Najgłupsi przestępcy świata

Mordercy, bandyci, złodzieje… którzy zasłużyli na Nagrodę Darwina!

Nie wszyscy przestępcy to mistrzowie w swoim fachu: przygotowani, metodyczni, skuteczni. Czasami na skutek nieudolności złoczyńców dochodzi do komicznych sytuacji. Zbrodnia doskonała nie istnieje, ale przestępcom opisanym w tej książce porażka była pisana od samego początku.

Ktoś, kto dzwoni na policję, bo właśnie okradziono jego plantację marihuany, ktoś, kto próbuje sprzedać kokainę umundurowanemu policjantowi, lub ten, kto zasypia w domu, do którego się włamał, nie zapisze się w annałach jako wielki złoczyńca, ale może trafić do kroniki najzabawniejszych nieudanych przestępstw.

Ta książka to zbiór 300 niewiarygodnych, prześmiesznych, a jednocześnie prawdziwych anegdot na temat najbardziej nieudolnych, najgorzej zorganizowanych i po prostu pechowych przestępców w historii.

Informacje dodatkowe o Najgłupsi przestępcy świata:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-02-28
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Les Criminels les plus cons de l'histoire
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Katarzyna Iwaszkiewicz

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Najgłupsi przestępcy świata

Najgłupsi przestępcy świata - opinie o książce

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-02-02, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Może macie ochotę na niewiarygodne historie o nieudolnych przestępcach?

"Najgłupsi przestępcy świata” autorstwa Alaina Bauera to książka, która w nietypowy sposób łączy elementy kryminału, humoru i socjologii. Autor, znany francuski prawnik i kryminolog, postanowił przybliżyć czytelnikom historie najdziwniejszych i najbardziej absurdalnych przestępstw, które zdarzyły się na świecie. Książka jest podzielona na rozdziały, z których każdy opowiada inną historię przestępcy, który w zaskakujący sposób popełnił swoje przestępstwo. Alain Bauer nie boi się ukazać, jak często zbrodnia może być efektem nieprzemyślanych działań, braku zdrowego rozsądku, a czasem nawet zwykłej głupoty. Wiele z opisanych przypadków wywołuje uśmiech, a niekiedy wręcz śmiech, co sprawia, że lektura jest lekka i przyjemna. Styl pisania autora jest przystępny i dynamiczny, co sprawia, że książkę czyta się szybko. Autor nie tylko relacjonuje wydarzenia, ale również dodaje własne komentarze i refleksje, co czyni tekst bardziej osobistym i angażującym. Warto również zwrócić uwagę na jego umiejętność łączenia faktów z kontekstem społecznym, co pozwala lepiej zrozumieć motywacje i tło działania bohaterów książki.
Jednak, mimo że książka jest zabawna i pełna ciekawych anegdot, można odnieść wrażenie, że niektóre historie są nieco przerysowane. Możliwe, że celowe przesadzenie ma na celu podkreślenie absurdalności sytuacji, ale nie każdy czytelnik może to docenić.
"Najgłupsi przestępcy świata” to interesująca lektura dla wszystkich, którzy lubią nietypowe historie kryminalne i mają poczucie humoru. Alain Bauer w przystępny sposób ukazuje, jak nieprzemyślane decyzje mogą prowadzić do zaskakujących konsekwencji, a przy tym dostarcza wielu chwil radości i śmiechu. To książka, która z pewnością umili czas i skłoni do refleksji nad ludzką naturą.

Czytajcie! Polecam!

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - Wolinska_ilona
Wolinska_ilona
Przeczytane:2024-05-12,

„Najgłupsi przestępcy świata” to książka, która mocno mnie zaciekawiła. Lubię historie oparte na prawdziwych wydarzeniach, szczególnie z gatunku true crime. Dlatego też, sięgając po powyższy tytuł, liczyłam na mroczne i przyprawiające o dreszcze historie. Niestety, zamiast mrożących krew w żyłach opowiadań, dostałam sporą dawkę śmiechu, jednak nie żałuję czasu spędzonego z książką.

Nie wszyscy przestępcy to mistrzowie w swoim fachu: zawsze przygotowani, metodyczni, skuteczni. Niekiedy na skutek nieudolności dochodzi do komicznych, wręcz absurdalnych sytuacji. Mówi się, że zbrodnia doskonała nie istnieje, jednak bohaterom książki Alain Bauera, porażka była pisana od samego początku.

Alain Bauer jest francuskim kryminologiem, pracuje w Conservatoire National des Arts et Métiers w Paryżu, doradza policji w sprawach kryminalnych. W swojej karierze opublikował ponad 60 prac dotyczących przestępczości i terroryzmu. „Najgłupsi przestępcy świata” to jego najnowsza książka, w której przybliża nam blisko 300 króciutkich opowiadań. W sposób bardzo przystępny i prosty opisuje głupie i niewiarygodne wręcz zachowania przestępców. Czytałam tę książkę z zaciekawieniem, ale również niedowierzaniem. Po lekturze nie potrafię uwierzyć w to, że można być aż tak nieudolnym w tym, czego chce się dokonać, nie potrafię również zrozumieć, jak można być tak po prostu głupim. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że opisane przez autora „anegdoty” to rzeczywistość, a nie wyssana z palca fikcja. Książka napisana jest przystępnym językiem, czyta się ją bardzo dobrze, jest lekka, zabawna i przyjemna. Dobrze spędziłam z nią czas, dostarczyła mi mnóstwo pozytywnych emocji, bawiłam się przednio. Nie ukrywam, czytanie o tak skrajnie głupich przypadkach z pewnością wielu z Was dostarczy sporą dawkę śmiechu.