Mordercy w mauzoleach

Autor, amerykański reporter i wybitny znawca regionu, jadąc z rosyjskiej stolicy, przez Osetię, Dagestan, Kazachstan, Ałma Atę i Kirgistan do Chin, stara się spojrzeć pod podszewkę przemian, jakie się dokonały w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Pragnąc ukazać ten kulturowy tygiel, autor wybiera drogi mniej uczęszczane, lokalne środki transportu, zagląda do jurt i miejscowych dyskotek. Kazachskie prostytutki, kozacy czy chińskie nastolatki otwarcie mówią o Eurazji nieznanej z medialnych doniesień. Tayler nie waha się zadawać niewygodnych pytań i dyskutuje na kontrowersyjne tematy. Dzięki temu Czytelnik ma wyjątkową szansę poznać ich światopogląd, tradycje i historię oraz to, jakie piętno zmiany polityczne wypaliły na mieszkańcach regionu. Świetna i zaskakująca lektura.

Informacje dodatkowe o Mordercy w mauzoleach:

Wydawnictwo: Carta blanca
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Podróżnicze
ISBN: 978-83-7705-074-3

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Mordercy w mauzoleach

Mordercy w mauzoleach - opinie o książce

Avatar użytkownika - Katarzyna1987
Katarzyna1987
Przeczytane:2013-10-16, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Muszę powiedzieć, że książka ta wzbudza we mnie mieszane uczucia. Z jednej strony porusza ciekawą tematykę i celnie trafia w problemy postsowieckich krajów. Jednocześnie w niebanalny sposób pokazuje zarówno przyrodę odwiedzanych przez autora krajów jak i mentalność ich mieszkańców. Z drugiej strony książka była dla mnie trudna i muszę przyznać, ze czytałam ją kilka miesięcy. Aby dobrze zrozumieć pewne poruszane przez autora wątki musiałam przerywać lekturę i szukać dodatkowych "źródeł wiedzy". Czy to wyszukując wierszy wspominanych przez niego poetów, czy szukając informacji o niektórych opisywanych przez niego politykach. Nie mniej jednak książka jest warta polecenia. Pokazuje niezwykłą postsowiecką rzeczywistość bez zbędnego oceniania czy tłumaczenia.
Rok szarańczy
Terry Hayes