Życie Muminków i ich przyjaciół z Doliny skupia się wokół domu Mamy i Tatusia Muminka, gdzie każdy może liczyć na pomoc i przyjaźń. Panna Migotka, Paszczak, mała Mi, Włóczykij, Ryjek czy straszna Buka tworzą galerię postaci, które na zawsze pozostaną w pamięci czytelników.
Z okazji stulecia Wydawnictwa ,,Nasza Księgarnia" zebraliśmy wszystkie dziewięć książek z niezapomnianego cyklu autorstwa Tove Jansson w dwóch eleganckich tomach. Tekst, jak zawsze, wzbogacają ilustracje autorki.
Ta wysmakowana edycja może być doskonałym prezentem dla każdego.
Pierwszy tom zawiera części: ,,Małe trolle i duża powódź", ,,Kometa nad Doliną Muminków", ,,W Dolinie Muminków", ,,Pamiętniki Tatusia Muminka" i ,,Lato Muminków".
Tove Jansson (1914-2001) marzyła, by zostać latarnikiem, a stała się znaną na całym świecie pisarką, malarką, ilustratorką i rysowniczką komiksów. Zadebiutowała jako graficzka prasowa w 1928 roku - miała wtedy niespełna 14 lat. Studiowała malarstwo w Sztokholmie, Helsinkach i Paryżu. Pierwszy raz wzięła udział w wystawie w 1933 roku i wtedy też wydała pierwszą książkę z własnymi ilustracjami. W latach czterdziestych zaczęła pisać i publikować utwory w różnych periodykach. Jesienią 1945 roku wyszła drukiem pierwsza część muminkowej sagi: ,,Małe trolle i duża powódź". Po dwóch kolejnych powieściach: ,,Komecie nad Doliną Muminków" (1946) i ,,W Dolinie Muminków" (1948) pisarka zyskała ogromną popularność, a jej bohaterowie na stałe zagościli w domach i sercach czytelników.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2021-01-27
Tytuł oryginału: Smtrollen och den stora översvämningen
Język oryginału: Szwedzki
Tłumaczenie: Teresa Chłapowska
Ilustracje:Tove Jansson
Ach, ta książka jest piękna!
Miłością do Muminków zaraziła mnie siostra.
Muminki są moją Biblią, na której chciałabym się wychować.
Tove Jansson była zdolną, twórczą i wybitną artystką.
Anegdotą-true story jest, że gdy w PRL-u w porze Muminków na telewizorze Rubin, o matko i córko!, zamiast Muminków pojawiła się transmisja meczu piłki nożnej... . Działy się dantejskie sceny!
Muminki przypominają mi ... hipcie-hipopotamy na dwóch nóżkach, a Ryjek fenka.
Zastanawia mnie jak na imię mają mama i tato Muminka albo czemu wszystcy mamie Muminka mówią mamo, skoro on jest jedynakiem oraz kogo bardziej nie lubię Piżmowca czy Paszczaka?
Za to Buka, Mała Mi, Włóczykij, Ryjek, moi ulubieni bohaterowie.
Samemu chciałoby się przeżyć przygody Muminków!
Podobno niektórym przypominam Małą Mi, chyba na głowę upadli, ja po prostu jestem beszczelnie szczera;)
Powrót do dzieciństwa. Pamiętniki Tatusia Muminka, spotkanie z kometą, ciekawe przygody, znakomita zabawa. Ulubieni bohaterowie i przyjemny czas z dziećmi.
Piękne wydanie.
Polecam gorąco.
Cudowna książka. Powrót do dzieciństwa. Wspaniały humor, piękne ilustracje, wiele mąrych cytatów i niecodzienni bohaterowie przeżywający wiele przygód. Takie wydanie robi wrażenie!
CYKL: "MUMINKI" (TOM 1-5)
Pierwszy tom zbioru opowiadań zawiera pięć części: "Małe trolle i duża powódź", "Kometa nad Doliną Muminków", "W Dolinie Muminków", "Pamiętniki Tatusia Muminka" i "Lato Muminków". Poniżej zamieszczam krótką charakterystykę wydarzeń do każdej z części oraz moje wrażenia i ocenę do każdej z nich.
- "Małe trolle i duża powódź" (6/10) - pierwsza część opowiada o tajemniczej, pełnej niebezpieczeństw podróży Muminka i jego Mamy w poszukiwaniu Tatusia Muminka, o spotkaniu małego zwierzaczka i Hatifnatów oraz o pobycie w cudownej Krainie i wielkiej wodzie, która zabiera dobytek miejscowym stworzeniom. Czy uda się odnaleźć Tatusia Muminka? Część tą oceniam jako dobrą. Czytałam ją szybko i z zainteresowaniem.
- "Kometa nad Doliną Muminków" (6/10) - w tej części mamy podróż Muminka i Ryjka w poszukiwaniu komety, poznanie Włóczykija, spotkanie Panny Migotki i jej brata, pewną misję ratunkową (bitwę z trującym krzakiem), spotkanie Paszczaka - miłośnika znaczków. Czy uda się szczęśliwie wrócić do Doliny Muminków? Kolejna fajna, ciekawa część, obfitująca w przygody. Czyta się równie szybko i dobrze, jak poprzednią.
- "W Dolinie Muminków" (6/10) - w trzeciej części mamy znalezienie Czarodziejskiego Kapelusza, intrygującą przemianę Muminka w pewnego potwora, odnalezienie Samotnej Wyspy Hatifnatów i związane z tym przygody. Wraz z bohaterami zapolujemy na Mameluka, poznamy Topika i Topcię oraz skonfrontujemy się ze straszną Buką. Jakby tego było mało, w Dolinie Muminków pojawia się Czarnoksiężnik. Według mnie jest to najbardziej "magiczna" część. Może za sprawą tego Czarnoksiężnika, ale też tutaj pojawiają się dziwne stworki (w tym osławiona Buka, której zawsze wszyscy się boją). Część według mnie nadal dobra. Dorównuje poziomem do tych poprzednich.
- "Pamiętniki Tatusia Muminka" - (6/10) - w części czwartej czytamy o spotkaniu Fredriksona i podróży "Symfonią mórz". Wraz z bohaterami doznajemy niezbyt przyjemnemych doświadczeń z Gryzilepkami, przybywamy na Festyn Niespodzianek u Króla Autokraty, poznajemy rodzinę Mimbli, przyglądamy się narodzinom Małej Mi, nurkujemy w morskich głębinach, aż w końcu bawimy się na weselu Wiercipiętka z pewną Damą... Piąta część jest najdłuższą w tym tomie i czyta się ją najdłużej. Nie wszystkie fragmenty mi przypadły do gustu i miałam chwilę "spowolnienia" w czytaniu, aczkolwiek doceniam tą część i nadal uznaję za dobrą.
- "Lato Muminków" - (5/10) - w piątej i ostatniej w tym tomie części jesteśmy świadkami wybuchu wulkanu oraz zmagań Muminków z wielką falą. Muminek tęskni za przyjacielem i wyczekuje jego powrotu, a Mała Mi wyrusza w podróż i przeżyje pewną przygodę. Muminki natomiast znajdą sobie nową rozrywkę. Ta część najmniej mi się podobała. I mimo, że jest jedną z krótszych opowiadań, to czytało mi się ją stosunkowo dłużej niż dla przykładu dwie pierwsze.
Pomimo niższej oceny dla ostatniej części ("Lato Muminków"), w mojej ocenie ogólnej ten tom jest dobry. Przyjemnie było powrócić po wielu latach do Doliny Muminków, tym bardziej, że do tej pory Muminki, straszna Buka, przerażające, dziwnie wyglądające i zachowujące się Hatifnaty były mi znane wyłącznie z bajki telewizyjnej, nigdy z formy pisanej. Dodatkowym plusem są rysunki (znane dobrze tym, którzy czytali starsze, oddzielne opowiadania - to są tw same), a także fakt, iż Nasza Księgarnia ładnie wydała ten zbiór.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Czego tutaj nie było! Była powódź, kometa, podróż morska statkiem i spektakl w teatrze, był latający statek i stado Gryzilepków. Poznaliśmy Piżmowca filozofa, olbrzyma Edwarda, Topika i Topcię, rodziców Włóczykija, rodziców Ryjka i rodzinę Małej Mi. Były magiczne kapelusze, wulkany i ucieczki z więzienia. Pierwszy tom "Muminków zebranych" zasługuje na uwagę i można śmiało polecać go czytelnikom w każdym wieku. Akcja wartko się toczy i nie nudzi czytelnika. Pięknie odmalowany świat Muminków zachwyca i przyciąga. Polecam całym sercem!
W dniu swoich urodzin Muminek budzi się podekscytowany. Jest pewien, że czeka go jeden z najcudowniejszych dni w roku. Dziś są jego urodziny! Niestety...
Kolejny tom przeznaczonej dla odbiorcy w każdym wieku przygodowo-humorystycznej sagi o Muminkach sławnej pisarki i rysowniczki Tove Jansson. Album zawiera...
Przeczytane:2021-08-08, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Muminki zebrane. Tom 1
Tove Jansson
Nasza Księgarnia @wydawnictwo_nasza_ksiegarnia
Znacie Muminki - ja nie znałam, więc postanowiłam do nich sięgnąć.
Wydanie jest przepiękne.
Książkę dostałam od Mamy, która czytała Muminki w dzieciństwie.
Jest to klasyka literatury dziecięcej.
Azylem Muminka i jego przyjaciół jest dom, w którym unoszą się zapachy potraw gotowanych przez Mamę. Zawsze można tam liczyć na ciekawe opowieści i pomysły Tatusia. Miejsce to jest centrum historii o Muminkach, przepełnione ciepłem, miłością i poczuciem bezpieczeństwa. Mama Muminka ze swoją nieodłączną i niezawodną torebką znajdzie rozwiązanie każdej, nawet najbardziej kryzysowej, sytuacji.
Wszyscy bohaterowie - Panna Migotka, Paszczak, mała Mi, Włóczykij, Ryjek czy straszna Buka - uczą cierpliwości, okazywania wrażliwości i niesienia pomocy innym.
Muminki. Zebrane. Tom 1 zawiera następujące części:
- Małe trolle i duża powódź
- Kometa nad Doliną Muminków
- W Dolinie Muminków
- Pamiętniki Tatusia Muminka
- Lato Muminków
To specjalna edycja o przygodach rodziny Muminków Wydawnictwa Nasza Księgarnia wydana z okazji stulecia Wydawnictwa.