Miasto duchów

Tom 1 cyklu Cassidy Blake

Dwunastoletnia Cassidy Blake jest jedną z nich.

Gdy rodzice dziewczyny przyjmują propozycję nakręcenia serialu o nawiedzonych miastach, cała rodzina wyrusza do Edynburga, gdzie rozegra się akcja pierwszego odcinka "Duchodzeniowców".

Rozpoczyna się mrożąca krew w żyłach przygoda w mieście pełnym tajemniczych przejść, opuszczonych zamków i grobowców. Cassidy przekracza granicę światów, by we mgle za Zasłoną stoczyć prawdziwą walkę na śmierć i życie.

Nowa seria bestsellerowej autorki Victorii Schwab to pełna tajemnic i zwrotów akcji opowieść dla tych, którzy nie boją się ciemności.

Informacje dodatkowe o Miasto duchów:

Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2021-07-28
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: City of Ghosts
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Maciej Studencki

Tagi: duchy Szkocja

Kup książkę Miasto duchów

Miasto duchów - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2023-04-02,

Szara Zasłona oddziela świat żywych od krainy duchów. To miejsce tylko dla odważnych. Dwunastoletnia Cassidy Blake jest jedną z nich. Jest normalną nastolatką - ale czy na pewno?

Dziewczynka przeżyła wypadek w zimnej wodzie i połączyła swój świat z Jacobem, duchem, którego widzi. Poznali się, gdy on uratował jej życie i wtedy ich losy się splotły.
Spodobała mi się relacja Cassidy z Jacobem. Wyczuwało się między nimi pozytywną relację - przyjaźń.
W szkole Cassidy uważana jest za dziwną, a to wrażenie potęgują jej rodzice zajmujący się tematem duchów i paranormalnych zjawisk.
Rodzice dziewczyny przyjmują propozycję nakręcenia serialu o nawiedzonych miastach i cała rodzina z kotem wyrusza do Edynburga, gdzie rozegra się akcja pierwszego odcinka „Duchodzeniowców”. Cassidy przekracza granicę światów wiele razy, by we mgle za Zasłoną stoczyć walkę na śmierć i życie.

Moje odczucia po lekturze.... Mroczna, klimatyczna i przede wszystkim wciągająca!
Z przyjemnością sięgnę po kolejne części trylogii.

Jest to idealna lektura dla tych, którzy lubią historie o duchach, ale niekoniecznie lubią się bać (ja nie lubię).
Książka wprowadza w nastrój przygody i ekscytacji, jednak nie wywołuje przerażenia. I to jest właśnie super.
Serdecznie polecam!

Avatar użytkownika - Foxie
Foxie
Przeczytane:2023-02-12, Ocena: 5, Przeczytałam,
Mroczna krypta
Victoria Schwab0
Okładka ksiązki - Mroczna krypta

Autorka bestsellerowego „Niewidzialnego życia Addie LaRue” przedstawia niesamowitą opowieść o uniwersum, w którym ludzkie dusze spoczywają...

Gallant
Victoria Schwab0
Okładka ksiązki - Gallant

Olivia Prior dorastała w szkole dla dziewcząt, nie wiedząc nic o swojej rodzinie i pochodzeniu. Posiada tylko jedną rzecz związaną z jej przeszłością:...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk