Numer 1 na liście bestsellerów ,,Spiegla"!
Martin Suter - jeden z najlepszych współczesnych pisarzy szwajcarskich.
Aktualny, trzymający w napięciu thriller ze świata bankowców, maklerów giełdowych, dziennikarzy i polityków - oto tajemniczy scenariusz brzemiennego w skutki skandalu finansowego.
Jonas Brand, wideoreporter programu lifestylowego, jedzie pociągiem z Zurychu do Bazylei. Ktoś zwalnia hamulec bezpieczeństwa. Człowiek na torach! Dlaczego Paolo Contini, młody, mający szczęśliwą rodzinę, bystry makler, popełnił samobójstwo?
Niespełna trzy miesiące później w ręce Jonasa trafiają dwa banknoty stufrankowe z identycznym numerem seryjnym - oba prawdziwe. Czy to może mieć związek z samobójstwem Continiego? Jonas postanawia zostać dziennikarzem śledczym, nie spodziewając się, jak zdumiewające fakty odkryje i dokąd zaprowadzą go własne poszukiwania.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2016-09-27
Dałam się nabrać.
Na niezwykle intrygującą okładkę.
Na wszystkie entuzjastyczne recenzje.
Na szeroko zakrojoną kampanię reklamową, która wmawiała czytelnikom, że oto mają do czynienia z książką pod każdym względem wyjątkową.
Sam pomysł był bardzo dobry, wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Najwięcej zastrzeżeń mam do głównego bohatera. Ani przez chwilę nie wzbudził mojej sympatii. Ani przez moment mu nie kibicowałam. A cały wątek tajlandzki był potwornie naciągany.
Poczytałam, doczytałam i odłożyłam na półkę. "Montecristo" nie jest książką złą, ale drugi raz już na pewno po nią nie sięgnę.
Gdzie jest obowiązek dziennikarza , a gdzie jest prawda? Czy banki to fikcja czy mają prawdziwe pieniądze?
Dziennikarz Fabio Rossi budzi się w szpitalu po wypadku i nie pamięta ostatnich pięćdziesięciu dni ze swego życia. Dlaczego zwolnił się z pracy, zerwał...
Czy kochamy ludzi dla nich samych, czy raczej swoje o nich wyobrażenie? Pełna niewymuszonego wdzięku opowieść o uczuciu, które mogło się nie narodzić,...