Morderstwo o zmierzchu

Viv jest przekonana, że Noah uciekł, by zwrócić na siebie uwagę rodziców. Ale na zewnątrz się ściemnia, a zimny deszcz nie przestaje padać. Dziewczyna wyrusza na poszukiwanie przyjaciela, nie dowierzając, że mógł zachować się tak egoistycznie. Woda zalewa całe miasto, gdy Viv odnajduje chłopca i uświadamia sobie, że wydarzyło się coś znacznie bardziej tragicznego, niż się spodziewała...

Informacje dodatkowe o Morderstwo o zmierzchu:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2019-02-27
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Murder at Twilight

Tagi: bóg

Kup książkę Morderstwo o zmierzchu

Morderstwo o zmierzchu - opinie o książce

Avatar użytkownika - PaniWynalazkowa
PaniWynalazkowa
Przeczytane:2019-04-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Viv i Noe byli kiedyś przyjaciółmi. Mama dziewczynki jest nianią chłopca, a ten z jej bliskiego kolegi stał się wrogiem numer jeden. Ich rozmowy zawsze kończą się kłótnią, często też rozbitym nosem. Noe jest egoistyczny, zapatrzony w siebie, pozuje na lepszego od innych. Viv nie może tego znieść. Aż nagle Noe znika, szuka go całe miasteczko. Dziewczynka, jak i wiele innych osób jest przekonana, że chłopak uciekł na złość rodzicom, że pragnął dać im nauczkę. Kiedy jednak nieobecność Noego się przedłuża, a mama dziewczyny zostaje zatrzymana w celu postawienia jej zarzutów, dziewczyna postanawia wziąć sprawy w swoje ręce i wyruszyć na poszukiwania.

Morderstwo o zmierzchu Fleur Hitchcock mimo tego, że w głównej mierze jest powieścią przygodową, a nawet miejscami sensacyjną, zawiera w sobie mnóstwo treści i pokazuje kalejdoskop emocji nastoletniego człowieka. Tytuł nasuwa skojarzenie, że jest to kryminał skierowany do młodego czytelnika i poniekąd tak jest, ale nie należy się nim zbytnio sugerować.

Zniknięcie Noego wywraca świat Viv do góry nogami. Dzięki narracji pierwszoosobowej mamy okazję przekonać się jak wiele kosztuje dziewczynkę samotne pozostawanie w domu, w którym zawsze przebywała z mamą. Viv nie potrafi pogodzić się z jej zniknięciem, nie dopuszcza do siebie myśli o stawianych jej zarzutach, szczerze wierzy w jej niewinność, chociaż wstępnie zebrany wywiad stawia ją na podejrzanej pozycji. Dziewczynka nie potrafi też pogodzić się z obcesowym traktowaniem jej przez ojca Noego. To jego wybuch wściekłości doprowadza ją do podjęcia działania.

Fleur Hitchcock skonstruowała ciekawych bohaterów. Nie tylko główne postaci zostały dobrze naszkicowane, chociaż przyznać trzeba, że ich charakterystykę poznajemy najpełniej. Autorka poprzez zbudowaną przez siebie fabułę obrazowo ukazała, że w owczej skórze, bardzo często kryje się wilk, a czasami trzeba drastycznych środków, by tę prawdę wydobyć. Dodatkowo sporo miejsca poświęciła też kwestii odzyskiwania utraconej przyjaźni i zaufania.

Książka przeznaczona jest dla dzieci w wieku od 9 lat i zdecydowanie z tą kwestią się zgadzam. W powieści sporo jest scen wywołujących dreszcz, wiele opisów, które nie powinny być czytane przez młodsze dzieci.

Morderstwo o zmierzchu to idealna pozycja dla wszystkich młodych wielbicieli przygód i poszukiwaczy emocji.  Zapewniam, że w tej książce na pewno ich im nie zabraknie.

Świetna, trzymająca w napięciu książka. Jedyną rzeczą, która mnie zdziwiła, było to, że informacja kogo zamordowano ukazuje się na przed ostatniej stronie i to dosłownie. Nie polecam czytać o zmnierzchu.

Tajemnica Scarlett
Fleur Hitchcock0
Okładka ksiązki - Tajemnica Scarlett

Scarlett myślała, że jej tata jest złodziejem, ale kilka lat po jego śmierci nieznajomy mężczyzna zjawia się w drzwiach i podaje jej tajemnicze pudełko...

Ratując Sophie
Fleur Hitchcock0
Okładka ksiązki - Ratując Sophie

Lottie tylko chciała być bohaterką. Nie miała pojęcia, że okaże się to tak niebezpieczne... Gdyby rodzice Lottie byli normalnymi ludźmi zamiast kompletnymi...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;