Nieoswojone ptaki

Inne wydania:
Przystojny Jan Stankar ma duszę artysty i głowę pełną marzeń o wielkiej miłości. Gdy poznaje piękną Tolę, natychmiast się w niej zakochuje. Zasypuje namiętnymi listami, czci jak boginię i pewne jest, że nie odpuści, nim nie pojmie jej za żonę. Opętana miłością dziewczyna nie zważa na swobodę, z jaką Jan zaciąga kolejne długi. Dopiero kiedy kończy się jej posag, w związek wkrada się proza życia. Stankar nie zważając na spokój nowo narodzonego dziecka, coraz częściej wpada w złość i nie szczędzi żonie przykrych słów i razów. W końcu ją porzuca. Tola musi rozpocząć walkę o życie swoje i dziecka.

Informacje dodatkowe o Nieoswojone ptaki:

Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2012-10-15

Kup książkę Nieoswojone ptaki

Nieoswojone ptaki - opinie o książce

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2024-12-01,

🕊 „𝓝𝓲𝓮𝓸𝓼𝔀𝓸𝓳𝓸𝓷𝓮 𝓹𝓽𝓪𝓴𝓲” 𝓜𝓪𝓻𝓲𝓪 𝓡𝓸𝓭𝔃𝓲𝓮𝔀𝓲𝓬𝔃𝓸́𝔀𝓷𝓪🕊

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Z twórczością Marii Rodziewiczównej miałam styczność dopiero przy lekturze „Nieoswojone ptaki”. Zawsze gdy sięgam po książki nowych autorów, z którymi jeszcze nie miałam styczności, odczuwam ten dreszczyk niepokoju, że może nie polubię się ze stylem pisania bądź sama historia okaże się dla mnie nudna. I jak się ucieszyłam, gdy „Nieoswojone ptaki” wciągnęła mnie do tego stopnia, że nie mogłam się oderwać i musiałam przewrócić tę ostatnią kartkę, by wrócić do rzeczywistości. ✨

🕊Poznajemy Tolę - dziewczynka jest wychowywana przez stryja w otoczeniu natury z dala od zgiełku miasta i ludzi. Gdy dorasta poznaje pewnego mężczyznę - Jana, który jest malarzem i bawidamkiem. Tola i Jan bardzo szybko się w sobie zakochują i pomimo ostrzeżeń stryja biorą ślub. Niestety uczucie pomiędzy nimi szybko wygasa, a miłość, która miała być dla Toli wszystkim stała się najgorszym koszmarem. 🕊

Książka dzieje się w czasach, kiedy to mężczyzna sprawował całkowitą władzę nad kobietą. Na rozwód tylko on mógł wyrazić zgodę, a kobieta pomimo, że przeżywała w małżeństwie koszmar, nie mogła odejść bez jego zgody. Trudna tematyka, jednak została poruszona dobrych kilkanaście lat temu, a na dzisiejsze czasy jest równie aktualna, z tym, że kobiety mają więcej praw. Wiele razy miałam ochotę rzucić tą książką o ziemię  przez tę niesprawiedliwość jaka spotkała Tolę, która nie mogła sama o sobie decydować.

Podczas lektury „Nieoswojone ptaki” obserwujemy zmiany jakie zachodzą w Toli. Gdzie z młodej i naiwnej dziewczynki, staje się kobietą, która umie o siebie zadbać. Oczywiście dzieje się to również dzięki pomocy innych kobiet, jednak siła walki, jaka miała w sobie kobieta pomogła jej stawić czoło swoim demonom. Stała się dobrą matka, znalazła pracę i powoli odzyskiwała swój blask. ✨

Krótka opowieść, ale jakże treściwa. Autorka zawarła w niej tyle, by poruszyć  serce czytelnika i po skończonej lekturze podsunąć trochę tematów do refleksji. 🌿

Szkoda, że autorka postawiła na otwarte zakończenie. Do końca nie wiemy jak dalej potoczyły się losy bohaterów, a nie ukrywam, że bardzo chciałabym to wiedzieć. Pozostaje we mnie iskierka nadziei, że wszystko dobrze się u nich ułożyło.

Ta powieść nie jest przekoloryzowana odbiera się ją bardzo osobiście, można nawet pomyśleć, że tą historię stworzyło samo życie.  Uświadamia, jak życie potrafi dać w kość odbierając nadzieję na lepsze jutro. Mimo iż książka opowiada o tematach trudnych i rani wiele osób. Ja po prostu uwielbiam tę książkę! Za jej cudowną, nieskomplikowaną, nieprzekombinowaną fabułę. Ale również za to, jak wiele skrajnych  emocji we mnie wywołała.

Avatar użytkownika - Dorota_Dega
Dorota_Dega
Przeczytane:2015-11-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością Rodziewiczówny, choć jej książki znam i wiem, że jest to naprawdę klasyka, z którą należy się zapoznać. ,,Nieoswojone ptakki" to historia miłości trudnej, pełnej cierpienia i niezrozumienia. Młody malarz Jan Stankar zbałamucił i zawrócił w głowie pięknej Toli, która przez tę miłość została wyklęta przez swojego stryja,który ją wychowywał. Butnemu Stankarowi miłość przeszła bardzo szybko i zynił Toli wiele przykrości . Niewiasta jednak nie poddawała się i wzięła życie za rogi. Koniec historii troszkę mnie rozczarował, ale niestety- to nie my piszemy zakończenia ;-) Czyta się wyśmienicie z uwagi na piękny język, słownictwo i opis obyczajów lat, w których chciałabym żyć ... ;-) Naprawdę polecam .
Avatar użytkownika - katarzyma
katarzyma
Przeczytane:2019-02-10, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Dziś nikt tak nie pisze. Ani temat ciekawy, ani sposób pisania porywający.

Lato leśnych ludzi (audiobook)
Maria Rodziewiczówna0
Okładka ksiązki - Lato leśnych ludzi (audiobook)

Trójka przyjaciół - Rosomak, Pantera i Żuraw - spędza lato w oddalonej od cywilizacji leśnej chacie. Swój czas poświęcają pomocy zwierzętom, pracy na roli...

Rupiecie
Maria Rodziewiczówna0
Okładka ksiązki - Rupiecie

Ostatni zbiór nowel Marii Rodziewiczówny, jak zwykle poruszających wiele tematów. W postawach bohaterów opowiadanych...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak