Ekspertka ds. zdrowia psychicznego rzuca światło na gaslighting - manipulacyjną technikę stosowaną przez socjopatów, ludzi o osobowości narcystycznej i nie tylko - oferując praktyczne strategie radzenia sobie z nią.
To może być uroczy, dowcipny, pewny siebie, ale nadmiernie kontrolujący partner. Koleżanka z pracy, która zawsze przypisuje sobie twoje zasługi. To sąsiad, który zarzeka się, że wrzucasz swoje śmieci do jego kosza, polityk, który nigdy nie przyzna się do błędu. Gaslighterzy są mistrzami kontroli i manipulacji, często kwestionującymi twoje poczucie rzeczywistości.
Dr Stephanie Sarkis zagłębia się w tę ukrytą technikę manipulacji oraz daje narzędzia do wyzwolenia się spod manipulacji gaslightera i odzyskania równowagi psychicznej.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2024-03-13
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Gaslighting
Przetrwanie i ucieczka z toksycznego lub pełnego przemocy związku może być tylko częścią walki. Często jeszcze długo po zakończeniu takiej relacji trzeba...
Przeczytane:2024-03-21, Ocena: 6, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Ostatnio jest głośno o Gaslightingu, dlatego nie mogłam przejść obok tego tematu obojętnie. W moje ręce wpadła książka Wydawnictwa Bukowy Las ,,Nie daj sobą manipulować. Gaslightingu." Dr Stephanie Moulton Sarkis.
Jakiś czas temu czytałam książkę ,,Uwolnij się od toksycznych relacji" tego samego autora i byłam nią zachwycona.
Ta pozycja jest bardzo mądra i przede wszystkim ukazuje obraz człowieka, który może być dla nas bardzo toksyczny, który złapie nas w sidła i nawet nie będziemy wiedzieć, w którym momencie. Może to być każda osoba, nawet nam bardzo bliska. Każdy, kto pozbawi nas komfortu psychicznego, będzie wywierał na nas presję, manipulował naszymi emocjami, będzie nas nadmiernie kontrolował, każdy, kto zniszczy naszą strefę komfortu do tego stopnia, że będziemy czuli się zagubieni, poniżeni, jest właśnie takim gashlighterem. Dobrze, że powstają takie książki.
Ta pozycja ukazuje cały system, jak działa taki człowiek, ale też podaje pomocną dłoń i uświadamia nas, jak odciąć się od takiego manipulanta, gdzie szukać pomocy. Podane są również przykłady Gaslightingu. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć, jest zawarte w tej pozycji.
Ostatnimi czasy takich manipulantów jest bardzo dużo i wszędzie. Zarówno w życiu prywatnym, jak i też w sieci. Warto znać praktyczne strategie.
Jestem zachwycona książką. Cieszę się, że powstaje coraz więcej takich pozycji, gdzie prosty człowiek, może otrzymać pomoc w obraniu dobrego kierunku, bądź rozpoznaniu Gaslightera.
Polecam, bo warto.