Natasza, studentka psychologii, dorabia, rozbierając się na seksczacie. Jeden z klientów – genialny programista z Doliny Krzemowej – proponuje jej zaskakujący kontrakt.
Dziewczyna jedzie do Kalifornii, tam gdzie projektuje się przyszłość. I gdzie często trzęsie się ziemia.
A potem dzieje się coś, czego ani ona, ani nikt inny nie potrafi wytłumaczyć.
Nasz świat obraca się przeciwko nam. We Francji przeczuwa to Houellebecq. W Anglii nakręcono Black Mirror, w Stanach – Westworld. W Polsce Manuela Gretkowska jako pierwsza odważyła się napisać, co stanie się za linią świata, który znamy.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2017-08-16
Twórczość Manueli Gretkowskiej poznałam w trakcie przeprowadzanych z nią wywiadów dotyczących wcześniejszych jej książek. Marzyłam od lat, aby przeczytać jej jedną z ponad 20 wydanych książek, ale nie było okazji przeczytać, więc ucieszyłam się w momencie kiedy Wydawnictwo Znak zaproponowało abym spróbowała się przekonać o czym pisze autorka. Decyzji swojej nie żałuje, gdyż ciepło, delikatność, serdeczność z jaką wypowiada się Pani Manuela Gretkowska zachęciło mnie do przyjrzenia z bliska tekstu zawartemu na łamach 303 stron tejże książki.
Autorka zaskakuje Czytelnika tym, że chce stworzyć coś czego nie ma, a istnieje nowy świat pełen otwartości na nowe wyzwania jakich my jeszcze nie znamy w świecie obecnego zagrożenia.
Nie zabraknie tutaj tajemniczości, odwagi, mocnej adrenaliny, która wymaga od Nataszy studentki psychologii będzie stanowić nową linię przyszłości.
Dostrzec można ,że autorka opisuje losy swoich bohaterów z dokładnością.
Odbieram pozytywnie tą książkę, gdyż spodobały mi się teksty dialogowe oraz wątki, które dawały wiele do myślenia po dokładnym ich przeczytaniu.
„ Od miłości zależy podtrzymanie kształtu świata” – tak brzmią ostatnie napisane słowa autorki podkreślające dające do myślenia.
Oprawka twarda ze skrzydełkami, stron 303, Kraków 2017, Wydanie I.
Polecam zapoznać się zapoznać z twórczością literacką Pani Manueli Gretkowskiej.
A potem dzieje się coś, czego ani ona, ani nikt inny nie potrafi wytłumaczyć.
Kontrowersyjna, obrazoburcza, prawdziwa Gdy ci ciężko, gdy czujesz, że nie masz oparcia i nie chcesz już spełniać oczekiwań innych, pamiętaj: za tobą...
Intensywna, wciągająca powieść psychologiczno-obyczajowa. Tarapaty miłosne to specjalność czterdziestoparoletniego Miłosza Kenckiego, polskiego emigranta...