To już szósta z serii książek kuchni regionalnej ,,Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały przepisy śląskie: ,,Ciasta i ciasteczka", ,,Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki", ,,Dania mięsne i rybne", ,,Przekąski i desery na małe przyjęcia" oraz ,,Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni". Wymienione tomy cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy przepisy ,,Kuchni świętokrzyskiej".
Książka podzielona została na działy, w których pogrupowane zostały: zupy, potrawy z ziemniaków, potrawy mięsne i z roślin strączkowych, potrawy z kapusty i grzybów, potrawy z kaszy i mąki, chleby i mazidła, potrawy z sera i jajek, desery, przetwory i nalewki. Smakosze regionalnej kuchni znajdą tu tradycyjne przepisy na przepyszne potrawy: zalewajkę, flaki, krupnik, kapuśniak, pyzy, śledzie, bigos, pierogi, gołąbki, kotlety, naleśniki, szarlotkę, ciasto drożdżowe, konfitury czy nalewki.
Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że ze smakiem sięgniemy po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2021-10-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 264
To już piąta z serii książek kulinarnych ,,Mamo, daj mi przepis". Wcześniej wydane zostały: ,,Ciasta i ciasteczka", ,,Potrawy z warzyw, grzybów...
To kolejna z serii książek kulinarnych ,,Mamo, daj mi przepis". Pierwsze dwie: ,,Ciasta i ciasteczka" i ,,Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" spotkały...
Chcę przeczytać,