JESTEŚ WIDZEM CZY GRACZEM?
Vee, otoczona popularnymi przyjaciółmi, zawsze pozostaje w cieniu. Któregoś dnia postanawia to zmienić i bierze udział w internetowej grze NERVE. Z przystojnym Ianem u boku żadne zadanie nie jest trudne. Początkowo gra wydaje się ekscytująca, jednak wkrótce przybiera zaskakująco niebezpieczny obrót…
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2016-08-31
Kategoria: Dla młodzieży
Książka ta opowiada o Vee, która zawsze pozostaje w cieniu. Ma wielu popularnych przyjaciół, ale nikt nie docenia jej pracy. Pewnego dnia główna bohaterka postanawia to zmienić. Dla żartów bierze udział w grze Nerve. Po pewnym czasie Vee wkręca się w tą grę i wykonuje wszystkie zadania bez względu na cenę. Książka ta ukazuje nam jak niebezpieczny potrafi być internet. I ile rzeczy o nas samych mogą dowiedzieć się ludzie po drugiej stronie. Jest to powieść bardzo ciekawa i zaskakująca. Znajduje się tam wiele nieoczekiwanych zwrotów akcji. Pokazuje nam również, że jeżeli coś zaczniemy w internecie, to nie zawsze możemy z tego zrezygnować. Nawet gdybyśmy przestali co kolwiek z tym robić to i tak może nas to prześladować do końca życia. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak wpłynął internet na życie Vee, to koniecznie przeczytajcie tą książkę. Polecam.
,,Jestem dziewczyną ukrytą za kurtyną. Dosłownie.''
,,Czasami fajnie jest zrobić coś, co nie współgra z osobowością.''
Nie chętnie zabrałam się za czytanie książki, miałam wiele uprzedzeń do książki po obejrzeniu filmu. Nie oddawał on w pełni ideału ksiązki. W dziele zachwyciła mnie miłośc między Vee i Ianem. Przygody, które razem przeżyli, to jak się o siebie troszczyli zachwycało mnie podczas czytania. Wzajemnie wsparcie podczas finału rozgrywek o nagrody - ale również o życie - sprawiało wrażenie wręcz idealnego. Uważam książę za wartą przeczytania.
Pierwsze obejrzałam film o tym samym tytule i ponieważ bardzo mi się spodobał 5,5/6, postanowiłam zakupić książkę, aby mieć porównanie. Okładka książki pochodzi z filmu, widnieje też na niej informacja, iż na podstawie owej książki został nakręcony film. Jednak zaskoczyłam się negatywnie. Film a książka to dwie różne historie, jedynie zasady gry są podobne. Bohaterowie wykonują kompletnie różne zadania, dostają za to inne nagrody, akcja toczy się w inny sposób, zakończenie przyjmuje inny obrót. Nawet osobowość i przeszłość bohaterów jest całkiem inna. Także, pojęcie, że film został nakręcony na podstawie powieści jest względne, bowiem ksiązka była jedynie inspiracją do wymyślenia odrębnej historii poniekąd nawiązującej do wersji papierowej.
A co do samej książki, pozostał mi pewien niedosyt, zakończenie wskazuje, że powinna być kontynuacja, pozostawia ono ogromną nutkę tajemnicy.
Postać głównej bohaterki- Vee bywała czasami irytująca, np. w momencie, kiedy mieli wziąć ze stołu pistolety już sama, czytając mówiłam do niej ,, no weź wreszcie ten pistolet co Ty robisz !!''.
Być może zrobiłam błąd oglądając wcześniej film, bowiem historia z filmu podobała mi się o niebo lepiej, a książką się rozczarowałam.
Oglądałam film a teraz skończyłam książkę, uważam że książka jest 100 razy lepsza od ekranizacji. Trzyma w napięciu a rozwiązanie akcji na końcu jest naprawdę zaskakujące. Podoba mi się pomysł na fabułę. Przeczytałam ją bardzo szybko. Polecam!