Mit starszych braci w wierze

Dlaczego postanowiłem napisać „Mit starszych braci w wierze”? Nie była to łatwa decyzja. Musiałem przecież pokazać, że u samego źródła obecnego kryzysu i choroby katolicyzmu, czego najpełniejszym przejawem jest powszechne odchodzenie od Kościoła, leży szereg gestów i dwuznacznych wypowiedzi hierarchów, teologów, a nawet papieży, niestety na czele z Janem Pawłem II na temat judaizmu. Pokazuję, jaką rolę w przyjęciu nowego, fatalnego stanowiska wobec judaizmu, odegrał „meaculpizm”, irracjonalne i niedające się okiełznać poczucie winy za Holocaust. To co było niemiecką zbrodnią masowego zabijania Żydów zostało imputowane katolikom. Ci, którzy powinni tę operację napiętnować, radośnie się jej poddali. W książce pokazuję źródła ideowe tego nowego podejścia: zarówno pisma modernistycznych teologów katolickich, jak i rozważania rabinów.
Nie wyobrażam sobie, by odrodzenie katolicyzmu było możliwe bez przezwyciężenia tej osobliwej, fałszywej nauki, która od tylu lat zagnieździła się w życiu Kościoła. Dopiero wtedy Kościół odzyska to, co zawsze było jego chlubą, a więc moc przyciągania.                                Paweł Lisicki

Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce: jak wobec tych tak klarownych słów dialogiści mogą traktować współczesnych żydów za spadkobierców obietnicy złożonej Abrahamowi? Czemu służyć ma ich dialog, jeśli, aby istnieć w swej obecnej formie, musi siłą rzeczy pomijać najistotniejsze niekompatybilności, jak właśnie mesjańskość i bóstwo Pana Jezusa czy ciągłość wybrania potomstwa Abrahama w Kościele katolickim?
Atutem książki Pawła Lisickiego jest przedstawienie niepodważalnych danych pozwalających
zrozumieć do jakiego stopnia, współczesne podstawy dialogu katolicko-żydowskiego są oderwane od rzeczywistej tożsamości katolicyzmu i realiów rabinicznego judaizmu, do jakiego stopnia dialog ten w swych założeniach opiera się na zakłamaniu Ewangelii, zaprzecza słowom i czynom Jezusa Chrystusa, tak jakby Jego Męka nie była konsekwencją pryncypialnego odrzucenia przez Jego Naród i tak jakby istniała inna możliwa ekonomia odkupienia i zbawienia, niż ta, którą On ustanowił.
dr   Wojciech Golonka
Instytut Dziedzictwa Europejskiego Andegavenum

Informacje dodatkowe o Mit starszych braci w wierze:

Wydawnictwo: Fronda
Data wydania: 2024-09-19
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: wiara

Kup książkę Mit starszych braci w wierze

Mit starszych braci w wierze - opinie o książce

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2024-11-23, Ocena: 6, Przeczytałam,

Uwielbiam publikacje redaktora naczelnego tygodnika "Do Rzeczy", które zawsze dają konkretny pogląd na sprawy przez niego poruszane. I tak też jest w jego nowej publikacji "Mit starszych braci w wierze", która ukazała się nakładem @wydawnictwo_fronda

Autor omawia w niej bardzo ważne i nurtujące już od lat zagadnienie relacji Kościoła katolickiego z judaizmem. Analiza dialogu jaką prezentuje nam pan Piotr jest pełna konkretów, poparta faktami i wnioskami wypływającymi z wielu lat dialogu katolicko-żydowskiego, błędów hierarchii kościelnych, rozmytych wypowiedzi i półprawd. Poznajemy spojrzenie autora na tradycyjną naukę katolicką, na zagrożenia jakie niesie ze sobą posoborowy dialog, porusza ważny wątek powodów dla których hierarchowie odchodzą od tradycyjnej nauki na rzecz owego dialogu.

Uwagi osobiste autora, często przesycone ironią, z których wypływa wielka troska o tożsamość katolicką, powodują, że czytanie tej publikacji przybliża niejako czytelnikowi kontakt z autorem. Książka z pewnością dla wielu będzie powodem do dyskusji, napewno wywoła u niejednego oburzenie i posądzenie o antysemityzm. Bo dziś każda najmniejszą krytyka judaizmu określana jest mianem antysemityzmu. O tym też znajdziemy w książce, skąd się to wogóle wzięło.

"Mit starszych braci w wierze" polecam każdemu, komu leży na sercu dobro tradycji nauczania kościoła katolickiego oraz chciałby się dowiedzieć co jest przyczyną kryzysu, fałszywego nauczania i skąd wzięło się obecne stanowisko wobec judaizmu.

Tajemnica Marii Magdaleny
PAweł Lisicki0
Okładka ksiązki - Tajemnica Marii Magdaleny

Od grzechu do świętości -Tajemnica Marii Magdaleny Autor książki Kto zabił Jezusa ukazuje w najnowszej publikacji tych, którzy pod sztandarami feminizmu...

Kto fałszuje Jezusa? Odpowiedź na oskarżenia współczesnych ateistów
Paweł Lisicki0
Okładka ksiązki - Kto fałszuje Jezusa? Odpowiedź na oskarżenia współczesnych ateistów

Samozwańczy, antykatoliccy zbawcy świata zrobią wszystko, by zniszczyć Kościół.   Jak się temu przeciwstawić? Jak rozpoznać fałszywych proroków promujących...