Niusia z listy Schindlera. Historia ocalenia

Ze swojego dzieciństwa Niusia pamięta zapach pieczonej chałki. Ma przed oczami swoich bliskich, słyszy, jak wuj gra na trąbce. W rękach tuli ukochaną lalkę. Niusia pamięta też ujadanie wściekłych psów, nieludzkie krzyki mordowanych i scenę, gdy po jej lalkę sięga niemiecki żołnierz. Jej świat wypełniają zapachy, obrazy i odczucia, których żadne dziecko nigdy nie powinno było doświadczyć. Ale najważniejsze dla Niusi wspomnienia z tego czasu mają słodki zapach perfum Oskara Schindlera, który uratował ją z tego piekła. W niej, tak jak w każdej z ocalonych przez siebie osób, wciąż widział człowieka. I sam nim pozostał.

Informacje dodatkowe o Niusia z listy Schindlera. Historia ocalenia:

Niusia z listy Schindlera. Historia ocalenia - opinie o książce

8/2024

Przeczytana

"NIUSIA Z LISTY SCHINDLERA" MAGDA HUZARSKA-SZUMIEC

Niezwykle wciągająca książka o dziewczynce Niusi, która przeżyła dzięki temu, że znalazła się na liście Oskara Schindlera.

Niusia miała zaledwie 7 lat, gdy wybuchła wojna, następne znalazła się w getcie krakowskim a później w Auschwitz. To co przeżyła dziewczynka, ciężko opisać, ciągły głód, praca ponad siły, i sceny których nie powinny widzieć dorośli a tym bardziej małe dzieci.

Bardzo polecam czytać.

Dodatkowo warto przypomnieć sobie słynny film LISTA SCHINDLERA, gdzie dorosła już pani Niusia zagrała na końcu filmu scenę na cmentarzu gdzie pochowany jest Oskar Schindler.

Z opozycji do wspólnoty. Historia Elżbiety Krawczyk Małej Siostry Jezusa
Magda Huzarska-Szumiec0
Okładka ksiązki - Z opozycji do wspólnoty. Historia Elżbiety Krawczyk Małej Siostry Jezusa

Tego dnia zakopiańscy licealiści wybierali się na wycieczkę w Tatry. Większość z nich znała otaczające ich rodzinną miejscowość góry jak własną kieszeń...