Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami

Rozmowy ze starymi ludźmi są fascynujące. Ponieważ starzy ludzie są szczerzy - uważa Justyna Dąbrowska. Niczego nie rozgrywają, walą prosto z mostu. A ja pytam o sprawy fundamentalne. O miłość, nadzieję, wiarę, sens życia. O to co jest warte starania, a co można sobie darować. O przemijanie. O szykowanie się do ostatniej drogi.

Rozmawiam z moimi autorytetami, m.in. z księdzem Adamem Bonieckim, Julią Hartwig, Krzysztofem Pomianem, Zulą Wielowieyską. Ci rozmówcy to mistrzowie życia. Patrzą do przodu, choć większość życia za nimi. Mimo, że ich dzieciństwo naznaczyła wojna, są pełni optymizmu. Jak to zrobili? Niech czytelnik sam się przekona.

Informacje dodatkowe o Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2016-09-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami

Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami - opinie o książce

Avatar użytkownika - szmaragdova
szmaragdova
Przeczytane:2017-01-30, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017 , Ebook- mobi, Mam,
"Tracimy życie żyjąc..."- słowa prof. Marii Janion przewijają się w wywiadach zamieszczonych w tej książce nader często. I ciągle podejmowana jest próba odpowiedzi. Więcej tracimy czy zyskujemy? Justyna Dąbrowska, autorka i jej interlokutorzy poruszają ważne kwestie życia, śmierci, starości, celu i sensu życia, miłości, odpowiedzialności za bliskich, zgody na przemijanie, dystansu do rzeczywistości. Wiele tu perełek i kilkanaście interesujących, pięknych życiorysów wybitnych ludzi- psychologów, lekarzy, filozofów, pisarzy, poetów, scenarzystów, publicystów. Pań i panów u schyłku życia, których doświadczenie pozwala na spokojne godzenie się z nieuchronnym. I choć z niektórymi koncepcjami się nie godzę, warto się temu przyjrzeć z bliska. Mnie osobiście to umocniło.
Avatar użytkownika - kavayee
kavayee
Przeczytane:2016-11-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

“Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami” to osobista wędrówka Justyny Dąbrowskiej po tych, których uważa za swoich mistrzów. Czytając książkę nie odnosi się wrażenia nachalności ani sztuczności stawianych pytań. Wszystko toczy się swoim rytmem, jak zwyczajna rozmowa, ale o bardzo ważkich kwestiach. Justyna Dąbrowska ma naturalny dryg do zadawania właściwych pytań, we właściwym momencie, to widać w „Rozmowach z mistrzami”.

Podsumowując, to bardzo ważna pozycja dla każdego, kto nie ma styczności ze starością ani umieraniem na co dzień. Tę pozycję zrozumieją i docenią ci, którzy z kolei codziennie widzą ból, cierpienie i nieumiejętność wyjścia z patowej starości.

Całość recenzji na zukoteka.blox.pl

Avatar użytkownika - gertruda25
gertruda25
Przeczytane:2017-01-26, Przeczytałam, Czytam w 2017,
Zawsze jest ciąg dalszy. Rozmowy z psychoterapeutami
Justyna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Zawsze jest ciąg dalszy. Rozmowy z psychoterapeutami

Psychoterapeuci żyją i pracują najdłużej. Dlaczego tak jest? Skąd czerpią nadzieję, witalność i sens życia? Co daje im napęd do pracy i miłości? Czym...

Matka młodej matki
Justyna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Matka młodej matki

"Obserwując różne swoje koleżanki, widziałam, jak zakochując się we wnukach, zdradzały swoje córki. Bardzo chciałam uniknąć takiego scenariusza...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;