Miłość i Wojna

Tom 2 cyklu Miłość i wojna

Poruszająca historia o podzielonym narodzie, o przyjaźni i lojalności, o miłości, która może przetrwać wiele, i namiętnościach, które mogą mieć niszczycielską siłę.

Dzieje dwóch przyjaciół i ich rodzin postawionych przez historię po przeciwnych stronach barykady.

Pierwszy śmiertelny strzał oddany w Forcie Sumter w Karolinie Południowej, rozpoczynający wojnę secesyjną, już nieodwołalnie dzieli amerykański naród i bezlitośnie obnaża uprzedzenia oraz różnice między Północą a Południem.

Członkowie rodzin Hazardów i Mainów nie mogą pozostać w tej wojnie neutralni. Muszą się opowiedzieć po którejś ze stron, nawet jeśli nie są do końca przekonani, że racje tych, wobec których zdecydują się być lojalni, są słuszne. Nawet jeśli narażą w ten sposób długoletnie przyjaźnie i stracą ukochanych. Nawet jeśli złamie im to serca.

Podczas gdy w krwawych bitwach ścierają się i giną żołnierze, w pełnych intryg stolicach unionistów i konfederatów - Waszyngtonie i Richmond - wpływowi mężczyźni i piękne kobiety walczą o swoje ideały albo realizują podyktowane żądzą władzy plany, nie zważając na to, że niszczą zarówno przyjaciół, jak i wrogów.

Informacje dodatkowe o Miłość i Wojna:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Love and War
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Mieczysław Dutkiewicz i Feliks Netz

Kup książkę Miłość i Wojna

Miłość i Wojna - opinie o książce

Kontynuacja "Północ i Południe". Wojna secesyjna. Jak do tego doszło? Dlaczego wojna Amerykanów przeciwko Amerykanom mająca trwać 90 dni zmieniła się w wojnę trwającą 4 lata? Co ją wywołało? Co było zapalnikiem? Jaką rolę w tej wojnie odegrał prezydent Abraham Lincoln? Czy bohaterowie tej powieści mimo niesprzyjających warunków zdołają utrzymać swoją przyjaźń? Czy ich rodziny obrócą się przeciwko sobie? A miłość? Czy miłość narodzona w trakcie straszliwej wojny ma szansę na przetrwanie?

Wzruszająca część druga, która trzy razy wcisnęła z moich oczu łzy. I mimo, że wiedziałam że autor zabierze mnie na pola walki, gdzie wojna zabiera ludzkie (i nie tylko) życia, gdzie bohaterowie których pokochałam będą zmagać się z koszmarami by przetrwać, gdzie będę świadkiem ich traumatycznych przeżyć i ich przemian... To chyba jednak nie byłam gotowa na aż tak dramatyczny obrót spraw...

Książka jest rewelacyjna. Z resztą jest to klasyk, który powstał gdy mnie jeszcze na świecie nie było, więc już w tym miejscu zachęcam Was po sięganie nie tylko po nowości, ale właśnie i po takie książki, które na pewno kojarzą Wasi rodzice. Seria ta jest tym ciekawsza, że dużo można z niej wynieść. Ja np nigdy nie interesowałam się wojną secesyjną. Nie miałam pojęcia też, że wybuchła ona raptem 162 lata temu.

Czytajcie. Bo takie książki warto czytać. Jak dla mnie rewelacja. Tym bardziej, że tom drugi można czytać bez znajomości części pierwszej. Ale po co sobie odbierać taką przyjemność?

Avatar użytkownika - kamilorman
kamilorman
Przeczytane:2024-04-26, Ocena: 5, Przeczytałem,
Bękart
John Jakes0
Okładka ksiązki - Bękart

Pierwszy z ośmiu tomów cyklu "Kroniki rodziny Kentów". Cykl ukazuje historię amerykańskiej rodziny od jej początków w okresie wojny...

Północ i Południe
John Jakes0
Okładka ksiązki - Północ i Południe

Epicki obraz amerykańskiego społeczeństwa w przeddzień najbardziej krwawego konfliktu w dziejach tego narodu. Losy dwóch dynastii na przestrzeni trzech...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;