Na ścieżkach złudzeń

Prawdziwe życie często skrywa się za fasadami pozorów.

Trawa po drugiej stronie płotu zawsze wydaje się bardziej zielona. W życiu karmimy się złudzeniami, tak jak bohaterowie najnowszej powieści Joanny Sykat. Jak będzie wyglądało ich zderzenie z rzeczywistością? Czy Aldona i Wiola wyjdą z niego cało? Przeczytajcie koniecznie. Ta książka zostaje w głowie i w sercu.

Magdalena Majcher, pisarka

Aldona ma kochającego męża, który zrobiłby dla niej wszystko, i kilkuletniego syna Michałka. Wydaje się kobietą spełnioną, zwłaszcza na tle nowej podwładnej - zaniedbanej, przytłoczonej obowiązkami żony i matki. Do czasu. Świat bohaterów, którym dawno temu los przydzielił role, nagle zaczyna się kruszyć. Na idealnych wizerunkach żon, matek, mężów i ojców pojawiają się rysy i pęknięcia. Czy uda się ocalić ich rodziny? Czy katastrofa oduczy Aldonę oceniania innych z perspektywy własnej urody i bogactwa?

Informacje dodatkowe o Na ścieżkach złudzeń:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2017-11-21

Kup książkę Na ścieżkach złudzeń

Na ścieżkach złudzeń - opinie o książce

Aldona ma wszystko. Jest piękna i bogata. Ma kochającego męża i cudownego synka. Jej życie i rodzina są po prostu idealne. Aldona lubi patrzeć na innych i oceniać: nieuczesane włosy, brudny płaszcz, niepomalowane paznokcie, niesforne dziecko. Potem cieszy się, że ona i jej życie jest całkiem inne.
Szybko jednak okazuje się, tak jak wskazuje tytuł książki - idealne życie jest tylko złudzeniem. Jej mąż nie może pogodzić się z tym, że Aldona poświęca dużo uwagi dziecku, zamiast się z nim kochać. Z tego powodu często krzyczy i strofuje małego Michałka. Sama Aldona również nie zasługuje na tytuł matki roku. Do firmy, w której pracuje główna bohaterka zostaje przyjęta Wioletta, pogardliwie nazywana przez Aldonę Królikiem. Wiola jest kochająca żona i oddaną matką. Ale czy na pewno wszystko jest takie jak Aldona myśli, że jest?
“Na ścieżkach złudzeń” to dobra książką na przedświąteczne popołudnie. Doskonale pokazuje, że to co widzimy jest tylko złudzeniem, a na idealnym wizerunku jest wiele rys. Nie można oceniać nikogo po ubiorze czy wyglądzie, tak samo jak nie ocenia się książki po okładce. To książka o odkrywaniu prawdy i siebie. Nie możemy patrzeć na wszystko zero-jedynkowo. Powinniśmy spojrzeć w głąb siebie, bo oprócz błędów innych powinniśmy zauważać własne - tak jak w końcu zrobiła to główna bohaterka.

Książka o pozorach, które są bardzo mylące i wyjątkowo krzywdzące. Idealny mąż nie zawsze jest idealnym ojcem. Idealny ojciec nie zauważa żony. Lektura na letnie popołudnie.

Dobra książka obyczajowa o prawdziwym życiu, o pozornie idealnych małżeństwach, o miłości ( także rodzicielskiej) i jej braku, o codziennych problemach i radościach. Ile takich osób jest wokół nas a my ich nie widzimy lub nie chcemy widzieć? Z pewnością jeszcze przeczytam coś tej autorki.

Cała prawda o tym, że nie  wszystko jest zawsze takie jakim my je widzimy. Często nie zauważamy pozorów jakie  stwarzają żyjący obok nas ludzie. I przez to nie zauważamy czasem ich dramatów, biorąc  za wielkie szczęście to   co jest w otoczce.

Złudzenia, pozory, dążenie do perfekcjonizmu? Co jest pierwsze, co nakręca tę machinę? Tego pewnie nie wie, ani czytelnik, ani bohaterka powieści. Ważne, że wyznaczją jej cele i inspirują do działania. Stanowią podstawę patrzenia na siebie, swoją rodzinę i innych ludzi. Czy musi spotkać Wiolę, aby je zweryfikować? A może warto by było lepiej poznać przeszłość męża i wcześniej zacząć słuchać tego, co ma jej do powiedzenia syn.

Avatar użytkownika - Grehann
Grehann
Przeczytane:2018-01-06, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu,

Czasem jest tak, że człowiek o czymś marzy. Marzy tak bardzo, że w którymś momencie zaczyna dostosowywać rzeczywistość do swojego wyobrażenia i mimo sygnałów ostrzegawczych, że coś chyba jest nie tak, z uporem wmawia sobie, że jego pragnienia się ziściły.

Kiedyś niestety musi dojść do konfrontacji wyobrażenia z rzeczywistością i wtedy utkana mozolnie wizja idealnego życia sypie się jak domek z kart, a wszelkie próby ratowania budowli są z góry skazane na niepowodzenie. Bo nie da się uratować tego, co tak naprawdę nie istnieje i w dodatku nie istniało nigdy.

Facet do poprawki
Joanna Sykat0
Okładka ksiązki - Facet do poprawki

Z Gundą lepiej nie zadzierać. Wiedzą coś o tym ,,obiekty" wystawione jej przez zdradzane, wykorzystywane i porzucane żony. Filigranowa sylwetka, niebieskie...

Jutro zaświeci słońce
Joanna Sykat0
Okładka ksiązki - Jutro zaświeci słońce

Wyobraź sobie, że Twoja matka jest źródłem Twojego lęku i destrukcji. Wyobraź sobie, że jesteś zakładniczką rodzinnej tajemnicy. Anita marzy o byciu...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;