Nim zawisną na szubienicy

Tom 2 cyklu Uniwersum Pierwszego Prawa

Jak masz bronić miasta otoczonego przez wrogów i rojącego się od zdrajców, kiedy sprzymierzeńcy nie są godni zaufania, a twój poprzednik zniknął bez śladu? Wystarczy, by oprawca chciał umknąć - gdyby mógł chodzić bez laski - lecz inkwizytor Glokta musi poznać odpowiedzi na pewne pytania, nim armia gurkhulska zapuka do bram.
Przez granicę Anglandu wlewają się szerokim strumieniem Północni, by wzniecać pożogę i zabijać w zimnym i skutym lodem kraju. Następca tronu, książę Ladisla, pragnie pokonać ich i zdobyć wieczną chwałę. Jest tylko jeden problem: ma pod swymi rozkazami najgorzej uzbrojoną, najgorzej wyszkoloną i najgorzej dowodzoną armię na świecie.
Bayaz, Pierwszy z Magów, prowadzi grupę śmiałków przez ruiny przeszłości, by wypełnić misję. Kobieta, która budzi najgłębszą nienawiść na Południu, mężczyzna, który budzi największy strach na Północy, i najbardziej zarozumiały i samolubny młodzieniec w Unii to niezwykli towarzysze i jednocześnie śmiertelnie groźni - gdyby nie darzyli się nawzajem tak głęboką nienawiścią.
Pradawne sekrety zostaną ujawnione. Krwawe bitwy będą kończyć się zwycięstwem albo klęską. Zawzięci wrogowie otrzymają przebaczenie - nie wcześniej jednak, nim zawisną na szubienicy.

Informacje dodatkowe o Nim zawisną na szubienicy:

Wydawnictwo: ISA
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
ISBN: 978-83-7418-222-5
Tytuł oryginału: Before They Are Hanged
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jan Kabat

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Nim zawisną na szubienicy

Nim zawisną na szubienicy - opinie o książce

Dalsze losy członków ekspedycji maga Bayaza, którzy wyruszyli na krawędź świata szukać magicznego artefaktu pozwalającego zakończyć wojny. Dalsze losy pułkownika Westa oraz jego północnych kompanów walczących z wojskami Bethoda. Dalsze losy inkwizytora Glocty, który ściga zdradę i korupcje w samym sercu Unii. Zabawna wielowątkowa powieść, barwni bohaterowie, świetna narracja, zabawne dialogi i zwroty akcji. Wszystko czego człowiek oczekuję od dobrej przygodowej książki.
Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2014-12-31, Ocena: 5, Przeczytałam, z_52 książki - 2014,
Morze Drzazg (#3). Pół wojny
Joe Abercrombie0
Okładka ksiązki - Morze Drzazg (#3). Pół wojny

NOMINACJA DO NAGRODY LOCUSA DLA NAJLEPSZEJ POWIEŚCI YOUNG ADULT. CYKL ,,MORZE DRZAZG" Świat księżniczki Skary na jej oczach spłynął krwią i zamienił...

Pół świata
Joe Abercrombie0
Okładka ksiązki - Pół świata

Czasami Matka Wojna naznacza dziewczynę. Taka właśnie jest Zadra, która rozpaczliwie chce pomścić śmierć ojca. Celem jej życia jest walka. Niekiedy wojownik...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;