Przez większość czasu sądziłem, że mam najcudowniejszą mamę na świecie. Ale czasami coś się z nią działo i wtedy się zmieniała… Chwytająca za serce opowieść o przemocy, znęcaniu się, zdradzie i przebaczeniu.
Autobiograficzna opowieść o traumatycznym dzieciństwie Davida Thomasa – miał wspaniałą kochającą matkę, idealną, gdy była trzeźwa. Gdy się napiła, traciła kontakt z rzeczywistością i katowała swoje dziecko. Stawała się bardzo agresywna. A potem nic nie pamiętała.
Wydawnictwo: HACHETTE
Data wydania: 2010-04-21
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Tell me why, mummy
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Tomasz Piątkowski
Ta autobiograficzna opowieść o dzieciństwie pełnym bólu i łez poruszyła mnie bardzo. "Mamusiu, dlaczego?" Davida Thomasa to, historia chłopca, którego matka pod wpływem alkoholu zmieniała się z kochającej i troskliwej osoby w strasznego oprawcę własnego syna.
To traumatyczna opowieść o przemocy i znęcaniu się , a także o zdradzie i przebaczeniu.
W książce została wspaniale przedstawiona sytuacja dorastającego chłopca wytyczającego sobie cele i dążącego z determinacją do ich realizacji.
Wytrwałość Davida otworzyła przed nim nowe możliwości i staje się mistrzem świata w zapamiętywaniu, rekordzistą Guinnessa i trenerem umiejętności interpersonalnych.