Mojra. Niczyja wojna

Tom 3 cyklu Mojra

Każda wojna ma swojego pana

Pożary trawiące stolicę Ratrii po ataku zjednoczonych wojsk księcia Samira jeszcze nie ugasły, gdy runa teleportacji jednej z Mojr wyrzuciła Aidena i Rayn na Ziemiach Niczyich - bezpańskim terenie chronionym barierą, enklawy banitów. Kapłanka, aby przetrwać na obcej ziemi, zostaje zmuszona do wzięcia udziału w walkach podziemia - do czasu, gdy poznaje Kavrasa, lokalnego czempiona, który oferuje jej sojusz i ratunek kosztem porzucenia Aidena. Tymczasem w twierdzy Namiri Samir walczy o utrzymanie władzy, Aurora planuje odbudowę Inayari, a Elys buntuje się w imię miłości, która może mieć fundamentalne znaczenie w konflikcie z Mojrami... Czy Rayn zaryzykuje i stanie po stronie Aidena, aby wraz z nim wyjść naprzeciw mściwym bogom gotowym zabić ich za wszelką cenę?

Informacje dodatkowe o Mojra. Niczyja wojna:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2024-12-19
ISBN: 9788382033724

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży fantasy Dzieci od ok. 13 lat

Kup książkę Mojra. Niczyja wojna

Mojra. Niczyja wojna - opinie o książce

Poprzednie tomy czytałam dawno temu, sporo wydarzeń już mi się zatarło w pamięci, przez co na pewno nie wszystko dobrze zrozumiałam z "Niczyjej...", ale ani trochę nie przeszkadzało mi to w dobrej zabawie. Odkąd spojrzałam na pierwszą stronę i aż do końca ostatniej, pozostawałam w trybie "czytać Mojrę". Ta powieść nie tyle wciąga, co połyka w całości.

Podobało mi się wciąganie do fabuły różnych wątków z innych popularnych historii i dopasowywanie ich do świata przedstawionego. Podobał mi się humor, akcja i romantyzm, chociaż czasami wydawało mi się, że jest go ociupinkę za dużo, ale w zasadzie to na tej skomplikowanej relacji pomiędzy Przeznaczonymi cała fabuła stoi. Wszystkie przedstawiane emocje udzielają się czytelnikowi - boimy się, walczymy, śmiejemy i wzruszamy razem z bohaterami.

Nowy świat, rozwój bohaterów, ograniczenia w posługiwaniu się magią, niebezpieczni przeciwnicy - wszystko zostało świetnie wymyślone, zaplanowane i opisane. Najpotężniejszą Mojrą z nich wszystkich jest sama autorka.

Polecam, o tej serii powinno być głośniej, warto przeczytać!

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-01-14, Ocena: 5, Przeczytałem,

"Wojna niczyja" to trzeci tom serii Mojra, w którym autorka serwuje nam historię rozpoczynającą się od wydarzeń kończących poprzednią część. I słusznie! Bo działy się takie rzeczy, że z trudem czekałam na ten trzeci tom ?

O książkach ze środka serii trudno napisać coś konkretnego bez spoilerów, ale Rayn i Aiden muszą odnaleźć się w nowej sytuacji i krainie, gdzie są zdani tylko na siebie. O ich przyjaciołach dowiadujemy się czegoś dopiero pod koniec książki i przyznaję, że nie spodziewałam się, że zostanie to tak rozwiązane. Chyba wolałabym, żeby było to jakoś z sobą przeplatane, ale cieszę się, że czytelnicy nie zostali z niczym i wrócili do losów innych bohaterów choć na trochę.

Rayn i Aidena los nie oszczędzał i sporo przeszli w tym tomie. Było dużo akcji, burzliwych emocji i tajemnic. Autorka pozwala obserwować przemiany jakie w nich zachodzą, co całościowo na pewno da fajny efekt!

Nowo wprowadzone postaci pozytywnie mnie zaskoczyły, polubiłam praktycznie wszystkich, a jedna zaskoczy też pewnie niejednego czytelnika ?

Mamy tu walkę, magię, skomplikowane relacje, bóstwa mieszające się w sprawy śmiertelników, intrygi, humor miłość i przyjaźń oraz przede wszystkim coraz to nowe wyzwania - wszystko co powinna mieć dobra seria fantasy ??

Jest to seria młodzieżowa, więc nie ma tu jakichś szczególnie brutalnych scen, ale autorka nie obawia się tych mocniejszych, zgrabnie lawirując też opisami w wątku romantycznym, by pewne sceny nie były zbyt dosadne. Moim zdaniem wypada to świetnie, bo fani takich wątków (do których ja średnio należę i akurat ten jeden nie trafił do moich ulubionych ?) nie powinni być zawiedzeni, a jednocześnie został zachowany ton literatury dla młodzieży.

Jest to dobra kontynuacja, kolejne przygody, kolejny czas z ciekawymi postaciami. Ta seria ma mnóstwo elementów, które uwielbiam i które zadowolą niejednego fana fantasy. To przyjemne książki, które z pewnością pozwolą Wam oderwać się od szarej rzeczywistości i zapewnią sporo wrażeń! Warto mieć je na uwadze <3

Mojra. Żniwa Przepowiedni
Agnieszka Kulbat0
Okładka ksiązki - Mojra. Żniwa Przepowiedni

Ona twym celem, zbawieniem i zgubą, ona ci marzeniem, straceniem i chlubą. Wieści o upadku Zakonu Inayari i morderstwie jego Najwyższej kapłanki rozchodzą...

Bujda
Agnieszka Kulbat0
Okładka ksiązki - Bujda

Pewnego dnia Kalina nieoczekiwanie staje się świadkiem morderstwa. Z dachu bloku, w którym mieszka, zostaje zepchnięty mężczyzna. Nastolatka chce jak najszybciej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk