemy działania policji oraz poznajemy przeszłość Wiktora, lekarza podejrzanego o zabójstwo. Akcja powieści rozwija się w spokojnym rytmie; nie ma co liczyć na intensywne napięcie czy nieoczekiwane zwroty akcji. Niemniej jednak książkę czyta się dobrze, a kolejno odkrywane tropy wzbudzają w czytelniku ciekawość i chęć odkrycia prawdy.
"Nóż w sercu" to pierwsza powieść kryminalna Ałbeny Grabowskiej, którą zdecydowałam się przeczytać. Choć w moim odczuciu nie jest to czysty kryminał, a raczej powieść z wątkiem kryminalnym i mocno rozbudowaną warstwą obyczajową, w której zabrakło dynamiki i większego napięcia, to jednak lektura była przyjemna. Wiedza medyczna autorki jest imponująca, co dodatkowo potęgowało moją ciekawość co do zakończenia śledztwa prowadzonego przez policjantów.
"Nóż w sercu" to interesująca powieść kryminalna, w której autorka porusza wiele ważnych wątków, jednak zabrakło mi w niej głębszej analizy psychologicznej bohaterów oraz emocji, które zazwyczaj towarzyszą czytelnikowi podczas lektury książek tego gatunku. Finał powieści również nie zaskoczył mnie szczególnie, a bohaterowie nie do końca zyskali moją sympatię, niemniej jednak nie żałuję poświęconego czasu na lekturę.
Jeśli macie ochotę na lżejszą powieść z wątkiem kryminalnym, zachęcam do lektury. Natomiast ci z Was, którzy liczą na dynamiczną akcję pełną zaskakujących zwrotów, mogą poczuć się rozczarowani.
„Nóż w sercu. Sprawa chirurga” Ałbeny Grabowskiej to kryminał, w którym został wpleciony wątki medyczny, ale również autorka poruszyła wiele ważnych tematów, jak chociażby przyjaźń, rodzina, wykorzystywanie, manipulacja, czy prostytucja. Autorka umiejętnie połączyła wszystkie te tematy w jedną całość, tworząc intrygującą i wciągająca historię, od której nie mogłam się oderwać.
Komisarz Franciszek Stawicki wraz ze swoją partnerką Mają Kwiatkowską staja przed sprawą rozwiązania morderstwa dilera narkotykowego, o które został oskarżony znany i ceniony chirurg. To właśnie on reanimuje Wiktora, który został ugodzony nożem przez swojego oprawcę. Pytanie tylko, czy to chirurg, który kiedyś składał przysięgę Hipokratesa, teraz zabił? Z ofiarą podejrzanego łączy córka, niemniej jednak w toku śledztwa na jaw wychodzą także nowe tajemnice i sekrety, które podejrzany ukrywał przed wszystkimi.
Przyznam szczerze, że bardzo podoba mi się to, jak autorka poprowadziła sprawę. Mamy możliwość poznania wielu postaci, również pobocznych bohaterów, przez co książka jest znacznie bardziej rozbudowana, a niejednokrotnie czytelnik snuje możliwe rozwiązanie zagadki, które okazuje się błędne. Lubię w książce element zaskoczenia i możliwość snucia domysłów w kierunku rozwiązania kryminalnej zagadki. Tutaj nie brakowało mylnych poszlak. Akcja książki toczy się w umiarkowanym tempie, czytelnik zdecydowanie nie może narzekać na nudę, niemniej jednak nie pędzi również w zawrotnym tempie. Wykreowani przez autorkę bohaterowie są wyraziści i każdy z nich wnosi większe znaczenie do całości powieści, co dla mnie jest ogromnym plusem, gdyż nawet drugoplanowe postacie są wyraziste.
Przyznam szczerze, że bardzo polubiłam kryminalne wydanie Ałbeny Grabowskiej, która stworzyła wciągającą historię kryminalną, z którą spędziłam ciekawy czas. Zdecydowanie polecam ten tytuł, mnie książka zaintrygowała i wciągnęła!
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję wydawnictwu.
"Nóż w sercu" to kryminał, który zręcznie łączy świat medycyny z mroczną rzeczywistością zbrodni. Autorka, Ałbena Grabowska, zaprasza nas w głąb śledztwa, w którym głównym podejrzanym jest ceniony chirurg. To moja pierwsza książka, tej autorki. Bardzo się cieszę, że poznałam jej pióro i od teraz będę wyczekiwać, każdej jej następnej książki.
Dla tej książki można stracić głowę, a nie raz serce było blisko zawału.
Książka to całe mnóstwo niespodziewanych zwrotów akcji. Fabuła jest pełna zaskakujących wydarzeń, które sprawiają, że trudno oderwać się od czytania. Każda kolejna strona odsłania nowe tajemnice i prowadzi czytelnika po krętych ścieżkach śledztwa.
Bohaterowie są wiarygodni i wielowymiarowi.
Franciszek Stawicki: Doświadczony policjant, który zmaga się z własnymi demonami przeszłości. Jest postacią złożoną, o silnym poczuciu sprawiedliwości. Jego doświadczenie i intuicja są kluczowe dla rozwiązania sprawy.
Maja Kwiatkowska: Ambitna aspirantka, pełna zapału i chęci do pracy. Jest przeciwieństwem Stawickiego – młoda, energiczna i nieobciążona przeszłością. Ich różnice charakterów sprawiają, że tworzą skuteczny duet.
Adam Kowalski: Ceniony chirurg, główny podejrzany w sprawie morderstwa. Jego pozorna perfekcja i sukces zawodowy kontrastują z mrocznymi sekretami, które kryje jego przeszłość.
Córka Adama Kowalskiego: Młoda kobieta, której tajemnicze zniknięcie jest kluczowym elementem śledztwa. Jej przeszłość i relacje z ojcem mają ogromny wpływ na rozwój wydarzeń.
Autorka umiejętnie wplata w fabułę wiedzę medyczną, dzięki czemu czytelnik może poczuć się jak uczestnik prawdziwego śledztwa. Opisy zabiegów chirurgicznych i sekcji zwłok dodają powieści realizmu i mrocznej atmosfery.
Sprawa morderstwa jest skomplikowana i pełna zagadek. Motywacja sprawcy nie jest oczywista, a przeszłość podejrzanego skrywa wiele tajemnic. Czytelnik jest zmuszony do samodzielnego łączenia faktów i wyciągania wniosków.
Warto wspomnieć tytuł, który daje do myślenia.
Tytuł "Nóż w sercu" ma wiele poziomów znaczeniowych. Dosłowne nawiązuje do narzędzia zbrodni, którym zamordowano ofiarę.
Metaforyczne, bo symbolizuje ból, zdradę i tajemnice, które drzemią w sercach bohaterów. Sugeruje, że każdy z nich skrywa jakieś mroczne sekrety.
Oraz emocjonalny. Oddaje ciężar tragedii, która dotknęła bohaterów i sprawia, że czują się zdradzeni i ranieni.
Książka ta, to pozycja obowiązkowa dla miłośników kryminałów, którzy cenią sobie dobrze skonstruowane zagadki, wiarygodne postaci i intrygujące wątki. Książka spodoba się również czytelnikom zainteresowanym medycyną, którzy chcą poznać kulisy pracy lekarzy i policjantów.
To wciągająca powieść kryminalna, która trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Ałbena Grabowska stworzyła intrygującą historię, w której prawda okazuje się bardziej skomplikowana niż się wydaje.Książka porusza ważne tematy, takie jak: tajemnice rodzinne, zdrada, poczucie winy i poszukiwanie sprawiedliwości. Jeśli szukasz lektury, która pozwoli Ci oderwać się od rzeczywistości i spędzić kilka godzin w świecie pełnym tajemnic, to ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Ałbena Grabowska to autorka, która głównie porusza się w obszarze książek obyczajowo-historycznych, choć nie zamyka się tylko w takich rejonach gatunkowych i od czasu do czasu sięga też po coś innego, coś przełamującego ten gatunkowy komfort pisarski. I tak powstała powieść kryminalna (trzecia w jej karierze) "Nóż w sercu". Jest to historia mocno stawiająca na oddanie realności w codziennej pracy policji - w kryminałach mamy najczęściej do czynienia z detektywami zajmującymi się jedną sprawą kryminalną, co nieco rozjeżdża się ze smutną rzeczywistością, a w tym wypadku mamy śledczych, którzy prowadzą bodajże cztery sprawy naraz. Oczywiście główną jest ta tytułowa sprawa chirurga, który podejrzany jest o zamordowanie dilera narkotyków. Co prawda to on wezwał i pogotowie, i policję, i teoretycznie próbował ofiarę reanimować, ale ... no właśnie, to teoria, a poszlaki mówią jednak coś innego. Ten wątek rozszerzony jest też fragmentami opisującymi przeszłość podejrzanego, dzięki czemu poznajemy jego historię dokładniej, choć wcale nie rozjaśnia to nam kwestii winy czy niewinności, gdyż autorka bardzo sprytnie prowadzi akcję tak, że można interpretować ją dwojako. Akcja całej historii toczy się tempem spokojnym z naciskiem na wątki obyczajowe i erotyczne - ważna jest fizyczność, a nie psychologia postaci. Poprzez zbudowanie historii na kilku sprawach kryminalnych jest miejsce na kilka istotnych społecznie tematów takich jak przemoc domowa czy iluzja z jaką spoglądamy nawet i na najbliższych sobie ludzi.
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu...
Oparta na faktach opowieść o pierwszej dyplomowanej lekarce praktykującej na ziemiach polskich. Koniec lat 70. XIX wieku. Anna Tomaszewicz po zakończeniu...
Przeczytane:2025-01-12,
Lubicie czytać kryminały z wątkiem medycznym? Ja już mam kilka za sobą i muszę stwierdzić, że jak w przypadku każdego gatunku część mi się podobała a część niekoniecznie. Pytam Was o to w związku z najnowszą książką Ałbeny Grabowskiej pod tytułem "Nóż w sercu. Sprawa chirurga". Od pchnięcia nożem ginie diler narkotykowy a o to morderstwo zostaje posądzony znanych chirurg, które jak twierdzi znalazł ofiarę i próbował jej pomoc. Ale czy faktycznie tak było? Tego będzie chciał się dowiedzieć policjant Franciszek Stawicki oraz aspirant Maja Kwiatkowska. Sprawa jest dość skomplikowana bo przeszłość podejrzanego wcale nie jest taka krystaliczna. I do tego jeszcze ma powiązania z jego córką. Czy chirurg jest winny i zabił chłopaka swojej córki? Czy może kto inny jest sprawcą a on poprostu próbował go reanimować? Jest to historia wciągająca, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji, która powoli ale stopniowo się rozkręca. Autorka porusza bardzo trudne a zarazem bardzo ważne wątki takie jak przemoc domowa czy na przykład stręczycielstwo. Łącząc je wszystkie w jedną całość. Do tego ciekawi główni bohaterowie sprawiają, że czytało mi się ją bardzo dobrze a zagadka kryminalna nie była taka prosta do odgadnięcia.