Mróz

Inne wydania:
Marcin Ciszewski za każdym razem zaskakuje czytelnika scenerią, która niezmiennie stanowi interesujące tło dla zmagań doskonale skrojonych bohaterów. A to właśnie bohaterowie poza świetnymi opisami walk są największym atutem prozy Ciszewskiego. Konrad Sosiński, Wargamer

Marcin Ciszewski, autor bestsellerowej trylogii WWW, w skład której wchodzą powieści WWW1939COMPL, WWW1944WAWPL oraz Major, tym razem prezentuje trzymający w napięciu policyjny thriller z meteorologiczną katastrofą w tle.

FAKTY: Nadkomisarz Jakub Tyszkiewicz. Zwykły glina z Komendy Stołecznej.. Rutynowe śledztwo...

SCENERIA: Nowa epoka lodowcowa, temperatura -60 stopni Celsjusza, kilkumetrowa warstwa śniegu, zerwane przez wiatr linie energetyczne...

AKCJA: Trzęsienie na najwyższych szczeblach władzy w państwie...

REZULTAT: Na żądanie premiera Tyszkiewicz ląduje w samym centrum kataklizmu...

Informacje dodatkowe o Mróz:

Data wydania: 2010-10-21

Kup książkę Mróz

Mróz - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-09-08,

Książka jest sprecyzowana jako thriller polityczny, a ja widziałam ją jako prawdziwą powieść sensacyjną. Dużo tutaj przemocy, strzelania i zabijania. Na szczęście śmierć strażników jest szybka, nie ma opisów z ich strony, więc nie wzbudza to w nas jakiejś większej sensacji. Dopiero, kiedy chodzi o katastrofy meteorologiczne, wtedy nasze nerwy się napinają, bo mózg rejestruje to jako zagrożenie, które może jednak wystąpić. Czytamy tutaj o zbrodni, którą ktoś popełnił na osobie, która przewidziała jakąś katastrofę. Pojawia się tutaj motyw załamania klimatycznego, więc śledztwo jest mocno utrudnione. W mrozie, który pokazuje minus przeszło pięćdziesiąt stopni i dochodzi wyżej, wiadomo, że nawet zmysły ulegają spowolnieniu. To nie jedyna śmierć, a czas będzie miał ogromną rolę. I jeśli wcześniej sądziłam, że nie da się wzbudzić większych emocji, tak tutaj pojawiały się napięte do granic możliwości. Wszystko przez to, że zaczynamy zastanawiać się nad prawdziwością zdarzeń. Jak zatem uważacie, komu zależało na utrzymaniu tajemnicy? Dlaczego nie wolno nam wiedzieć do przodu co nas czeka?
Powiem wam szczerze, że książki sensacyjne nie są zbyt mocno przeze mnie wielbione, gdyż przemoc za przemocą budzi tylko moje nerwy. Autor jednak dodał tutaj dużo niepokoju i prawdopodobności zdarzeń, więc te elementy najbardziej wpływały na wciągnięcie w fabułę. Pomimo tego, że czasami bywa tutaj aż za dokładnie i aż za dużo opisów akcji, to jednak bywają momenty, kiedy wchodzi w ogólnikowość. Tym sposobem widać mocne i słabsze strony opisów, i za tym ponownie idzie nasze zdenerwowanie, bo co wiedzieć bym chciała, było jako otwartość mojego domysłu. Rozdziały są tutaj króciutkie i długie, nie ma tutaj jakiegoś schematu. Średnia ilość dialogów i średni druk. Wydaje mi się, że u osób wrażliwych może wywołać duży niepokój. Według mnie jest to książka warta przeczytania, gdyż wierzę, że zawsze lepiej jest wiedzieć więcej niż mniej, by w razie czego móc być przygotowanym na każdą opcję, którą serwuje nam natura:-)

Avatar użytkownika - NaturaLapsea
NaturaLapsea
Przeczytane:2017-07-14, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2017,
Political fiction w rodzimym wydaniu. Polska w chaosie: anomalia pogodowa, i kryzys polityczny spowodowany zabójstwem prezydenta. Manipulacje, korupcja, inwigilacja, walka polityczna, morderstwa. Mnogość wątków i zdarzeń godna podziwu, narracja płynna, do tego zwroty akcji. Czego chcieć więcej? Niezamerykanizowanych do szpiku, realnych postaci, bo te przedstawione w powieści mają bogate CV, ale płytkie osobowości. Sami fachowcy, świetnie wyszkoleni, koniecznie z przeszłością, ale stereotypowi do bólu. Sama fabuła zawodzi, jak również motywy postępowania głównych adwersarzy. Ogólną ocenę obniżają zbiegi okoliczności (np. wybuchy w sam raz) i językowe kalki. Na dodatek tytułowy mróz okazał się tylko scenografią. Szukałem głębszej myśli ukrytej w tej historii. Nic odkrywczego: wszystkich można kupić...
Avatar użytkownika - danonk
danonk
Przeczytane:2013-04-28, Ocena: 5, Przeczytałam, polskie czytanie,
Oj, coraz częściej zdarza mi się czytać polskie książki i być zachwyconą. Tym razem jest to kryminał, a może thriller trochę polityczny. Jakub Tyszkiewicz i jego współpracownicy zajmują się sprawą morderstwa meteorologa, który odkrył, że nadchodzi potężny mróz. W jego wyniku zginie wielu Polaków . Jest to jednak tylko początek do walki o sprawowanie władzy na najwyższych szczeblach. Bardzo dobrze pokazane polityczne tło, nieźle zarysowane postaci a przede wszystkim dobre tempo. To wszystko wpływa na atrakcyjność tej książki.
Avatar użytkownika - dorka
dorka
Przeczytane:2015-02-08, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Zima, przenikliwy mróz, temperatura wciąż spada by osiągnąć -60*C. Kilkumetrowe warstwy śniegu uniemożliwiają poruszanie. Nadciąga nowa epoka lodowcowa.Nadkomisarz Jakub Tyszkiewicz- zwykły policjant Komendy Stołecznej otrzymuje polecenie zbadania rutynowego śledztwa. Czy rzeczywiście jest to rutynowe śledztwo? Czy nadkomisarz jest zwykłym policjantem? Strzały, krew, panika. Kim jest zamachowiec, który targnął się na życie prezydenta RP? Czy to działanie jednostki a może to spisek uknuty na wysokim szczeblu i zakrojony na szeroką skalę? Coraz więcej pytań, coraz więcej wątków. Autor w mistrzowski sposób dozuje napięcie wprowadzając nowe tropy, nowe niejasności. Co chwila pojawia się coś nowego, zaskakującego. Czytelnik musi być czujny aż do końca książki jeśli chce poznać odpowiedzi na pytania. Polecam ten "policyjny thriller z meteorologiczną katastrofą w tle"
Podeszłam do tej książki bardzo sceptycznie. Dość gruba, tematyka też nie w moim stylu, jednak postanowiłam spróbować czegoś nowego i OSZALAŁAM. Ta książka tak mnie wciągnęła, że zapomniałam o otaczającym mnie świecie. Świetna fabuła, zaskakujący wątek miłosny, a zakończenie niesamowite. Polecam
Avatar użytkownika - dosia1709
dosia1709
Przeczytane:2024-08-25, Ocena: 5, Przeczytałem,

Jakub Wieczorek wraz z ekipą dostaje nowe śledztwo.

Znaleziono ciało meteorologa, Wicherka. Został on zamordowany w swoim własnym domu.

Szybko okazuje się, że mężczyzna przewidział katastrofę klimatyczną.

Śledztwo nie będzie łatwe, gdy na dworze będzie panował mróz do minus 60 stopni, a śnieg będzie sięgał pasa.

Niestety to nie jedyne morderstwo, z jakim przyjdzie zmierzyć się Jakubowi, a do tego wszystkiego dojdzie jeszcze zaginięcie a może porwanie?

Czy pomimo trudności uda mu się odnaleźć sprawcę?

Czy te wszystkie zabiegi okoliczności mają jakieś wspólne dno?

Kto chętny kamkryminal z wątkiem katastroficznym?

Przyznam, że już sama okładka zachęca do sięgnięcia po tę książkę.

Tajemnice, zagadki i strach wypływają z każdej strony. Chwilami czytając aż dostawałam gęsiej skórki na rękach i czułam ten mróz.

Niestety książka ma też swoje minusy (jak dla mnie) za dużo wątków na raz zostaje poruszonych, także chwilami się gubiłam, a sama śmierć meteorologa chyba zeszła na drugi czy nawet trzeci plan.

Znajdziecie tu również kolejny motyw, który do mnie nie przemawia -- polityka -- no cóż, nie każdy lubi o niej czytać.

Bohaterowie to dość ciekawe postacie, fajnie było zagłębić się w to śledztwo.

Dialogi między nimi również bardzo mi się podobały.

Autor pokazuje, że ludzie potrafią być bezwzględni, kiedy w grę wchodzą pieniądze i władza.

Czy polecam?

Jasne, że tak. To, że ja nie lubię polityki i książka chwilami mi się dłużyła, nie znaczy, że i Wam się nie spodoba.

Podsumowując.

Jeżeli szukacie dobrego połączenia mrocznego kryminału, thrillera i motywu katastroficznego, to łapcie i czytacie.

Avatar użytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2024-06-16, Ocena: 5, Przeczytałem,

Kto tęskni już za zimą?

Ja na pewno nie, nie lubię zimna.

Pomimo to sięgnęłam po książkę Marcin Ciszewski ,,Mróz" Wydawnictwo Skarpa Warszawska.

książka jest określona jako thriller i moim zdaniem jest to bardziej sensacja z domieszką kryminału. Fabuła rozkręca się bardzo powoli, czasem podczas czytania mi się ciągnęły zbyt długie opisy. Tłem jest tu klęską żywiołowa, która skuwa otoczenie siarczystym mrozem, wiatrem, gęstą mgłą utrudniając działania bohaterom. Dobrze wykreowani bohaterowie, którzy byli bardzo realni i mieli swoje rozterki, dylematy. Jednak jak dla mnie było ich za dużo, czasem się myliłam kto jest kim.

Książka ,,Mróz" zaczyna się od morderstwa Wicherka, jednak jak dla mnie śledztwo prowadzone jest bardzo pobieżnie, słabo rozwinięte a na końcu zostajemy z pytaniem kto jest sprawdzą tego morderstwa. Momentami miałam wrażenie, że ten wątek został zapomniany, gdyż cała fabuła skupia się na kompletnie innych wydarzeniach.

To było moje pierwsze spotkanie z autorem, jednak nie do końca udane, na pewno sięgnę po kolejną książkę autora, a Wy ta musicie przeczytać i przekonać się sami.

Avatar użytkownika - AMJ1986
Przeczytane:2020-04-04, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytane w 2020,
Major
Ciszewski Marcin0
Okładka ksiązki - Major

Sierpień 2007 roku. Pierwszy Samodzielny Batalion Rozpoznawczy wyrusza na wojnę do Afganistanu. W wyniku diabolicznego spisku trafia jednak na pola bitew...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;